«Οταν λέμε πως μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά το βράδυ, σημαίνει πως μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ. Οταν θα έρθει η ώρα, τότε θα γίνουν τα απαραίτητα», τόνισε ο κ. Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. [AP Photo/Armin Durgut]
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέσα σε μια ημέρα, δύο φορές απείλησε την Ελλάδα με πιθανότητα να εισβάλει η Τουρκία στα ελληνικά νησιά, τα οποία θεωρεί ως απειλή, καθώς «αν χαθεί η υπομονή τότε θα γίνει αυτό που πρέπει και να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ». Ο πρόεδρος της Τουρκίας στις δηλώσεις του προτίμησε να κατηγορήσει την Ε.Ε. για τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί εναντίον της Ρωσίας, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «η Ευρώπη θερίζει ό,τι σπέρνει» και δεν μίλησε καθόλου για τη στρατιωτική εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.
Εν τω μεταξύ, από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, εστάλησαν ηλεκτρονικές επιστολές στα κράτη-μέλη της Ε.Ε., στον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ, στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και στον γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Στις επιστολές αναλύονται οι τουρκικές θέσεις «για τη λύση των προβλημάτων στο Αιγαίο», ενώ γίνεται αναφορά σε «παράνομες ενέργειες και μαξιμαλιστικές απαιτήσεις της Ελλάδας».
Στη συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στη Βοσνία-Eρζεγοβίνη, ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι «αυτά που λέω δεν είναι όνειρα. Οταν λέμε πως μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά το βράδυ σημαίνει πως μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ. Γιατί το είπα αυτό; Εχουν στα χέρια τους αυτά τα νησιά… και στα νησιά αυτά υπάρχουν βάσεις και πολλά άλλα και αν συνεχιστούν οι παράνομες απειλές, τότε και η υπομονή έχει ένα τέλος. Οταν έρθει το τέλος της υπομονής, το τέλος της υπομονής είναι η σωτηρία». Ο κ. Ερντογάν συνέχισε τις δηλώσεις του τονίζοντας πως «πιστεύω ότι το ξέρει και η Ελλάδα. Οταν θα έρθει η ώρα, τότε θα γίνουν τα απαραίτητα. Διότι το κλείδωμα των ραντάρ δεν είναι ένας καλός οιωνός».
«Η Ευρώπη θερίζει ό,τι σπέρνει», ανέφερε – Εκνευρισμός Αγκυρας για τη στήριξη της Ε.Ε. προς την Αθήνα.
Σε δηλώσεις του, πριν από την αναχώρησή του για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ο Τούρκος πρόεδρος είχε απειλήσει και πάλι την Ελλάδα, αναφέροντας ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να σκεφτεί καλύτερα και να αποφασίσει τι είδους σχέση θα έχει με την Τουρκία. Πάντα λέω ότι μπορεί ξαφνικά να έρθουμε ένα βράδυ».
Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας εξέφρασε τη στήριξή του στον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, για τα μέτρα που έχει πάρει με το φυσικό αέριο ως αντίδραση στις ευρωπαϊκές κυρώσεις. «Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με το φυσικό αέριο. Η Ευρώπη θερίζει ό,τι σπέρνει. Η στάση και οι κυρώσεις της Ευρώπης εναντίον του κ. Πούτιν έφεραν αναπόφευκτα τον Πούτιν στο σημείο να πει “αν το κάνεις αυτό, θα το κάνω έτσι». Νομίζω ότι η Ευρώπη θα περάσει αυτόν τον χειμώνα με σοβαρά προβλήματα, δεν έχουμε τέτοιο πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο η στήριξη της Ε.Ε. προς την Ελλάδα προκάλεσε τον εκνευρισμό της Αγκυρας, με τον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Τανζού Μπιλγκίτς να υποστηρίζει ότι «η αδιαμφισβήτητη υποστήριξη της Ε.Ε. προς την Ελλάδα στις διαφορές στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο για λόγους αλληλεγγύης είναι αντίθετη τόσο στο κεκτημένο της Ε.Ε. όσο και στο διεθνές δίκαιο. Αυτή η στάση, που κακομαθαίνει την Ελλάδα, ενθαρρύνει το αδιέξοδο και υποστηρίζει την επιδίωξη της Ελλάδας για μαξιμαλιστικά αιτήματα».
«Θα συνεχιστούν οι προκλήσεις»
Οι τουρκικές προκλήσεις εις βάρος της Ελλάδας θα συνεχιστούν, εκτιμά το eurointelligence, η ιστοσελίδα που ίδρυσε ο δημοσιογράφος Βόλφγκανγκ Μούνχαου, σε ανάλυση για την Τουρκία και η οποία επισημαίνει πως η Αγκυρα έχει περισσότερα να κερδίσει απειλώντας παρά ερχόμενη σε σύγκρουση με την Ελλάδα. «Ο Ερντογάν ετοιμάζεται για εκλογές και τα 100 χρόνια της τουρκικής δημοκρατίας του χρόνου. Οπως η Ρωσία και το Ιράν, η Τουρκία έχει ένα αλυτρωτικό όραμα υπό το τρέχον καθεστώς και φιλοδοξεί να αποκομίσει τα μεγαλύτερα οφέλη. Αν το δει κανείς από μια ευρεία οπτική γωνία, η Τουρκία έχει γίνει υπολογίσιμη δύναμη τόσο κατά τύχη όσο και εξαιτίας της διπλής διπλωματίας που ασκεί (σ.σ. προς το ΝΑΤΟ και τη Ρωσία). Μπορεί να απεχθανόμαστε τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη δεινή κατάσταση της οικονομίας στην Τουρκία, αλλά σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής είναι λες και υλοποιείται ένα όνειρο του Ερντογάν».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου