FILE PHOTO: epa10002436 Rep. Pete Sessions, R-Texas, speaks during a House Committee on Oversight and Reform hearing on gun violence on Capitol Hill in Washington, DC, USA. EPA, Andrew Harnik, POOL
Η εφημερίδα Kıbrıs γράφει ότι ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής, Πιτ Σέσιονς (Pete Sessions) συναντήθηκε με τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, όπου και συζήτησαν το Κυπριακό.
Σύμφωνα με πληροφορίες του γραφείου του κατοχικού ηγέτη, ο Σέσιονς, ο οποίος μετέβη στις κατεχόμενες περιοχές μέσω του παράνομου “αεροδρομίου” της Τύμπου μετά από πρόσκληση του «Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου (ΚΤΤΟ)», συναντήθηκε με τον Τατάρ έπειτα από συνάντηση με τον πρόεδρο του ΚΤΤΟ, Τουργκάι Ντενίζ.
Στη συνάντηση ήταν επίσης παρόντες ο Ειδικός Εκπρόσωπος του Τατάρ, Εργκιούν Ολγκούν και ο Σύμβουλος του κατοχικού ηγέτη για νομικές υποθέσεις Σουλέν Καραμπατζάκ (Sülen Karabacak).
Ο Τατάρ απηύθυνε κάλεσμα προς τη διεθνή κοινότητα και τις ΗΠΑ να «αναγνωρίσουν τη νέα πολιτική της τουρκοκυπριακής πλευράς που βασίζεται στα δύο κράτη και την κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς».
Δήλωσε ότι αυτή η νέα πολιτική θα αποτελέσει μια βιώσιμη, δίκαιη και βιώσιμη βάση όχι μόνο για τα μέρη στην Κύπρο αλλά και για την επίλυση των προβλημάτων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Ισχυριζόμενος ότι οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες διεξάγονται σε ομοσπονδιακή βάση για περισσότερο από μισό αιώνα, έχουν εξαντληθεί λόγω της ελληνοκυπριακής νοοτροπίας που βλέπει την Κύπρο ως ελληνικό νησί, ο Τατάρ υποστήριξε ότι είναι καιρός να ανοίξει μια νέα σελίδα στην Κύπρο και να δημιουργηθεί ένα μέλλον στο οποίο οι δύο «λαοί» – Τούρκοι της Κύπρου και Έλληνες της Κύπρου – θα μπορούν να ζουν δίπλα-δίπλα στο πλαίσιο της συνεργασίας και των σχέσεων καλής γειτονίας.
Ο Τατάρ δήλωσε:
«Για την επίλυση του Κυπριακού, αντί να επιμένουμε σε διαπραγματεύσεις με βάση την ομοσπονδία, οι οποίες έχουν επανειλημμένα απορριφθεί από την ελληνοκυπριακή πλευρά – όπως στο Σχέδιο Ολοκληρωμένης Διευθέτησης (Ανάν) του ΟΗΕ το 2004 και στα παραδείγματα του Κραν Μοντανά το 2017 – απαιτείται τώρα μια νέα προσέγγιση».
Ο Τατάρ ανέφερε επίσης ότι ο τουρκικός «λαός» της Κύπρου είναι ένας διαφορετικός «λαός» με δικό του πολιτισμό, γλώσσα, θρησκεία, ιστορία και προσδοκίες για το μέλλον και υπογράμμισε ότι το νησί της Κύπρου βρίσκεται σε μια στρατηγική περιοχή μόλις 70 χιλιόμετρα μακριά από τη «μητέρα πατρίδα Τουρκία».
Τέλος, επανέλαβε τις θέσεις του ως εξής:
«Είμαστε έτοιμοι να επιτύχουμε μια λύση στο νησί, αλλά αυτή η λύση πρέπει να είναι πρακτική, δίκαιη και βιώσιμη. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, η συμφωνία που θα επιτευχθεί πρέπει να βασίζεται σε δύο κράτη. Το θέλουμε αυτό για τους Τουρκοκύπριους, τους Ελληνοκύπριους, την Τουρκία και την Ελλάδα, καθώς και για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη που επιθυμούν σταθερότητα στην περιοχή, προκειμένου να διατηρηθεί η ειρήνη για μια καλύτερη Κύπρο”.
Από την πλευρά του ο Πιτ Σέσιονς, δήλωσε είναι στην ευχάριστη θέση να επισκεφθεί τις κατεχόμενες περιοχές αυτή τη φορά και ήθελε να μάθει περισσότερα για το νέο όραμα της τουρκοκυπριακής πλευράς. Ο Σέσιονς τόνισε τη σημασία της αρχής του σεβασμού και για τους δύο «λαούς» στο νησί και δήλωσε ότι για την επίτευξη συμφωνίας απαιτείται κοινή λογική και μεγάλη ηγεσία.
- Συναντήθηκε και με τον Τορέ ο Σέσσιονς
Εξάλλου, η Kıbrıs Postası γράφει ότι ο Σέσσιονς συναντήθηκε και με τον λεγόμενο παράνομο “ψευτο-πρόεδρο” της βουλής Ζορλού Τορέ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της λεγόμενης ψευτο-‘βουλής”, ο Τορέ καλωσόρισε τον Αμερικανό βουλευτή λέγοντας: «Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για το θάρρος σας να έρθετε στην παράνομη “τδβκ” και να μας ακούσετε ενώ υφιστάμεθα εμπάργκο που δεν μας αξίζει».
Στην ομιλία του, ο Τορέ έδωσε πληροφορίες για το Κυπριακό πρόβλημα «και τη διαδικασία ίδρυσης της (παράνομης) “τδβκ».
Δήλωσε ότι οι Τουρκοκύπριοι δήθεν ενεργούσαν πάντα με πνεύμα καλής θέλησης και συνεργασίας για τη λύση του Κυπριακού και ότι απέδειξαν αυτή τη βούληση λέγοντας «ναι» στα σχέδια λύσης που προέκυψαν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.
Ο Τορέ υποστήριξε ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει δείξει ξεκάθαρα ότι δεν έχει τη βούληση να ζήσει κάτω από τη στέγη ενός κράτους συνεργασίας και δεν θέλει να μοιραστεί την ευημερία και τη διακυβέρνηση με τους Τουρκοκύπριους».
Ισχυρίστηκε επίσης ότι «είναι καιρός η (παράνομη) “τδβκ”, η οποία ανακηρύχθηκε (δήθεν) από τον τουρκοκυπριακό “λαό” στο πλαίσιο των εγγενών δικαιωμάτων του, επιδεικνύοντας τη βούλησή του για αυτοδιοίκηση, να αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα και ότι αναμένει περισσότερη δικαιοσύνη από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής».
Ο Τορέ ολοκλήρωσε τις παρατηρήσεις του ευχόμενος ότι «το θάρρος του μέλους της Βουλής των Αντιπροσώπων Πιτ Σέσσιονς να επισκεφθεί την ‘τδβκ” θα αποτελέσει παράδειγμα και έμπνευση για άλλα μέλη του Κογκρέσου».
Στην ομιλία του, ο άθλιος Σέσσιονς δήλωσε: «Δεν φοβάμαι ποτέ να πω ότι είμαι πάντα υπέρ της δικαιοσύνης, της ισορροπίας και της ακεραιότητας. Υπάρχουν πραγματικά πολλά πράγματα που μπορούν να ειπωθούν για τις αδικίες. Έχω επισκεφθεί τον νότο στο παρελθόν και τώρα θεωρώ εξαιρετικά σωστό και δίκαιο να επισκεφθώ τον βορρά. Σε αυτό το πλαίσιο, είμαι εξαιρετικά χαρούμενος να ακούσω τις απόψεις σας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου