EMBRAER C-390. Θα αφήσει αδιάφορη την Ελλάδα ο επίδοξος αντικαταστάτης του C-130 “Ηρακλής”; Αφορμή για την ανάρτηση αποτελεί η πρόσφατη παρουσίαση του στο ΓΕΑ, καθώς και δύο εντυπωσιακά βίντεο εμπορικής προώθησης του αεροσκάφους μέσης μεταφορικής ικανότητας νέας γενιάς, C-390 της βραζιλιάνικης EMBRAER.
Μίας εταιρείας που αν και είναι έξι μόλις χρόνια (έτος ίδρυσης 1969) γηραιότερη από τη δική μας ΕΑΒ, έχει χαράξει εδώ και δεκαετίες τη δική της ξεχωριστή ιστορία και έχει κατορθώσει όχι μόνο να επιβιώσει αλλά και να ανταγωνιστεί ευθέως τα μεγαθήρια των ΗΠΑ, της Ευρώπης, αλλά και της Κίνας πλέον. Όσο για το δικινητήριο C-390, οι αρετές του, που περιγράφονται παρακάτω, έχουν ήδη προκαλέσει το ζωηρό ενδιαφέρον πολλών αεροπορικών δυνάμεων.
Στο τέλος της προηγούμενης δεκαετίας, η βραζιλιάνικη εταιρεία έφτασε στα πρόθυρα απορρόφησης σημαντικού μέρους των δραστηριοτήτων της από την αμερικανική Boeing. Η διαδικασία των διαπραγματεύσεων για την αγορά του 80% του τμήματος της EMBRAER που δραστηριοποιείται στη σχεδίαση, ανάπτυξη, παραγωγή και εμπορική προώθηση εμπορικών αεροσκαφών, ξεκίνησε το 2018.
Τερματίστηκε χωρίς αποτέλεσμα τον Απρίλιο του 2020 οριστικά, με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για το ποιος είναι πραγματικά υπεύθυνος για το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων και τη ματαίωση της συμφωνίας ύψους 4,2 δισ. δολαρίων. Σύμφωνα με το Reuters η Boeing κατηγόρησε την EMBRAER ότι δεν εκπλήρωσε τους όρους της συμφωνίας, ενώ οι Βραζιλιάνοι από την πλευρά τους κατηγόρησαν τους Αμερικανούς ότι τορπίλισαν τη συμφωνία με διάφορα προσχήματα λόγω οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζαν και μάλιστα οξύτατων λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και της καθήλωσης των αεροσκαφών της της οικογένειας Β737 ΜΑΧ.
Η αλήθεια είναι ότι η Boeing έλαβε οικονομική βοήθεια λόγω της πανδημίας από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και ενδεχόμενη δαπάνη 4,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο εξωτερικό, τη στιγμή μάλιστα που η εταιρεία όφειλε να καταβάλλει τεράστιες αποζημιώσεις στις οικογένειες των θυμάτων των δύο Β737 ΜΑΧ που χάθηκαν, θα προκαλούσε πολύ μεγάλες αντιδράσεις στις ΗΠΑ! Οι Βραζιλιάνοι συνεχίζουν μόνοι τους λοιπόν. Και στο κομμάτι των πολιτικών και στο κομμάτι των στρατιωτικών αεροσκαφών.
Το νέο δικινητήριο αεροπλάνο μέσης μεταφορικής ικανότητας C-390, αναδεικνύεται ήδη σε μία εξαιρετικά επιτυχημένη σχεδίαση στα πλαίσια του αδιάκοπου αγώνα της EMBRAER να παραμείνει ανταγωνιστική και να αυξήσει το μερίδιό της στην παγκόσμια αγορά, έναντι των μεγάλων παγκόσμιων κατασκευαστών. Το πρόγραμμα σχεδίασης και ανάπτυξης του C-390 Millennium, όπως είναι η πλήρης ονομασία του νέου μέσου μεταφορικού αεροπλάνου, συγχρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση της Βραζιλίας, η οποία κατέβαλλε 440 εκατομμύρια δολάρια το 2008.
Έναν περίπου χρόνο αργότερα, τον Απρίλιο του 2009 υπέγραψε συμβόλαιο ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την EMBRAER για την κατασκευή δύο πρωτοτύπων. Το πρώτο από αυτά πέταξε έξι σχεδόν χρόνια αργότερα, στις 3 Φεβρουαρίου του 2015 και στις 4 Σεπτεμβρίου του 2019 παραδόθηκε το πρώτο αεροσκάφος παραγωγής στην Αεροπορία της Βραζιλίας. Η αρχική παραγγελία 28 μονάδων περικόπηκε σε 19 τελικά εντός του 2022. Ακολούθησαν παραγγελίες για πέντε μονάδες από την Πορτογαλία, δύο από την Ουγγαρία και πέντε ακόμη από την Ολλανδία.
Η Ουγγαρία θα αντικαταστήσει δύο παλιά Antonov An-26 με το C-390, ενώ Πορτογαλία και Ολλανδία θα αντικαταστήσουν τον στόλο των C-130H που διαθέτουν οι Αεροπορίες τους. Πρόκειται για αξιόλογο ξεκίνημα αν ληφθεί υπόψη ότι το σύνολο των αεροπορικών δυνάμεων στο δυτικό κόσμο αξιοποιεί αποκλειστικά και μόνο εκδόσεις του C-130! Ας δούμε όμως ποια είναι τα χαρακτηριστικά που καθιστούν το C-390 πραγματικά άξιο αντικαταστάτη του γηραιού Ηρακλή.
Μία πρώτη ματιά στα τεχνικά του χαρακτηριστικά αποκαλύπτει ότι ενώ έχει τις ίδιες σχεδόν διαστάσεις με το C-130J (μήκος ατράκτου 35,2 μέτρα έναντι 29,8 του αμερικανικού αεροπλάνου, εκπέτασμα (άνοιγμα) πτέρυγας 35,05 μέτρα έναντι 40,41 μέτρων του C-130J και ύψος (κάθετο σταθερό) 11,84 μέτρα, ακριβώς το ίδιο και για τα δύο αεροπλάνα), το βάρος του ωφέλιμου φορτίου που μπορεί να μεταφέρει είναι μεγαλύτερο κατά εφτά τόνους (26 έναντι 19 του C-130J)!
Τα συντριπτικά πλεονεκτήματα του C-390 όμως έναντι του C-130J δεν σταματούν εδώ… Πέρα από το σημαντικά μεγαλύτερο βάρος του ωφέλιμου φορτίου που μεταφέρεται από ένα μεταφορικό αεροπλάνο με τις ίδιες διαστάσεις, πολύ μεγαλύτερο είναι και το μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος απογείωσης (Maximum Take Off Weight – MTOW) του C-390. Συγκεκριμένα είναι μεγαλύτερο από αυτό του C-130J κατά 16,7 τόνους (86.999 κιλά έναντι μόλις 70.307 του C-130J)!
Το καύσιμο επομένως και το ωφέλιμο φορτίο του C-390 είναι σημαντικά μεγαλύτερα και κατ’ επέκταση πολύ μεγαλύτερη είναι και απόσταση στην οποία μπορεί να μεταφερθεί αυτό το φορτίο. Ο κατασκευαστής του C-130J δίνει ακτίνα 1.800 ναυτικών μιλίων (2.100 μιλίων, ή 3.300 χιλιομέτρων) με ωφέλιμο φορτίο βάρους 15.422 κιλών. Με το ίδιο φορτίο, η ακτίνα του C-390 ανέρχεται σε 5.500 χιλιόμετρα!
Τέλος, το μεγαλύτερο ωφέλιμο φορτίο του C-390 μεταφέρεται σε μεγαλύτερες αποστάσεις και με σημαντικά μεγαλύτερη ταχύτητα (άρα και σε μικρότερο χρόνο…), σε σχέση με το C-130J. Οι αριθμοί και εδώ είναι συντριπτικοί υπέρ του βραζιλιάνικου αεροπλάνου. Η μέγιστη ταχύτητα πλεύσης του φτάνει τα 988 χ.α.ω. (χιλιόμετρα ανά ώρα) και η κανονική τα 870 χ.α.ω. τη στιγμή που οι αντίστοιχες επιδόσεις του C-130J είναι 670 χ.α.ω. και 644 χ.α.ω. αντίστοιχα. Τέλος, η επιχειρησιακή οροφή του C-390 που φτάνει τα 36.000 πόδια με πλήρες φορτίο και αυτή του C-130J με φορτίο μέγιστου βάρους απογείωσης, τα 29.000 πόδια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου