Τρίτη 27 Ιουνίου 2023

Société Générale: Έρχεται η επενδυτική βαθμίδα – Τι θα φέρει στην Ελλάδα


Η αναβάθμιση που πλησιάζει εδώ και χρόνια για την Ελλάδα είναι κοντά. Πιθανότατα τον Οκτώβριο η Ελλάδα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, σύμφωνα με την Société Générale, και οι αγορές φαίνεται να έχουν αντιληφθεί αυτή την αναβάθμιση, με τα δέκαετα ελληνικά ομόλογα να ξεπερνούν εδώ και πολύ καιρό τα ιταλικά και να συνεχίζουν να συναλλάσσονται με χαμηλότερο επιτόκιο, ενώ έχουν ανεβάσει σημαντικά τόσο τα ιταλικά όσο και τα ισπανικά ομόλογα.

Η αναβάθμιση θα καθιστούσε τα ελληνικά ομόλογα κατάλληλα για πολλούς δείκτες κρατικών ομολόγων και για επενδύσεις σε κεφάλαια που επιτρέπεται να επενδύουν μόνο σε ενεργητικά με επενδυτική βαθμίδα, αλλά η αυτόματη ροή κεφαλαίων από κεφάλαια ή ETF (Εμπορεύσιμα Αμοιβαία Κεφάλαια) θα είναι περιορισμένη, σύμφωνα με τη γαλλική τράπεζα.

Κατά την Société, όπως και ευρέως αναμένει η αγορά, η Ελλάδα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023. Οι οίκοι αξιολόγησης αναβαθμίζουν συνεχώς την Ελλάδα από το 2016, όπως παρατηρεί, με μέσο ρυθμό μίας αναβάθμισης ετησίως. Επί του παρόντος, η Ελλάδα βαθμολογείται σε Ba3 με σταθερές προοπτικές από τη Moody’s, BB+ με σταθερές προοπτικές από τη Fitch και BB+ με θετικές προοπτικές από την S&P, πράγμα που σημαίνει ότι με μία ακόμη αναβάθμιση από τη Fitch ή την S&P, τα ελληνικά ομόλογα θα μπορούσαν να ανακτήσουν το πρώτο τους καθεστώς Investment Grade από το 2011. Η SocGen δεν αναφέρεται στην DBRS καθώς η βαθμολογία της δεν παίζει ρόλο στη συμπερίληψη των ομολόγων των χωρών γενικότερα στους βασικούς διεθνείς δείκτες.

Ενώ βρισκόταν στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους το 2009, η ελληνική οικονομία έχει υποστεί μια εντυπωσιακή ανάκαμψη από το 2012, σημειώνει η SocGen κάνοντας μία μικρή αναδρομή στο πώς έφτασε η Ελλάδα στο μεγάλο comeback που ετοιμάζεται να σημειώσει σύντομα, αλλάζοντας επενδυτική πίστα. Οι δημοσιονομικές μετρήσεις έχουν βελτιωθεί σημαντικά, όπως σημειώνει, ενώ ολόκληρη η Ευρώπη αντιμετώπισε προκλήσεις όπως η covid και ο πληθωρισμός. Η υπεραπόδοση της Ελλάδας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εισροή επενδύσεων και στα δάνεια των EFSF/ESM, τα οποία αύξησαν τη λήξη του χρέους της και μείωσαν το κόστος δανεισμού, ενώ στο μέλλον, η ελληνική οικονομία πιθανότατα θα συνεχίσει να επωφελείται από τα κεφάλαια του NGEU.

Με την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας την οποία ανέμενε η SocGen έπειτα και από τα ισχυρά αποτελέσματα στον πρώτο γύρο των εκλογών, διασφαλίζεται η συνέχεια της πολιτικής και εξαλείφεται η πολιτική αβεβαιότητα, εξελίξεις που στηρίζουν την αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας αυτό το φθινόπωρο.

Οι αγορές ομολόγων τιμολόγησαν γρήγορα την αναβάθμιση της αξιολόγησης, επισημαίνει η γαλλική τράπεζα, με τα 10ετή ελληνικά ομόλογα να έχουν υπεραποδώσει σημαντικά των 10ετών ιταλικών και των 10ετών ισπανικών ομολόγων μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών.

Πάντως η SocGen εκτιμά πως οι εισροές από funds ομολόγων και ETFs στην ελληνική αγορά χρέους θα είναι σχετικά μικρές. Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και από δεύτερο οίκο θα μπορούσε να καταστήσει τα ελληνικά ομόλογα επιλέξιμα για πολλούς διεθνείς δείκτες κρατικών ομολόγων. Η SocGen εξέτασε τα 106 funds κρατικών ομολόγων που υπάρχουν στην ευρωζώνη, τα οποία έχουν μέγεθος περίπου 54 δισ. ευρώ συνολικά και αποτελούν ένα μικρό κλάσμα του συνόλου των 7,4 τρισ. ευρώ που είναι το μέγεθος της αγοράς των κρατικών ομολόγων της ζώνης του ευρώ με διάρκεια άνω του 1 έτους. Ως εκ τούτου, η πιθανή εισροή από αυτά τα funds στην αγορά ελληνικών ομολόγων είναι μικρή, ειδικά στις μεγαλύτερες διάρκειες. Τα ελληνικά ομόλογα θα αντιπροσωπεύουν λίγο περισσότερο από το 1% των κρατικών δεικτών αναφοράς της ευρωζώνης και θα ισοδυναμούν με παθητική ζήτηση 650 εκατ. ευρώ από τα αναφερόμενα ευρωπαϊκά funds.

Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζει η Société, σε ό,τι αφορά την αγορά ομολόγων και τις πιστωτικές αξιολογήσεις, και το β’ εξάμηνο του 2023, όπως το α’, θα κυριαρχηθεί από θετικές ειδήσεις γύρω από την Ελλάδα, καθώς και τις Ιρλανδία και Πορτογαλία. Και αυτό γιατί οι αξιολογήσεις αυτών των τριών χωρών δεν έχουν φτάσει εκεί που τα θεμελιώδη μεγέθη τους δείχνουν ότι θα έπρεπε να έχουν φτάσει. Ειδικότερα, η SocGen εκτίμα πως η αξιολόγηση της Ελλάδας θα έπρεπε να είναι κοντά σε αυτή της Ιταλία, η αξιολόγηση της Ιρλανδίας θα έπρεπε να είναι κοντά στην Αυστρία ή τη Φινλανδία και η αξιολόγηση της Πορτογαλίας θα έπρεπε να πλησιάζει αυτήν της Ισπανίας, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν περίπου δύο ακόμη αναβαθμίσεις για καθεμία από αυτές τις τρεις χώρες.

ΠΗΓΗ https://sofokleous10.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου