Η ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης την περασμένη Παρασκευή για άρση του εμπάργκο πώλησης αμερικανικών όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία, αποτελεί ιστορικό ορόσημο. Όχι γιατί το ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στη δήλωση του με την οποία χαιρέτισε την αμερικανική απόφαση, αλλά διότι σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και για την ευρύτερη περιοχή σε σχέση με την εξωτερική πολιτική της Ουάσιγκτον στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η προχθεσινή ανακοίνωση του Στέιτ Ντιμπάρτμεντ ήταν ουσιαστικά η συνέχεια και η ολοκλήρωση μίας πολιτικής, η οποία είχε δρομολογηθεί ακριβώς δύο χρόνια νωρίτερα, με την απόφαση για μερική άρση του εμπάργκο όπλων και η οποία αφορούσε ουσιαστικά στρατιωτικό υλικό μεν, μη φονικά όπλα δε, όπως είχε γίνει τότε γνωστό. Η εξέλιξη εκείνη, ωστόσο, άνοιγε την πόρτα για τον τερματισμό μιας στρεβλής και άδικης απόφασης που είχε ληφθεί το 1987 από την τότε αμερικανική Κυβέρνηση για επιβολή εμπάργκο όπλων εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μια απόφαση η οποία στερείτο και λογικής καθώς τιμωρούσε στην ουσία το θύμα της τουρκικής εισβολής που ήταν η Κυπριακή Δημοκρατία και όχι την Τουρκία που ήταν ο θύτης.
Οι τελευταίες εξελίξεις σηματοδοτούν παράλληλα αλλαγή στάσης των Ηνωμένων Πολιτειών έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, προχωρώντας ουσιαστικά στην ομαλοποίηση των στρατιωτικών σχέσεων των δύο χωρών, καθώς πλέον δεν θα υπάρχουν περιορισμοί στην πώληση όπλων. Και το σημαντικότερο της όλης ιστορίας είναι ότι η απόφαση αυτή ήρθε, έστω και υπό τις προϋποθέσεις που τίθενται για ανανέωση και επανεξέταση σε ετήσια βάση, αγνοώντας τις τουρκικές αντιδράσεις και στέλνοντας πολλά και διάφορα μηνύματα για τη νέα πολιτική των ΗΠΑ στην περιοχή. Πολιτικοί αναλυτές σημείωναν χαρακτηριστικά και το χρονικό σημείο της αμερικανικής ανακοίνωσης, καθώς όπως ανέφεραν αυτή έγινε λίγες μέρες μετά την εμφάνιση του Ταγίπ Ερντογάν στη σύσκεψη του Οργανισμού για τη Συνεργασία της Σανγκάης που έγινε στο Ουζμπεκιστάν.
Όπως εκτιμάται, η Ουάσιγκτον είναι ενοχλημένη από την προσέγγιση της Τουρκίας με τη Ρωσία και για αυτό θέλουν να στείλουν στην Άγκυρα κάποια μηνύματα. Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγο καιρό, εγκρίθηκε η πώληση στην Ελλάδα F-35 ενώ είχε προηγηθεί το «κόψιμο» της συμμετοχής της Άγκυρας στο πρόγραμμα των F-35. Με άλλα λόγια, οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν με τις ενέργειες τους την εμπιστοσύνη τους προς Κύπρο και Ελλάδα.
Αυτή ουσιαστικά η ανάγνωση γίνεται και στην Αθήνα, κρίνοντας από την δήλωση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια. «Πιστεύω ότι η απόφαση αυτή αποτελεί ένα πολιτικό ορόσημο για τις σχέσεις μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής» ανάφερε, προσθέτοντας πως «μαζί με την Κύπρο και τις ΗΠΑ, η Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται για την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας». Αναφορά, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεργασίας που χτίζουν Ελλάδα και Κύπρος στην περιοχή, επιδιώκοντας και τη συμμετοχή των ΗΠΑ, οι οποίες φαίνεται να βλέπουν με θετικό μάτι τις νέες εξελίξεις.
Σε αυτό, λοιπόν, το πλαίσιο είναι που πρέπει να γίνεται και η ανάγνωση της απόφασης για άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων και σε αυτή τη γραμμή είναι που πρέπει πλέον να κινείται και η εξωτερική μας πολιτική. Με προσοχή βέβαια, αλλά με ξεκάθαρο πλέον προσανατολισμό όπως επιβάλλουν οι συγκυρίες των νέων γεωπολιτικών δεδομένων. Διότι η άρση του εμπάργκο πώλησης αμερικανικών όπλων μπορεί πρακτικά να σημαίνει ότι ανοίγει η αμερικανική αγορά για την Εθνική Φρουρά, αλλά αυτό δεν θα έχει καμία σημασία, αν δεν αξιοποιηθούν κατάλληλα και τα πολιτικά μηνύματα, που στέλνει προς όλους η απόφαση των ΗΠΑ.
ΠΗΓΗ philenews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου