Τετάρτη 24 Μαΐου 2023

Ισχυρό μήνυμα Αθήνας -Τελ Αβίβ: 60 F-16 Νότια της Κρήτης – Εντυπωσιακό Air Refueling από δύο Ισραηλινά ιπτάμενα τάνκερ

Κώστας Σαρικάς  

60 μαχητικά F-16 όλων των τύπων και από τις οκτώ Πολεμικές Μοίρες της HAF απογειώθηκαν από τις βάσεις τους σε Σούδα, Άραξο, Νέα Αγχίαλο και Λάρισα και πέταξαν Νότια της Κρήτης.

Ανήμερα της επετείου μνήμης για τα 17 χρόνια από την ημέρα που ο Σμηναγός Κώστας Ηλιάκης έπεσε την ώρα του καθήκοντος, η Πολεμική Αεροπορία πολύ κοντά από τον τόπο θυσίας του «αθάνατου» ιπτάμενου έστειλε ένα ακόμη ηχηρό μήνυμα ισχύος και αεροπορικής υπεροχής. Με μια άριστα σχεδιασμένη συνεκπαίδευση στην οποία έλαβαν μέρος όλες οι Πολεμικές Μοίρες που διαθέτουν μαχητικά F-16 αλλά και δύο ιπτάμενα τάνκερ της Ισραηλινής αεροπορίας. Συνολικά 60 μαχητικά F-16 όλων των τύπων και από τις οκτώ Πολεμικές Μοίρες της HAF απογειώθηκαν από τις βάσεις τους σε Σούδα, Άραξο, Νέα Αγχίαλο και Λάρισα και πέταξαν Νότια της Κρήτης. Προκειμένου να συμμετέχουν σε εναέριο ανεφοδιασμό από τα δύο Air Tanker Boeing 707 της Israeli Air Force τα οποία βρέθηκαν εντός του Ελληνικού FIR.

Ο εναέριος ανεφοδιασμός των μαχητικών της HAF πραγματοποιήθηκε σε δύο φάσεις. Η πρώτη κατά τη διάρκεια της ημέρας με το πρώτο από τα δύο Boeing 707 και η δεύτερη όταν έπεσε το σκοτάδι από το έτερο Ισραηλινό ιπτάμενο τάνκερ.

Η Πολεμική Αεροπορία δεν διαθέτει αεροσκάφος εναέριου εφοδιασμού σε αντίθεση με τους Ισραηλινούς που έχουν στο οπλοστάσιο τους συνολικά 7 Boeing 707 και ακόμη 4 KC-130 Hercules ενώ πρόσφατα παρήγγειλαν από τις ΗΠΑ ακόμη 4 KC-46 Pegasus. Ωστόσο όλοι σχεδόν οι Έλληνες ιπτάμενοι είναι πιστοποιημένοι στο Air Refueling καθώς η HAF εκτός από τους Ισραηλινούς συνεργάζεται τόσο με τους Αμερικανούς της USAF όσο και με τους Γάλλους της Armee D’elAir που διαθέτουν ιπτάμενα τάνκερ. Προκειμένου όμως να διατηρήσουν την πιστοποίηση και να παραμείνουν διαθέσιμοι πρέπει τουλάχιστον μια φορά κάθε χρόνο να προχωρούν σε Air Refueling ενώ για τον εναέριο ανεφοδιασμό κατά τη διάρκεια της νύχτας ο χρόνος περιορίζεται στο εξάμηνο καθώς αυξάνεται ο βαθμός δυσκολίας.

image271

Με δεδομένο πλέον ότι ο χώρος δράσης της Πολεμικής Αεροπορίας έχει ξεφύγει από το περιορισμένο Αιγαίο και έχει επεκταθεί σχεδόν σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο το Αεροπορικό Επιτελείο δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον εναέριο ανεφοδιασμό και στη συνεχή εκπαίδευση των Ελλήνων ιπτάμενων πάνω σε αυτό το ιδιαίτερης δυσκολίας αεροπορικό αντικείμενο.

Όμως η σημερινή συνεκπαίδευση πέρα από την ουσιαστική συμβολή στην επαύξηση της επιχειρησιακής εκπαίδευσης των πληρωμάτων της Πολεμικής Αεροπορίας λαμβάνει και υψηλού συμβολισμού χαρακτήρα. Για μία ακόμη φορά επιβεβαιώνονται οι άριστες σχέσεις και σε στρατιωτικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ όπως αποτυπώνονται τα τελευταία χρόνια με μια σειρά κοινών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. Ενώ έρχεται να καταρρίψει κάθε ψίθυρο περί αλλαγή της στάσης των Ισραηλινών απέναντι στην Ελλάδα με ταυτόχρονη επαναπροσέγγιση της Άγκυρας. Ψίθυροι οι οποίοι το τελευταίο διάστημα εντάθηκαν με αφορμή την απουσία έπειτα από αρκετά χρόνια της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας από τη μεγάλη αεροπορική άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 23». Οι Ισραηλινοί  πάντως είχαν σπεύσει να καθησυχάσουν την Ελλάδα τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και σε ανώτατο στρατιωτικό. Η παρουσία άλλωστε του Αρχηγού της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας Tomer Bar πριν από δύο εβδομάδες στην 120 ΠΕΑ στην Καλαμάτα με αφορμή την άφιξη των εκπαιδευτικών Μ-346 ήταν ενδεικτική.

image0123

ΠΗΓΗ newpost

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου