Αλεξία Τασούλη
H κυβέρνηση έχει στραμμένη την προσοχή της στη συνάντηση του Αντονι Μπλίνκεν με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου που θα γίνει αύριο στην Ουάσινγκτον. Έχει ενημερώσει αναλυτικά την αμερικανική διπλωματία για τις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά ενώ ποντάρει πολύ στην ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία.
Δεν είναι τυχαίο που ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε πρόσφατα στον κομβικό ρόλο που διαδραματίζει η Αλεξανδρούπολη.
Από την άλλη ο υπουργός εξωτερικών φρόντισε να επιτεθεί στις ΗΠΑ λίγες ώρες πριν από τη συνάντησή σου κάτι που δείχνει ότι τα πράγματα δεν είναι εύκολα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.
Κατηγόρησε τις ΗΠΑ για έλλειψη ισορροπίας στο θέμα των εξοπλισμών, σχολιάζοντας για πρώτη φορά επισήμως την αμερικανική πρόταση για παραχώρηση F-35 στην Ελλάδα.
«Η ισορροπία στις σχέσεις Τουρκίας- Ελλάδας έχει αρχίσει να χαλάει. Η Αμερική είχε μια πολιτική ισορροπίας. Δυστυχώς, και η ισορροπία μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων στην Κύπρο άρχισε να επιδεινώνεται. Ένας σύμμαχος, όπως η Αμερική, πρέπει να δώσει προσοχή σε αυτές τις ισορροπίες. Αυτό έχουμε να πούμε. Διαφορετικά, δεν μας ενδιαφέρει ποιος πουλά ποιο όπλο σε ποιον. Το σημαντικό είναι, ποια είναι η δύναμή μας».
Aγκάθι στη συνάντηση είναι το βέτο του Ερντογάν στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ο Ομέρ Τσελίκ φρόντισε να δείξει αυτή τη δυσαρέσκεια προς τη Δύση.
«Η Σουηδία πρέπει να αναθεωρήσει τον αντιτρομοκρατικό νόμο της. Φανταστείτε στη Σουηδία τρομοκρατικές ομάδες να πραγματοποιούσαν 15 ενέργειες κάθε βδομάδα και φανταστείτε ότι σε αυτά τα επεισόδια να κρεμούσαν ένα ομοίωμα του προέδρου ή του πρωθυπουργού μιας χώρας της ΕΕ.
Αυτή η εβδομάδα για τη Γερμανία, την επόμενη εβδομάδα για την Ολλανδία... Είναι αποδεκτό κάτι τέτοιο; Ποια θα ήταν η αντίδραση της Σουηδίας σε αυτό; Ο πίνακας είναι ξεκάθαρος, τα δύο μέτρα και δύο σταθμά είναι ξεκάθαρα. Αυτό είναι απαράδεκτο όπου και να είναι κανείς, η Δημοκρατία της Τουρκίας δεν το δέχεται», είπε ο Ομέρ Τσελίκ.
Η Τουρκία έχει ξοδέψει τεράστιο διπλωματικό κεφάλαιο ώστε να αποκτήσει πράγματα που μέχρι της διακυβέρνσης Τραμπ τα είχε δεδομένα. Πιέζει για να έχει ρόλο στη Συρία και να αναβαθμίσει ή να αγοράσει καινούργια F-16, να μην πάρει η Ελλάδα τα F-35.
Όπως λένε αναλυτές κάποτε η Τουρκία παζάρευε πιο σημαντικά πράγματα. Από χώρα συμπαραγωγός F-35 έχει καταλήξει ικέτης αναβάθμισης αεροσκαφών. Ακόμα και αν κερδίσει αυτήν τη διαπραγμάτευση το χάσμα με την Ελλάδα θα παραμείνει μεγάλο. Σε ό,τι αφορά στη Σουηδία και τη Φινλανδία η ουσιαστική διαπραγμάτευση είναι με τις ΗΠΑ και όχι με τόσο με τους Ευρωπαίους.
Οι Τούρκοι θέλουν πρόσβαση στα αμερικανικά όπλα με τις ΗΠΑ να τους έχουν μπλοκάρει εξαιτίας των S-400 και της γενικότερης στάσης τους. Η στάση που έχουν τηρήσει οι ΗΠΑ είναι σκληρή και με κάθε τρόπο η Τουρκία προσπαθεί να αντιστρέψει αυτήν την κατάσταση.
ΠΗΓΗ newsbomb
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου