Πέμπτη 3 Αυγούστου 2023

Βερολίνο: Η Τουρκία είναι η μοναδική χώρα του ΝΑΤΟ που κατασκοπεύει τη Γερμανία


ΗΤουρκία είναι η μοναδική χώρα του ΝΑΤΟ που πραγματοποιεί επιχειρήσεις κατασκοπείας και πληροφοριών σε γερμανικό έδαφος, σύμφωνα με έκθεση της γερμανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης που δόθηκε στη δημοσιότητα. 

Σύμφωνα με την έκθεση, οι ενέργειες αυτές θεωρούνται απειλή για τη συνταγματική τάξη και την κοινωνική συνοχή της Γερμανίας και εγείρει σημαντικές ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια και τις σχέσεις των δύο χωρών.

Σύμφωνα με το Nordic Monitor, η έκτασης 380 σελίδων έκθεση που εκδόθηκε τον περασμένο μήνα από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών και Κοινότητας (Bundesministerium des Innern und für Heimat, BMI) και παρουσιάστηκε από την υπουργό Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ, χαρακτηρίζει την Τουρκία μαζί με τη Ρωσία, την Κίνα, τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν ως «τους κύριους παράγοντες κατασκοπείας με στόχο τη Γερμανία, με κυβερνοεπιθέσεις που κατευθύνουν οι υπηρεσίες πληροφοριών, όπως και επιχειρήσεις για επιρροή».

«Οι δραστηριότητες κατασκοπείας κατά της Γερμανίας από ξένες δυνάμεις γίνονται όλο και πιο πολύπλευρες και εξελιγμένες. Περιλαμβάνουν ανθρώπινες πηγές καθώς και επιθέσεις στον κυβερνοχώρο», αναφέρει η έκθεση, σημειώνοντας ότι οι δραστηριότητες αυτές «αποτελούν σοβαρή απειλή για τη Γερμανία και τα γερμανικά συμφέροντα» και «είναι επιζήμιες για την εθνική κυριαρχία της Γερμανίας».

Σύμφωνα με την έκθεση, η Τουρκία και οι προαναφερθείσες χώρες, χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες πληροφοριών τους για να αποκτήσουν πληροφορίες, να ασκήσουν επιρροή, να παρακολουθούν τους επικριτές τους ή να επιδιώξουν άλλα συμφέροντα, κυρίως λόγω του ρόλου της Γερμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και άλλους διεθνείς οργανισμούς.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών και οι αρχές ασφαλείας αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του τουρκικού κυβερνητικού μηχανισμού. Θεωρείται ότι διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην υποστήριξη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερνοτγάν και του κυβερνώντος Κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (AKP).

«Στη Γερμανία, οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών κατασκοπεύουν οργανώσεις και άτομα που αντιτίθενται ή θεωρείται ότι αντιτίθενται στην τουρκική κυβέρνηση», επισημαίνεται στην έκθεση.

Η άλλη όψη της επιρροής της Τουρκίας έχει να κάνει με την σημαντική υποστήριξη που παρέχει η κυβέρνηση Ερντογάν σε φιλοτουρκικές κυβερνητικές ομάδες, ιδίως σε ισλαμιστικές και ακροδεξιές ομάδες που δρουν στη Γερμανία. Αυτή η στήριξη έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει τις εσωτερικές υποθέσεις της Γερμανίας, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την έκταση της ξένης επιρροής στο γερμανικό έδαφος.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση της τουρκικής Χεζμπολάχ, που δραστηριοποιείται κυρίως μεταξύ του κουρδικού πληθυσμού της Τουρκίας και στη Γερμανίας. Παρά το γεγονός ότι  περιλαμβανόταν επισήμως από το 2000 στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων στην Τουρκία και κατεστάλη, πολλά μέλη της αφέθηκαν ελεύθερα από τη φυλακή χάρη στην κυβέρνηση Ερντογάν.

Η εμπλοκή και των ιρανικών μυστικών υπηρεσιών στην υποστήριξη της Χεζμπολάχ στην Τουρκία αποτελεί πηγή περαιτέρω ανησυχίας.

Οι δραστηριότητες των Γκρίζων Λύκων στη Γερμανία, μαζί με τους στενούς δεσμούς τους με το τουρκικό κράτος και την MIT, αποτελούν ακόμη ένα ζήτημα που απασχολεί τις γερμανικές αρχές.

 ΠΗΓΗ https://www.liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου