Ο Μίκαελ Ροτ (βουλευτής SPD), επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βundestag, πιστεύει ότι η στήριξη της Ουκρανίας είναι απαραίτητη ακόμη και μετά το τέλος του πολέμου: η Ευρώπη πρέπει να θέσει τη χώρα σε τόσο ισχυρή θέση ώστε η Ρωσία να μην σκεφτεί ποτέ ξανά να επιτεθεί. Παράλληλα, διαπιστώνει "αντιγερμανικά αντανακλαστικά" στην κυβέρνηση της Πολωνίας, μιλώντας στη Welt.
Σύμφωνα με τον κο Ροτ, "η Ουκρανία καταναλώνει σήμερα περισσότερα υλικά και πυρομαχικά στον αγώνα της για απελευθέρωση από όσα μπορούν να της παράσχουν οι δυτικές χώρες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αυξήσουμε τις παραγωγικές μας δυνατότητες. Και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα κατεστραμμένα άρματα μάχης και οπλικά συστήματα μπορούν να επισκευαστούν ή να αντικατασταθούν το συντομότερο δυνατό".
Ο ίδιος τονίζει πως "η γερμανική βιομηχανία δήλωσε ότι θα είναι σε θέση να αυξήσει σημαντικά την παραγωγή πυρομαχικών για άρματα μάχης στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα. Αλλά αυτό που χρειάζεται ο κλάδος είναι περισσότερη αξιοπιστία στον προγραμματισμό. Πρέπει να το εγγυηθούμε αυτό σε γερμανικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Χρειαζόμαστε μια αποτελεσματική ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία. Αυτό πρέπει τώρα να δημιουργηθεί εν κινήσει".
Ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός επισήμανε πως "εδώ και πολύ καιρό, υποστηρίζει περισσότερα ευρωπαϊκά εγχειρήματα στον τομέα των εξοπλισμών και της αμυντικής πολιτικής. Αυτός θα πρέπει να είναι ο δρόμος προς τα εμπρός. Σε ό,τι αφορά τα οπλικά συστήματα, η ευρωπαϊκή άμυνα εξακολουθεί να μοιάζει με παπλώματα από συνονθύλευμα. Δεν χρειαζόμαστε έντεκα διαφορετικά άρματα μάχης στην Ευρώπη, ένα θα αρκούσε και θα εξοικονομούσε πολλά χρήματα. Το προϊόν αυτό θα μπορούσε επίσης να παραδοθεί εύκολα στην Ουκρανία.
Μέχρι στιγμής, η συνεργασία αυτή είναι αργή. Χρειαζόμαστε, τέλος, ευρωπαϊκό συντονισμό των διαφόρων δραστηριοτήτων στον τομέα των εξοπλισμών. Η Γερμανία και η Γαλλία σχεδιάζουν εδώ και χρόνια έναν κοινό διάδοχο των αρμάτων μάχης Leopard και Leclerc. Αυτό είναι ένα πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση".
Ο Ροτ ανέφερε πως "παρατηρεί μεγάλη αυτοσυγκράτηση" στην παράδοση μαχητικών αεροσκαφών "σε όλη τη Συμμαχία", εξηγώντας πως "έχουμε ένα σαφές όχι από τον Αμερικανό Πρόεδρο και μια δέσμευση από τους Πολωνούς εταίρους μας ότι θα ενεργήσουν μόνο ως μέρος της ομάδας του ΝΑΤΟ. Συγκεκριμένα, μιλάμε για τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 και MiG-29. Δεν τα έχουμε αυτά στη Γερμανία".
"Το ΝΑΤΟ και η Γερμανία δεν πρέπει να γίνουν μέρος του πολέμου - αυτή είναι η κόκκινη γραμμή. Θα ήμασταν μέρος του πολέμου αν δραστηριοποιούμασταν στην Ουκρανία με τους δικούς μας στρατιώτες, είτε ως μάχιμη δύναμη, είτε ως εκπαιδευτές, είτε ως μονάδα συντήρησης στο έδαφος. Αλλά δεν θα είμαστε ένα κόμμα πολέμου", σημείωσε ο ίδιος.
"Στόχος μας είναι να στηρίξουμε την Ουκρανία μακροπρόθεσμα, ώστε να μπορέσει να υπερασπιστεί την ελευθερία και την κυριαρχία της και να κερδίσει. Αλλά πρέπει να είμαστε ειλικρινείς: όσον αφορά την αμυντική πολιτική, η Ευρώπη είναι αρκετά γυμνή. Χωρίς τη μεγάλη δέσμευση των ΗΠΑ, η Ουκρανία θα είχε πιθανώς χάσει αυτόν τον πόλεμο εδώ και πολύ καιρό".
Ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός τονίζει πως "έχουμε αφήσει την Ανατολική Ευρώπη στο περιθώριο για πάρα πολύ καιρό. Για εμάς, ήταν ένα γεωπολιτικό πεδίο χωρίς σύνορα. Χειριστήκαμε την περιοχή αυτή με μια πρέζα αλάτι και αφήσαμε ορισμένα κράτη να λιμοκτονήσουν - επίσης όσον αφορά την πολιτική διεύρυνσης στα Δυτικά Βαλκάνια.
Τα αυταρχικά καθεστώτα, από την Τουρκία έως την Κίνα και τη Ρωσία, εισέβαλαν σε αυτό το στρατηγικό κενό. Αυτό παίρνει τώρα την εκδίκησή του. Το αργότερο μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου 2022, η πολιτική αυτή θα έχει αποτύχει παταγωδώς".
"Ο πολωνικός λαός έγραψε ιστορία με την αμέριστη υποστήριξή του στην Ουκρανία. Δεν πρέπει ποτέ να το ξεχνάμε αυτό. Αυτό που κάνει η Πολωνία δεν βοηθά μόνο την Ουκρανία, αλλά και την Ευρώπη. Δυστυχώς, όμως, υπάρχουν αντιγερμανικά αντανακλαστικά στην πολωνική κυβέρνηση, τα οποία τώρα καλλιεργούνται σκόπιμα ενόψει των εκλογών εκεί. Η επείγουσα συμβουλή μου είναι να παραμείνουμε ψύχραιμοι, να διαφωνήσουμε αντικειμενικά και, πάνω απ' όλα, να επικεντρωθούμε στο πώς μπορούμε να ανακτήσουμε τη χαμένη εμπιστοσύνη μεταξύ της Πολωνίας και της Γερμανίας", επισήμανε ο Ροτ.
Ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός τονίζει πως "η βιομηχανία χρειάζεται περίπου δύο χρόνια για να κατασκευάσει ένα άρμα Leopard της πιο σύγχρονης κατηγορίας. Επομένως: δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε ένα Leopard που παραδίδουμε σήμερα μέσα σε τέσσερις εβδομάδες. Δεν κάθονται απλά στο ράφι. Αλλά αν λάβετε υπόψη ότι η Ουκρανία αγωνίζεται επίσης για την ελευθερία και την ασφάλειά μας, η παράδοση δεν είναι μόνο υπεύθυνη, αλλά και αναγκαία".
Ο ίδιος επισημαίνει πως "σε κάθε περίπτωση, πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να ενισχύσουμε την ασφάλεια της Ευρώπης έναντι περαιτέρω ρωσικής επιθετικότητας. Η ειρήνη σε όλη την Ευρώπη αποφασίζεται σήμερα στην Ανατολή. Το γεγονός αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους τους εταίρους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Μέχρι στιγμής, μόνο οι χώρες της Βαλτικής και η Πολωνία το έχουν κατανοήσει αυτό.
Σήμερα πρέπει να εργαστούμε για μια ευρωπαϊκή μεταπολεμική τάξη. Αυτό περιλαμβάνει τον εξοπλισμό της Ουκρανίας με τόσο ισχυρά συμβατικά όπλα που η Ρωσία δεν θα εξετάσει καν το ενδεχόμενο νέας επίθεσης. Επιπλέον, πρέπει να κάνουμε τώρα τα πάντα για να ξαναχτίσουμε την Ουκρανία σε μια σύγχρονη, σταθερή και οικονομικά ισχυρή χώρα. Αυτή η Ουκρανία θα πρέπει τότε να είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Ροτ τονίζει πως "εάν δεν σταματήσει η ιμπεριαλιστική πολιτική του Πούτιν, θα συνεχίσει την επιθετική του πορεία χωρίς περιορισμό. Το τραύμα του είναι η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Στόχος του είναι να αποκαταστήσει αυτή την αυτοκρατορία. Εάν η Ουκρανία χάσει αυτόν τον πόλεμο, αυτό θα έχει δραματικές συνέπειες για την ασφάλεια της Ευρώπης.
Σε αυτή την περίπτωση, δεν θα μιλάμε πλέον για 100 δισεκατομμύρια ευρώ ή για τον στόχο του 2%, αλλά θα πρέπει να επενδύσουμε πολύ υψηλότερα ποσά στην άμυνα σε μόνιμη βάση. Είναι καλό ότι με τη Φινλανδία και τη Σουηδία θα έχουμε σύντομα δύο νέους, άριστα εξοπλισμένους και εκπαιδευμένους εταίρους στο ΝΑΤΟ.
Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας ως φιλελεύθερη δημοκρατία και να παράσχουμε τους οικονομικούς πόρους που χρειαζόμαστε για να προστατεύσουμε τον πληθυσμό μας και να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας στο ΝΑΤΟ. Αν αυτό θα απαιτήσει τελικά να δαπανηθούν 2% ή 3% του ΑΕΠ για την άμυνα, είναι αδύνατο να το πούμε σήμερα.
Για μένα είναι σαφές: χρειαζόμαστε ένα σύμφωνο ολόκληρης της κοινωνίας που θα βασίζεται στην πεποίθηση ότι η δική μας ασφάλεια πρέπει να αξίζει σημαντικά περισσότερο για εμάς. Για να φτάσουμε εκεί, εμείς στη Γερμανία έχουμε πολλά να κάνουμε. Το πιο επείγον ερώτημα τώρα είναι: Τι χρειαζόμαστε συγκεκριμένα; Οι εμπειρογνώμονες ασφαλείας μας και το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Άμυνας πρέπει να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα. Και στη συνέχεια, εμείς στην Μπούντεσταγκ πρέπει να αποδεσμεύσουμε τα απαραίτητα χρήματα για τα έργα αυτά.
Σε σχέση με την πιθανότητα η Άγκυρα να συμφωνήσει στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Ροτ ανέφερε πως "όχι μόνο η Τουρκία, αλλά και η Ουγγαρία δεν έχει δείξει μέχρι στιγμής καμία προθυμία να επικυρώσει τις συνθήκες. Μπορώ μόνο να συμβουλέψω τις δύο κυβερνήσεις να μην παίξουν τελείως στα ζάρια όλη την εμπιστοσύνη. Η προσχώρηση της Σουηδίας και της Φινλανδίας είναι προς το συμφέρον της ασφάλειας όλων μας. Θα ήταν μια κατάσταση win-win για όλους".
Σε σχέση με το αν υπάρχουν τρόποι να ασκηθεί πίεση στην Τουρκία, ο πολιτικός από το SPD, ανέφερε πως "με χαρά έλαβα επιστολή από ορισμένους γερουσιαστές των ΗΠΑ, οι οποίοι συνέστησαν στον Αμερικανό πρόεδρο να μην παραδοθούν τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Τουρκία μέχρι να ολοκληρωθεί επιτυχώς η διαδικασία επικύρωσης".
Αναφορικά με την Ιδρυτική Πράξη Νατο-Ρωσίας, ο ίδιος ανέφερε πως "η Ρωσία έχει προ πολλού ρίξει την Ιδρυτική Πράξη στον καταστροφέα με τον επιθετικό της πόλεμο κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Το μάθημά μας θα πρέπει να είναι να διασφαλίσουμε τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης στη συμμαχία του ΝΑΤΟ με τέτοιο τρόπο ώστε μια ρωσική επίθεση να είναι δυνατή μόνο με δυσκολία.
Εκ περιτροπής μονάδες σταθμεύουν στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ. Εμείς οι Γερμανοί έχουμε μεγάλη συμμετοχή στη Λιθουανία. Έχουμε προμηθεύσει την Πολωνία με συστήματα αεράμυνας Patriot. Πρόκειται για ουσιαστικές συνεισφορές που λαμβάνουν υπόψη τη δραματική κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Ευρώπη.
Ο ίδιος κατέληξε λέγοντας πως "θα πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη τα συμφέροντα ασφαλείας των εταίρων μας στην Κεντρική Ανατολική Ευρώπη", στο ερώτημα αν θα υπάρξει μόνιμη τοποθέτηση μονάδων του Δυτικού ΝΑΤΟ στα εδάφη των βαλτικών χωρών".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου