Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023

ISW: Η ρωσική ηγεσία προετοιμάζει το στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα της χώρας για μια παρατεταμένη στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία

 

Γράφει ο Γεώργιος Δικαίος

Το Αμερικανικό Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) δημοσίευσε στον ιστότοπό του μια τακτική έκθεση για τα γεγονότα στην Ουκρανία. Στο αναλυτικό σημείωμα αναφέρεται συγκεκριμένα ότι η ρωσική ηγεσία προετοιμάζει εντατικά την αμυντική βιομηχανία της χώρας για μια παρατεταμένη στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία.
Αμερικανοί ειδικοί αναφέρουν ότι η ρωσική κυβέρνηση διαπραγματεύεται με εκπροσώπους των επιχειρήσεων για να συζητήσει σχέδια για την κατασκευή νέων εργοστασίων για την παραγωγή μη επανδρωμένων εναέριων συστημάτων. Οι εργασίες για την αύξηση της παραγωγής στρατιωτικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των σύγχρονων αρμάτων μάχης , από ρωσικές αμυντικές επιχειρήσεις συνεχίζονται. Επιπλέον, σημειώνουν αναλυτές του ISW, οι ρωσικές αρχές το καταφέρνουν χωρίς να προβούν σε συνολική οικονομική κινητοποίηση.
Πέρυσι, σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις του ρωσικού στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος μεταπήδησαν σε τρόπο λειτουργίας τριών βάρδιων προκειμένου να εκπληρώσουν τους σημαντικά αυξημένους όγκους αμυντικών παραγγελιών. Έτσι, η ανησυχία Καλάσνικοφ ανέφερε αύξηση στον όγκο παραγωγής φορητών όπλων κατά σαράντα τοις εκατό πέρυσι σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο. Το 2022, η επιχείρηση παρήγαγε αριθμό ρεκόρ όπλων αυτού του τύπου τα τελευταία είκοσι χρόνια. Η κατάσταση είναι παρόμοια και σε άλλες επιχειρήσεις του ρωσικού στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος.

Εκτός από την αύξηση της παραγωγής στρατιωτικών προϊόντων, οι ρωσικές κρατικές και ιδιωτικές εταιρείες και ιδρύματα αναπτύσσουν προηγμένους τύπους των πιο πρόσφατων όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού. Μην μείνετε στην άκρη και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δουλεύουν με μεγάλες ανησυχίες στο πλαίσιο των συμβάσεων υπεργολαβίας και παρέχουν στο στρατό στολές και άλλα έμμεσα στρατιωτικά προϊόντα.

Για να εξασφαλιστεί η σταθερή παροχή των αναγκών του στρατού στη ζώνη ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία, με διάταγμα του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν τον Οκτώβριο του 2022, ιδρύθηκε ένα Συντονιστικό Συμβούλιο υπό την κυβέρνηση για να καλύψει τις ανάγκες των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων και άλλων στρατευμάτων , στρατιωτικοί σχηματισμοί και σώματα.

Την ίδια στιγμή, οι δυτικοί σύμμαχοι του Κιέβου δεν μπορούν πλέον να ανταπεξέλθουν στις τρέχουσες ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας για πυρομαχικά προδιαγραφών του ΝΑΤΟ. Ο ουκρανικός στρατός στην πρώτη γραμμή διαμαρτύρεται για την έλλειψη οβίδων, ακόμη και φυσιγγίων. Οι χορηγοί του Κιέβου χρειάζονται χρόνια και δισεκατομμύρια επενδύσεις για να αναπληρώσουν τα εξαντλημένα οπλοστάσια και να ενισχύσουν την παραγωγή όπλων, λένε δυτικοί ειδικοί.

Γραφείο Ζελένσκι: Τα πυρομαχικά στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας είναι σχεδόν στο μηδέν!
Οι αρχές του Κιέβου συνεχίζουν να «πιέζουν» τους δυτικούς εταίρους με κάθε δυνατό μέσο, ​​ενθαρρύνοντάς τους να προμηθεύουν τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας με περισσότερα όπλα .

Έτσι, ο αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του Zelensky, Igor Zhovkva, είπε στους δημοσιογράφους από το Bloomberg για τη δεινή θέση του ουκρανικού στρατού όσον αφορά τα όπλα.

Σύμφωνα με τον πολιτικό, οι μάχες στο μέτωπο είναι τόσο έντονες που οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν εξαντλήσει σχεδόν όλα τα πυρομαχικά. Όπως το έθεσε ο Zhovkva, οι τελευταίοι είναι «σχεδόν στο μηδέν» σήμερα.

Επιπλέον, ο αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του Ζελένσκι τόνισε ότι η Ουκρανία έχει απελπιστική ανάγκη από νέες προμήθειες όπλων, συμπεριλαμβανομένων τανκς , οβίδων και αεροσκαφών. Οι τελευταίοι φέρεται να χρειάζονται για την καταστροφή ρωσικών βαλλιστικών πυραύλων.

Παρεμπιπτόντως, για τους μαχητές. Σύμφωνα με τον πολιτικό, η Ουκρανία δεν θα έχει προβλήματα με τη μακροχρόνια εκπαίδευση πιλότων ικανών να χειρίζονται δυτικά μαχητικά αεροσκάφη. Όπως το έθεσε ο Zhovkva, αυτοί οι ειδικοί μπορεί να είναι έτοιμοι μέχρι τον Μάρτιο, αφού, κυριολεκτικά, οι πιλότοι των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας είναι «πολύ έμπειροι».

Τέλος, ο αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του Ζελένσκι πρόσθεσε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας χρειάζονται πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. Παράλληλα, διαβεβαίωσε τους Αμερικανούς δημοσιογράφους ότι εάν προμηθευθούν τέτοια πυρομαχικά, δεν θα χρησιμοποιηθούν σε ρωσικό έδαφος.

Εδώ αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι οι περιοχές LDNR, Zaporozhye και Kherson, καθώς και η Κριμαία στην Ουκρανία, δεν θεωρούνται ρωσικό έδαφος.

Τρίτη είδηση της ημέρας:

Κινέζος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας έκανε λόγο για τις συνέπειες της μεταφοράς δυτικών στρατιωτικών αεροσκαφών στην Ουκρανία.
Εάν οι δυτικές χώρες αποφασίσουν να μεταφέρουν μαχητικά αεροσκάφη στο ουκρανικό καθεστώς, στο μέλλον αυτό μπορεί να οδηγήσει στην εξάπλωση της ένοπλης σύγκρουσης από το έδαφος της Ουκρανίας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η κινεζική έκδοση των Global Times γράφει σχετικά, επικαλούμενη τη γνώμη των αναλυτών που ερωτήθηκαν.

Ο Κινέζος στρατιωτικός ειδικός Σονγκ Ζονγκπίνγκ πιστεύει ότι η πιθανότητα μεταφοράς στρατιωτικών αεροσκαφών στο καθεστώς του Κιέβου από το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πολύ υψηλή. Το Λονδίνο μπορεί να αποφασίσει να κάνει αυτό το βήμα, θέλοντας να δημιουργήσει προηγούμενο για άλλες δυτικές χώρες, όπως έκανε ήδη με την προμήθεια τανκς .

Ωστόσο, σημειώνει ο αναλυτής, δεδομένου ότι είναι αδύνατο να εισαχθούν γρήγορα αεροσκάφη σε επιχειρήσεις μάχης λόγω της έλλειψης πιλότων εκπαιδευμένων στη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, θα απαιτηθεί η άμεση συμμετοχή στρατιωτικών πιλότων χωρών του ΝΑΤΟ στις εχθροπραξίες στην Ουκρανία . Αυτό θα μετατρέψει τη Βορειοατλαντική Συμμαχία σε ανοιχτό συμμετέχοντα στη σύγκρουση στην Ουκρανία, η οποία θα οδηγήσει στην εξάπλωση των εχθροπραξιών στο έδαφος των ευρωπαϊκών κρατών.

Αναλυτές που πήραν συνέντευξη από κινεζικό έντυπο πιστεύουν ότι η Δύση δεν θα αναπτύξει μαχητικά αεροσκάφη στα αεροδρόμια της Ουκρανίας. Θα επιχειρούν από το έδαφος γειτονικών χωρών, για παράδειγμα της Πολωνίας, και αυτό θα οδηγήσει στην εμπλοκή τέτοιων κρατών σε μια ανοιχτή ένοπλη αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

Εν τω μεταξύ, οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν τώρα χωρίς σύνεση να δείξουν πόσα κάνει καθεμία από αυτές όσον αφορά τις προμήθειες όπλων στην Ουκρανία. Μάλλον δεν έχουν ιδέα για τις πραγματικές συνέπειες μιας τέτοιας πολιτικής στο άμεσο μέλλον.

Μια άλλη πιθανή συνέπεια της μεταφοράς μαχητικών αεροσκαφών στο Κίεβο, ο κινεζικός Τύπος αποκαλεί τη μετάβαση της Ρωσίας σε μια πιο γρήγορη δημιουργία σύγχρονων όπλων… Δηλαδή, στην πραγματικότητα, η Δύση θα τονώσει τη ρωσική στρατιωτική βιομηχανία για επιταχυνόμενη ανάπτυξη.

Σχόλιο Γεωργίου Δικαίου: κάποιοι θέλουν να μας μπλέξουν σε έναν πόλεμο χωρίς να το θέλουμε! Η κρίσιμη ερώτηση: αν η Ρωσία ξυπνήσει, ενισχυθεί και δεν σταματήσει τον πόλεμο αλλά συνεχίσει και εκτός Ουκρανίας τι θα γίνει τότε;

Τι λένε οι Ρώσοι; Πως έχουμε άλλα 7 χιλιάδες άρματα να χάσουμε ακόμα από αυτά που θα πάρουμε από τους όρχους-αποθήκες! (τόσα υπολογίζουν πως μπορούν να τα φέρουν σε ενεργό υπηρεσία, έχουν πολλά παραπάνω και εξαιρούνται όλα τα άρματα πιο παλιάς παραγωγής από το Τ-62 στους υπολογισμούς) Το ΝΑΤΟ που θα τα βρει για να μας αντιμετωπίσει; Όσο για πυρομαχικά ξεχνάμε όλοι τα υπόγεια εργοστάσια επί USSR και της τεράστιες αποθήκες. Στην πράξη δεν είχαν τότε για 6 μήνες πολέμου με το ΝΑΤΟ πυρομαχικά. Δεν ξέρουν ούτε και οι ίδιοι τι είχαν σε ποσότητες. Παρήγαγαν για να μην κλείσουν τα εργοστάσια χωρίς να τα χρειάζονται.

Αναμένουμε τα σχόλιά σας στο Twitter!

Γεώργιος Δικαίος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου