Αλεξία Τασούλη
Τις δηλώσεις του Άντονι Μπλίνκεν με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου που θα γίνουν σήμερα στην Άγκυρα περιμένει να ακούσει η Αθήνα
Κι αυτό γιατί αυτές θα διαμορφώσουν ως ένα σημείο και το κλίμα στις συνομιλίες που θα έχει απόψε και αύριο με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, ο επικεφαλής της αμειρκανικής διπλωματίας.
Κι αυτό γιατί σε αυτές τις συναντήσεις, οι διατυπώσεις έχουν σημασία. Θα επαναλάβει για παράδειγμα τις ανακοινώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκδίδονται κατά καιρούς όταν αναφέρονται στα ελληνοτουρκικά που είναι γενικόλογες και ισορροπημένες, στη λογική «βρείτε τα»;
Θα καλέσει δημόσια να υπάρξει διάλογος μετά το θετικό momentum από τη συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου την επομένη του χτυπήματος του Εγκέλαδου και της ελληνικής βοήθειας; Θα θέσει θέμα ο Τουρκος υπουργός Εξωτερικών F-16; Το θέμα αυτό εκ των πραγμάτων έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα, αφού η Τουρκία τώρα αναζητά απεγνωσμένα οικονομική βοήθεια για να ορθοποδήσει στη διαχείριση του σεισμού. Οι ανοιχτές πληγές από την τραγωδία επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την τουρκική οικονομία.
Οι πρώτες εκτιμήσεις λένε ότι είναι πάνω από 150 δισ. οι ζημιές από τον φονικό σεισμό. Η τουρκική συνομοσπονδία επιχειρήσεων μάλιστα υπολογίζει ότι θα απαιτηθούν σήμερα 84 δισ. δολάρια, προκειμένου οι πληγείσες περιοχές να επανέλθουν στην πρότερη κατάσταση.
Σε καθαρά διμερές σκέλος των διμερών μας σχέσεων η συνέντευξη που παραχώρησε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Οpen έχει ενδιαφέρον τόσο γι’ αυτά που λέει όσο και γι΄αυτά που σκόπιμα δεν αναφέρει. Καταρχήν αναφέρθηκε σε συνάντηση του Ιμπραήλ Καλίν με την διεθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο. Μόνο που η πιο πρόσφατη συνάντησή τους δεν έγινε στο Βερολίνο αλλά στις Βρυξέλλες το διήμερο που ήταν σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και δεν ήταν παρών ο νυν πρέσβης στην Αθήνα Τσαγατάι Ερτσιγιες, ο οποίος απέφυγε χτες να επιβαιώσει ή να διαψεύσει την παρουσία του.
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ισχυρίστηκε ότι η τουρκική πλευρά κατέθεσε μια πρόταση έξι σημείων, ώστε να γίνουν συγκεκριμένα βήματα προς τη θετική ατζέντα. Και στη συνέχεια κατονομάζει μόνο τα τρία. Δηλαδή να συνεχίσουμε τις διερευνητικές συνομιλίες, να ξεκινήσουν ξανά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και να πραγματοποιηθούν εκ νέου οι συνομιλίες στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, όπως είχε ζητήσει ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ μετά την κρίση του Orus Reis.
«Σε αυτά περιμένουμε την απάντηση της Ελλάδος», πρόσθεσε με νόημα, επιρρίπτοντας την ευθύνη στην ελληνική πλευρά. «Για τους Έλληνες πολιτικούς δεν είναι εύκολο, λόγω της πίεσης του λαού. Εμείς εδώ δεν έχουμε τέτοια πίεση από το λαό. Άσχετα από τις εκλογές κι από τέτοιες καταστροφές. Έχουμε κοινή γεωγραφία. Θα έπρεπε να συζητάμε πάντα μεταξύ μας», κατέληξε.
Μόνο που ο κ. Τσαβούσογλου δεν ανέφερε τα άλλα τρία σημεία. Μήπως εννοεί την αποστρατικοποίηση που έθεταν συνεχώς και μετ’ επιτάσεως; Γι’ αυτό και στο υπουργείο Εξωτερικών δεν τοποθετήθηκαν επί της ουσίας, καθώς η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει ότι στην πράξη κρίνονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.
ΠΗΓΗ newsbomb
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου