Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023

Μαρτυρίες Ελληνοαρμενίων για τη Γενοκτονία, τις θηριωδίες των Ναζί και την επιβίωση στην έκθεση «Ζωές ξεχωριστές»

ΦΩΤΟ:Τμήμα της αφίσας της έκθεσης «Ζωές ξεχωριστές» (φωτ.: Copyright: ETH-Bibliothek Zurich, Bildarchiv)

Από τις 22 Φεβρουαρίου έως τις 14 Μαρτίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα»

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τα εγκαίνια της έκθεσης Ζωές Ξεχωριστές που διοργανώνουν από τις 22 Φεβρουαρίου έως τις 14 Μαρτίου, το περιοδικό Αρμενικά στην Αθήνα και ο Σύλλογος «Χουσαμαντιάν» από το Βερολίνο, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα».

Μαρτυρίες Ελληνοαρμενίων για τη Γενοκτονία, τις θηριωδίες των Ναζί και την επιβίωση αποκαλύπτονται στην έκθεση που γίνεται με την υποστήριξη του ιδρύματος EVZ (Remembrance, Responsibility, Future Foundation) /«Μνήμη, ευθύνη και μέλλον» στο Βερολίνο.

Εικόνες αποτυπώνουν την εποχή που οι Αρμένιοι ζούσαν στις πατρογονικές πόλεις και τα χωριά τους, όταν αυτά αποτελούσαν τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αλλά και τη δοκιμασία της προσφυγιάς, καθώς, στα ταραγμένα χρόνια  του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι Νεότουρκοι βρήκαν την ευκαιρία να θέσουν σε εφαρμογή το σχέδιο εξόντωσης των αρμενικών πληθυσμών στις ανατολικές επαρχίες της αυτοκρατορίας.

Μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και την Ανταλλαγή των πληθυσμών που ακολούθησε, χιλιάδες Αρμένιοι μαζί με τους Έλληνες περνούν από τα μικρασιατικά παράλια ή από την Ανατολική Θράκη στην Ελλάδα.

Σκοπός των διοργανωτών είναι μέσω της έκθεσης είναι να διατηρηθεί η μνήμη αυτών των χιλιάδων Αρμενίων που υπό συνθήκες μαζικής βίας, εγκατέλειψαν την Οθωμανική επικράτεια και εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα. Εδώ, στη φιλόξενη αυτή χώρα, παρόλες τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, ξεκίνησαν με κόπο αλλά και αποφασιστικότητα μια νέα ζωή.

Στην έκθεση παρουσιάζεται φωτογραφικό και αφηγηματικό υλικό σχετικά με την ιστορία κάποιων οικογενειών, όπως και η ιστορία της μεταφοράς των κειμηλίων του ιερού ναού του Σουρπ Τορός (Αγίου Θεοδώρου) από την Καλλίπολη στον ιερό ναό του Σουρπ Αγκόπ (Αγίου Ιακώβου) στην Κοκκινιά. Προβάλλεται ακόμα η ιστορία των Αρμενίων προσφύγων της Καλαμάτας που είχαν εγκατασταθεί σε προσφυγικό συνοικισμό στα περίχωρα της πόλης τα οποία παρέδωσαν στις φλόγες και κατέστρεψαν ολοσχερώς τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

  • Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου, 19:00.

Η αφίσα της έκθεσης
 
ΠΗΓΗ  pontosnews

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου