Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023

Δημήτρης Κολοβέτσιος: Πώς έζησα τον φονικό σεισμό στην Τουρκία

 

Ο ποδοσφαιριστής της Καϊσερσπόρ, Δημήτρης Κολοβέτσιος και ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, μίλησαν στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία. Παράλληλα ο δημοσιογράφος του MEGA, Ανδρέας Ρομπόπουλος, βρίσκεται στο Γκαζιαντέπ και μεταφέρει όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

Πάνω από 100 ώρες έχουν περάσει από τη στιγμή που οι τρομακτικοί σεισμοί έπληξαν τη νότια Τουρκία, οι προσπάθειες διάσωσης συνεχίζονται καθώς πολλοί επιζώντες ανασύρονται από τα συντρίμμια.

Ο σεισμός των 7,8 Ρίχτερ που έπληξε την Τουρκία και την Συρία, άφησε το φονικό αποτύπωμά του. Οι νεκροί εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τους 100.000.

Πολλά ερωτήματα έχουν δημιουργηθεί σχετικά με την καταλληλότητα των κτιρίων, καθώς σε πολλές περιπτώσεις επιχειρήσεις και κάτοικοι έκοβαν τις κολόνες από τα κτίρια προκειμένου να μεγαλώσουν τα καταστήματά τους.

Πλέον όλοι αναμένουν σε ένα θαύμα καθώς οι ελπίδες για να βρεθεί κάποιος ζωντανός εξανεμίζονται.

Δημήτρης Κολοβέτσιος: «Η πρώτη μου σκέψη ήταν ότι θα πέσουμε»

Ο ποδοσφαιριστής της Καϊσερσπόρ, Δημήτρης Κολοβέτσιος συγκλονίζει με την περιγραφή του για το πώς βίωσε τον σεισμό, ενώ αποκάλυψε την πρώτη σκέψη που του πέρασε από το μυαλό.

«Ήταν έντονες στιγμές. Εμείς βρισκόμασταν στον 14ο όροφο πολυκατοικίας, στην πόλη της Καισάρειας, ήταν ξημερώματα όταν έγινε ο σεισμός και είχαμε λίγα περιθώρια αντίδρασης. Τις πρώτες στιγμές νόμιζα ότι πρόκειται για ληστεία γιατί ακουγόταν έντονος θόρυβος απ΄ολο το σπίτι, χτυπούσαν τζάμια και πόρτες. Μόλις σηκώθηκα από το κρεβάτι κατάλαβα για ισχυρό σεισμό, οδηγήθηκα στο περβάζι της πόρτας για να προστατεύσω όσο μπορώ τον εαυτό μου. Όπως καταλαβαίνετε ήταν πολύ δύσκολο, εάν γινόταν κάτι αρνητικό, να προστατευθούμε, γιατί η πολυκατοικία έχει 21 ορόφους και έχει γεμίσει ρωγμές. Άλλες πολυκατοικίες εδώ δεν έχουν πάθει ζημιές ενώ η δικιά μας είναι γεμάτη ρωγμές. Δεν μπορώ να φανταστώ τι θα γινόταν εάν το ρήγμα ήταν πιο κοντά μας», είπε αρχικά.

«Η πρώτη μου σκέψη ήταν ότι θα πέσουμε. Το διαμέρισμα είναι στον 14ο όροφο. Ήταν μεγάλης διάρκειας σεισμός και ίδιας έντασης, ήταν περίπου 1.5 λεπτό με 10 δευτερόλεπτα παύση. Αμέσως ντύθηκα και κατέβηκα κάτω. Στην περιοχή επικρατούσαν δύσκολες συνθήκες, ο χιονιάς ήταν έντονος, ο κόσμος έτρεχε έντρομος και έμπαιναν στα αυτοκίνητά τους για να απομακρυνθούν. Τα βενζινάδικα ήταν γεμάτα έτσι ώστε ο κόσμος να προμηθευτεί καύσιμα, γιατί ήξεραν ότι θα περάσουν τις επόμενες ώρες στο αυτοκίνητο», συμπλήρωσε ο Δημήτρης Κολοβέτσιος.

Αμέσως μόλις κατέβηκα κάτω έστειλα ένα μήνυμα στους δικούς μου ότι είμαι καλά, και ενημέρωσα για τον σεισμό, έτσι ώστε όταν ξυπνήσουν το πρωί και δουν εικόνες, να μην ανησυχήσουν. Έπειτα κατευθύνθηκα στο προπονητικό κέντρο μετά από εντολές των υπεύθυνων της ομάδας. Ο δεύτερος σεισμός μας βρήκε εδώ και ήταν έντονος, είχαμε πρόσβαση στα γήπεδα του προπονητικού οπότε μπορέσαμε και βγήκαμε. Είμαστε όλοι καλά στην ομάδα, δυστυχώς στις άλλες ομάδες δεν είναι καλά τα πράγματα. Στους «αντιπάλους» μας στην Χατάισπορ αγνοείται ένας ποδοσφαιριστής», επεσήμανε ο γνωστός ποδοσφαιριστής.

Δεσποτόπουλος στο MEGA: «Ο πολιτικός Ταγίπ Ερντογάν τελείωσε»

Ο διεθνολόγος κ. Δεσποτόπουλος τοποθετήθηκε σχετικά με το πολιτικό αποτύπωμα που θα αφήσει αυτός ο καταστροφικός σεισμός στην Τουρκία.

«Στο άμεσο μέλλον εκτιμάμε ότι θα υπάρχει μία ύφεση στη ρητορική εκ μέρους της Τουρκίας, γιατί έχουν να διαχειριστούν την καταστροφή. Μακροπρόθεσμα δεν νομίζω ότι θα αλλάξει η ρητορική της Τουρκίας, και το 1999 είχαμε έρθει κοντά οι δύο λαοί. Οι σεισμοί αποδεικνύουν ότι οι λαοί δεν έχουν κάτι να χωρίσουν, δε νομίζω ότι υπάρχει Έλληνας που να μην έχει συγκινηθεί με όλα αυτά που συμβαίνουν, ωστόσο η πολιτική είναι πολιτική και δεν αλλάζει», σχολίασε.

«Ο πολιτικός Ταγίπ Ερντογάν τελείωσε. Ο μόνος τρόπος για να μείνει «ζωντανός» είναι να κάνει κάτι εκτός πλαισίου. Το 1999 ένας σεισμός στην Τουρκία διέλυσε την οικονομία και από εκεί και μετά ήρθε ο Ταγίπ Ερντογάν. Δεν έχει πολιτικό μέλλον ο Ερντογάν. Οι εκλογές στην Τουρκία θα αργήσουν και δε θα αργήσουν 1 και 2 μήνες, ο Ερντογάν θα προχωρήσει σε παράταση της θητείας του. Έχουν καταρρεύσει περίπου 6.000-7.000 κτίρια που κατά μέσο όρο το κάθε κτίριο έχει μέσα 40 ανθρώπους και συνολικά διαμένουν 13 εκατομμύρια άνθρωποι σε αυτά τα μέρη. Εκεί παράγεται το 10% του ΑΕΠ της Τουρκίας είναι τεράστια η καταστροφή που έχει συμβεί», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δεσποτόπουλος.

Η νεότερη πληροφορία που μετέφερε ο απεσταλμένος του MEGA στο Γκαζιαντέπ, Ανδρέας Ρομπόπουλος, είναι ότι πάνω από 12.000 κτίρια μέχρι στιγμής έχουν καταρρεύσει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου