Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023

«Η Ρωσία πρέπει να ηττηθεί»

Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Υποστήριξη μέχρι τέλους στην Ουκρανία από τη Δύση. Τι είπαν Καμάλα Χάρις, Σολτς, Μακρόν και Σούνακ για στρατιωτική βοήθεια και εγκλήματα πολέμου

Την πλήρη, συνεχή και μέχρι τέλους υποστήριξη της Ουκρανίας στρατιωτικά, πολιτικά, οικονομικά και ανθρωπιστικά διακήρυξε το τελευταίο τριήμερο το σύνολο των ηγετών της Δύσης από το βήμα της ιστορικής, διαχρονικής, ετήσιας και κορυφαίας Διάσκεψης του Μονάχου για την παγκόσμια ασφάλεια. Ενώ αυτή την εβδομάδα συμπληρώνεται ένας χρόνος από την απρόκλητη εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, το μήνυμα όλων των ηγετών του δυτικού κόσμου ήταν ότι

«στηρίζοντας την Ουκρανία, αμυνόμαστε υπέρ της Ευρώπης και κατά του μη αυταρχικού κόσμου που εκπροσωπεί ο Πούτιν». Ολοι οι ηγέτες επέκριναν σφοδρότατα τη Μόσχα για μαζικά εγκλήματα πολέμου, βομβαρδισμούς αμάχων και ενεργειακών υποδομών, απαγωγές παιδιών και τόνισαν την επερχόμενη ενισχυμένη υποστήριξη σε στρατιωτικό υλικό, νέα οπλικά συστήματα ως και μαζική εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτικών σε διάφορα κράτη της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Στη Βαρσοβία είναι για δύο ημέρες ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, που αναμένεται να στείλει τα κατάλληλα μηνύματα για την ήττα της Ρωσίας, ως και την απόλυτη υποστήριξη της Ουάσιγκτον στο Κίεβο. Ο Μπάιντεν θα συναντηθεί με τον Πολωνό πρόεδρο, Αντρέι Ντούντα (η Πολωνία προβάλλει ως η χώρα-κλειδί σε όλες τις επιλογές ενδυνάμωσης της Ουκρανίας σε στρατιωτικό υλικό και εκπαίδευση σε πολλών δυτικών ειδών οπλικά συστήματα), καθώς και με τους ηγέτες της Ομάδας ΒUCHAREST 9 (δηλαδή της Πολωνίας, Σλοβακίας, Τσεχίας, Ουγγαρίας, Εσθονίας, Λιθουανίας, Λετονίας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας).

Από το βήμα της Συνόδου η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις, επικεντρώθηκε στα πολλά εγκλήματα πολέμου των Ρώσων, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, κάλεσε όλα τα κράτη της Δύσης να στείλουν άμεσα οπλισμό στην Ουκρανία, εν όψει κυοφορούμενης αντεπίθεσης ή και αντιμετώπισης ενδεχόμενων ρωσικών επιθέσεων. Οι πλείστοι ηγέτες επέκριναν τη στρατιωτική συνεργασία Ρωσίας-Ιράν, ενώ ιδιαίτερα σκληροί ήσαν οι ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, του Καναδά και της Γερμανίας (Αντονι Μπλίνκεν, Μέλανι Τζολί και Αναλένα Μπέρμποκ).

Στις ομιλίες τους σφοδρότατα επικριτικοί του Πούτιν ήταν ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, και ο Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς. Ο Μακρόν μάλιστα επεσήμανε ότι «η Ρωσία πρέπει να ηττηθεί, αλλά να μη συντριβεί», ενώ έκανε και πάλι λόγο για διάθεση αεροσκαφών στην Ουκρανία.

Από την πλευρά του, ο Σολτς είπε ότι η Γερμανία είναι τρίτη μετά τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς στον κατάλογο προμήθειας όπλων και πυρομαχικών στην Ουκρανία, ότι εκπαιδεύει εκατοντάδες Ουκρανούς στρατιώτες και ότι μέσα στο επόμενο δίμηνο στέλνει επιπρόσθετη ταξιαρχία στη Λιθουανία. Και αυτός είπε ότι η Ρωσία και ο Πούτιν πρέπει να ηττηθούν, και η Ουκρανία να απελευθερώσει τα εδάφη της.
Πρόσθεσε ότι εκατοντάδες άρματα μάχης διαφόρων κατηγοριών (γερμανικής προέλευσης) κατευθύνονται στην Ουκρανία μέχρι τέλος Μαρτίου. Επίσης, την προσεχή Παρασκευή μεταβαίνει για άλλη μία φορά στις ΗΠΑ για συναντήσεις με τον Αμερικανό πρόεδρο και κορυφαίους αξιωματούχους.

Η Ρωσία επέπληξε χθες τον Εμανουέλ Μακρόν για τις δηλώσεις του ότι θέλει οπωσδήποτε να δει τη Ρωσία ηττημένη, λέγοντας ότι η Μόσχα θυμάται ακόμη τη μοίρα του Ναπολέοντα Βοναπάρτη, και κατηγόρησε τον Γάλλο πρόεδρο για διττή διπλωματία και διφορούμενη συμπεριφορά απέναντι στο Κρεμλίνο.

Τέλος, από την πλευρά του, χθες, στο κλείσιμο της Διάσκεψης του Μονάχου, ο επικεφαλής των εξωτερικών θεμάτων της Ε.Ε., Ισπανός επίτροπος Ζοζέπ Μπορέλ, επεσήμανε ότι η Ε.Ε. πρέπει να βρει τρόπο μέσα στις αμέσως προσεχείς εβδομάδες να επιταχύνει την παροχή όπλων και πυρομαχικών στην Ουκρανία.

Είπε ότι μια ειδική συνάντηση των υπουργών Αμυνας της Ε.Ε. που έχει προγραμματιστεί για τις 8-9 Μαρτίου θα δώσει την ευκαιρία στις χώρες να προσφέρουν πυρομαχικά από τα υπάρχοντα αποθέματά τους, προσθέτοντας ότι χρειάζονται έως και 10 μήνες για τους ευρωπαϊκούς στρατούς να παραγγείλουν και να λάβουν πυρομαχικά. «Είμαστε σε επείγουσα κατάσταση πολέμου», είπε. Ο Μπορέλ θα καταθέσει επίσης σχέδια στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. τη Δευτέρα για τη χρήση του υφιστάμενου ευρωπαϊκού ποσού των 3,6 δισ. ευρώ (3,2 δισ. £) για την από κοινού προμήθεια πυρομαχικών, σύμφωνα με το μοντέλο της προμήθειας εμβολίων κατά τη διάρκεια της κρίσης της Covid-19, ιδέα που προτάθηκε για πρώτη φορά από την Εσθονή πρωθυπουργό, Κάγια Κάλας.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρ. Σούνακ, προέτρεψε την Ευρώπη να χρησιμοποιήσει αποθέματα όπλων για να βοηθήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Μπορέλ είπε ότι η ιδέα της Εσθονίας θα λειτουργήσει μεσοπρόθεσμα, αλλά πιστεύει ότι ο επείγων χαρακτήρας των ελλείψεων είναι τέτοιος που απαιτεί από τις χώρες της Ε.Ε. να αντλήσουν από τα υπάρχοντα αποθέματα.

«Πύραυλοι» κατά Κίνας

Στη διάσκεψη αυστηροί και επικριτικοί για τη στάση της Κίνας ήταν ο Αντονι Μπλίνκεν και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Ο πρώτος είχε συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του, Γουάνγκ Γι, στη διάρκεια της οποίας κατηγόρησε το Πεκίνο για τα κατασκοπευτικά αερόστατα, την επιθετική συμπεριφορά έναντι της Ταϊβάν, καθώς και ότι δεν έχει καταδικάσει (εδώ και ένα χρόνο) τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δήλωσε ότι οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ έχουν επιβεβαιωμένες πληροφορίες πως το Πεκίνο είναι έτοιμο να δώσει όπλα στη Ρωσία, ενώ συστηματικά παραβιάζει τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση στη Μόσχα. Ο Κινέζος ΥΠΕΞ έκανε μνεία ενός «ειρηνευτικού» σχεδίου που θα καταθέσει το Πεκίνο στα Ηνωμένα Έθνη, το οποίο από τις πρώτες πληροφορίες είναι αρκετά κοντά στις ρωσικές απόψεις, ενώ δεν τοποθετείται, ούτε κατονομάζει την εισβολή και λογικά «δεν θα έχει μέλλον».

ΠΗΓΗ eleftherostypos

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου