Τρίτη 27 Ιουνίου 2023

Λουκασένκο: «Ο Πριγκόζιν βρίσκεται στη Λευκορωσία»


Belarusian Presidential Press Office via AP

Στη Λευκορωσία βρίσκεται ο Γεβγκένι Πριγκόζιν σύμφωνα με δήλωση του Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Νωρίς σήμερα το πρωί αεροσκάφη προσγειώθηκαν στο Μινσκ πυροδοτώντας σενάρια για το ποιος επέβαινε σε αυτά.

Πληροφορίες θέλουν τον Πριγκόζιν μένει σε ένα από τα μοναδικά ξενοδοχεία του Μινσκ χωρίς παράθυρο, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο.

Ο πρόεδρος των υπηρεσιών πληροφοριών της Γερουσίας των ΗΠΑ, Μαρκ Γουόρνερ είπε στο NBC News ότι βρίσκεται στο Μινσκ και πιστεύει ότι βρίσκεται σε ένα ξενοδοχείο χωρίς παράθυρα.

Κανείς ωστόσο δεν μπορεί να ξέρει αν ο Πριγκόζιν αποφάσισε να βρεθεί στα χέρια του Λουκασένκο που είναι από τους πιο στενούς συμμάχους του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Τελευταία φορά ο Πριγκόζιν εθεάθη δημόσια να φεύγει από τη νότια ρωσική πόλη Ροστόφ-ον-Ντον, αφού απέσυρε τα στρατεύματά του, και από τότε υπάρχουν μόνο εικασίες για το πού βρίσκεται.

Ο ηγέτης της μισθοφορικής ομάδας Βάγκνερ κλήθηκε να διαφύγει στη Λευκορωσία ως μέρος μιας συμφωνίας για τον τερματισμό της ένοπλης εξέγερσης της ομάδας του το Σάββατο (24/6).

Νωρίτερα ο Λουκασένκο είχε δηλώσει ότι η Λευκορωσία θα επωφεληθεί από την «εμπειρία» των μαχητών της ρωσικής παραστρατιωτικής οργάνωσης Wagner, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Αλεξάντρ Λουκασένκο, ο οποίος συμφώνησε να τους δεχτεί στην επικράτεια της Λευκορωσίας, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που έβαλε τέλος στη σύντομη ανταρσία της Wagner στη Ρωσία.

«Αν οι διοικητές τους έρθουν σε εμάς και μας βοηθήσουν... (Έχουν) εμπειρία. Βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, είναι μονάδες εφόδου. Θα μας εξηγήσουν αυτό που έχει σημασία αυτή τη στιγμή» στο στρατιωτικό επίπεδο, είπε ο Λουκασένκο, σύμφωνα με ανακοίνωση της λευκορωσικής προεδρίας.

ΠΗΓΗ https://www.cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου