Λάβαρα των σωματείων στο λιμάνι της Νέας Αρτάκης (φωτ.: Facebook / Tasos Pastourmas) |
Το «μικρασιατικό σαββατοκύριακο» συνεχίστηκε την Κυριακή, στο 5ο Αντάμωμα Απανταχού Μακρινών-Λιβισιανών που φιλοξενήθηκε στη Χαλκίδα
και φέραν τους Αρτακηνούς που λείπανε στα ξένα.
Όσοι καθόμαστε εδώ να αράδα την αράδα,
να μας φυλάει Παναγιά και η Αγια-Τριάδα.
Η Νέα Αρτάκη, η δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της Εύβοιας που πριν από 100 χρόνια υποδέχθηκε προσφυγικούς πληθυσμούς και πήρε το όνομά της από την αρχαία ελληνική αποικία των Μιλησίων στη νότια πλευρά της Θάλασσας του Μαρμαρά, ήταν αυτή που το Σάββατο φιλοξένησε το 4ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Μικρασιατών.
Ήταν ομολογουμένως μια επιτυχημένη διοργάνωση, η οποία βασίστηκε και στους ακούραστους εθελοντές. Συμμετείχαν 35 σύλλογοι απ’ όλη την Ελλάδα και συνολικά πάνω από 700 χορευτές και χορεύτριες.
Υπό την αιγίδα του Δήμου Χαλκιδέων και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, διοργανωτές ήταν τρία δραστήρια τοπικά σωματεία: ο Σύλλογος Απανταχού Αρτακηνών-Κυζικηνών, το Εργαστήρι Πολιτισμού Νέας Αρτάκης «Παναγία Φανερωμένη» και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Αρτάκης «Η Παντάνασσα», σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας (ΟΠΣΕ).
Η ημέρα του Ανταμώματος ξεκίνησε με συνάντηση των προέδρων των συλλόγων στο δημαρχείο Νέας Αρτάκης και την παράδοση του λαβάρου και της πλακέτας του διοργανωτή από την Καλαμαριά που φιλοξένησε την προηγούμενη διοργάνωση. Τα παρέδωσαν στη δήμαρχο Χαλκιδέων Έλενα Βάκα ο Σύλλογος Κουριωτών Καλαμαριάς «Ο Ταξιάρχης», μαζί με τον δήμαρχο Καλαμαριάς Γιάννη Δαρδαμανέλη.
«Είναι μεγάλη η τιμή και η συγκίνηση, γιατί εδώ στον ευλογημένο αυτό προσφυγικό τόπο, στη Νέα Αρτάκη, τη θυγατέρα της Νέας Αρτάκης Κυζίκου, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Εύβοιας, βλέπουμε σήμερα μαζεμένο τόσο πολιτισμό, παράδοση και ιστορία. Ευχαριστούμε όλους τους απογόνους των προσφύγων», ανέφερε μεταξύ άλλων στον σύντομο χαιρετισμό της η Έλενα Βάκα.
Στις 7 το απόγευμα άρχισε ένα παραδοσιακό μουσικοχορευτικό πανηγύρι στην παραλία της πόλης –η γνωστή πατινάδα των Μικρασιατών–, μέχρι το λιμάνι όπου παρουσιάστηκαν χοροί και τραγούδια από τις αλησμόνητες πατρίδες.
Ξεχωριστή στιγμή η ερμηνεία του μικρασιατικού ψαλτικού τραγουδιού «Μες του Βοσπόρου τα στενά» από τον λυρικό τενόρο Μιχάλη Ευριπίδη, ο οποίος αποδέχθηκε την πρόσκληση του Συλλόγου Απανταχού Αρτακηνών-Κυζικηνών.
Μάλιστα, το «μικρασιατικό σαββατοκύριακο» συνεχίστηκε την Κυριακή, στο 5ο Αντάμωμα Απανταχού Μακρινών-Λιβισιανών που φιλοξενήθηκε στη Χαλκίδα, στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας.
ΠΗΓΗ pontosnews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου