Θυμούνται σίγουρα οι παλιότεροι τη σειρά επιστημονικής φαντασίας (του Ίρβιν Άλεν) Χαμένοι στο διάστημα με το διαστημόπλοιο που περιπλανιόταν στο αχανές σύμπαν. Κάπως έτσι κι εμείς. Χαμένοι στο διάστημα και στην παραφροσύνη.

Θέλει, λέει, το κατοχικό καθεστώς, αυτοί που συντηρούν την κατοχή της πατρίδας μας, να ανοίξει νέα οδοφράγματα και τους εμποδίζουν οι Ελληνοκύπριοι με τρελές προτάσεις. Έτσι το είπε χτες ο άνθρωπος του Τατάρ, ο διαπραγματευτής Εργκιούν Ολγκούν.

«Ζητούν να δοθεί δικαίωμα διέλευσης τράνζιτ μέσα από τα Κόκκινα», λέει. «Το μέρος αυτό είναι στρατιωτική περιοχή, είναι μια τρελή πρόταση αυτή. Δεύτερον, θέλουν διέλευση τράνζιτ που κόβει τον δρόμο της Λουρουτζίνας από την Αθηαίνου. Και αυτό συνιστά πρόβλημα ασφάλειας και δεν είναι δυνατόν».

Ενώ αυτοί, νούσιμοι και διαλλακτικοί, προτείνουν «να ανοίξει η πόρτα του Λήδρα Πάλας και για εμπορικές διελεύσεις», καθώς και «μια πόρτα στη Μια Μηλιά μόνο για εμπορικούς σκοπούς». Κι εμείς είπαμε όχι, και κάνουμε τρελές προτάσεις, λέει. Να ανοίξει ένας δρόμος στα Κόκκινα να μην ταλαιπωρούνται τόσοι άνθρωποι της Τηλλυρίας είναι μια τρελή πρόταση. Αλλά, να ανοίξει η Δερύνεια να πηγαίνουν πιο εύκολα στα κατεχόμενα οι τουρίστες της Αγίας Νάπας, δεν είναι τρελό. Ούτε να ανοίξει η Λεύκα να πηγαίνουν εκδρομές στο Τρόοδος οι Τουρκοκύπριοι. Μόνο ό,τι είναι δυνατό να εξυπηρετήσει Ελληνοκύπριους είναι τρελό. Και πάντα, φυσικά, με τη λογική των δυο κρατών, που συνεργάζονται. Γι΄ αυτό και τα οδοφράγματα τα λέει «συνοριακές πύλες» ο Ολγκούν κι εμείς κάνουμε πως δεν ακούμε.

Ο θύλακας των Κοκκίνων, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα στρατόπεδο του Αττίλα, αποκομμένο από το υπόλοιπο έδαφος υπό κατοχή, αλλά σε σημείο που απομονώνει τους κατοίκους της Τηλλυρίας. Για να πάνε στην άλλη πλευρά, πολλοί πάνε καθημερινά στην Χρυσοχού ή στην Πάφο, πρέπει να ανεβαίνουν βουνά και ράχες για καμιά ώρα. Ενώ αν μπορούσαν να περάσουν μέσα από τα Κόκκινα από ένα δρόμο που δεν θα επηρέαζε το στρατόπεδο, θα βελτιωνόταν η ζωή τους κατακόρυφα. Είναι ένας παραλιακός δρόμος πέντε λεπτών, που παρακάμπτει ένα βουνό με υψόμετρο 800 μέτρα. Αλλά έχει κλείσει από το 1964, κι εγκλώβισε όλη την περιοχή. Είναι «τρελή πρόταση» αυτή! Όπως και το να ανοίξει ένας δρόμος για τους άλλους αποκομμένους Ελληνοκύπριους, τους Αθηαινίτες.

Ποια είναι η πραγματική τρέλα; Το ότι είμαστε η μοναδική χώρα στην ιστορία που συμφώνησε να δίνει ηλεκτρισμό σε στρατόπεδο της χώρας που κατέχει εδάφη της. Αυτό κάνουμε στα Κόκκινα.

Επί δεκαετίες το στρατόπεδο στα Κόκκινα είχε ηλεκτρισμό από γεννήτριες. Η τροφοδοσία και η μεταφορά στρατιωτών γινόταν από τη θάλασσα. Το 2009, επί Δημήτρη Χριστόφια, συμφωνήθηκε να ανοίξει το οδόφραγμα του Λιμνίτη και από εκεί να περνούν οι Ελληνοκύπριοι, να διασχίζουν τα κατεχόμενα και να βγαίνουν στις ελεύθερες περιοχές για να πάνε στις δουλειές τους και στους γιατρούς τους στη Λευκωσία. Και, επίσης, να περνούν προς τα Κόκκινα τρεις φορές την εβδομάδα (κάθε Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή) λεωφορεία για μεταφορά προσώπων (δηλαδή, στρατιωτών), όπως και προμήθειες για το στρατόπεδο, χωρίς κανένα έλεγχο, με τη συνοδεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Αυτό δεν ήταν αρκετό αντάλλαγμα, όμως. Συμφωνήσαμε, επίσης, να συνδεθεί ο θύλακας με το πλησιέστερο ηλεκτρικό δίκτυο της ΑΗΚ.

Τα λεωφορεία που μεταφέρουν τους Τουρκοκύπριους κάθε Αύγουστο, που πάνε στα Κόκκινα να γιορτάσουν τους τουρκικούς βομβαρδισμούς της Τηλλυρίας, περνούσαν και πριν ανοίξει το οδόφραγμα. Μάλιστα, τις πρώτες χρονιές, όταν περνούσαν τα λεωφορεία μαζεύονταν στο δρόμο Ελληνοκύπριοι και χειροκροτούσαν για να δείξουν την προθυμία και τη μεγαλοθυμία τους.

Όλα αυτά είναι λογικά. Αλλά, να δοθεί ένας δρόμος να περνούν οι εγκλωβισμένοι κάτοικοι των πέντε μικρών χωριών της Τηλλυρίας από τα Κόκκινα είναι τρελό και δεν πρόκειται να το δεχθούν οι λογικοί συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριοι. Στο κάτω – κάτω, μόλις πρόσφατα έκαναν διαδήλωση κάμποσες οργανώσεις Ε/Κ και Τ/Κ -και το μεγάλο ΑΚΕΛ μαζί τους- και απαιτούσαν να ανοίξουν κι άλλα οδοφράγματα. Είπε κανένας απ΄ αυτούς για τα Κόκκινα και την Αθηαίνου; Εδώ δώσαμε ρεύμα στο στρατόπεδο και δίοδο για μεταφορά στρατιωτών και προμηθειών και δεν ζητήσαμε να ανοίξει ένας δρόμος! Τι θέλουμε τώρα;

ΠΗΓΗ philenews