Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2023

Rafale αριθμός 18 and still counting: Δύναμη αποτροπής στον αέρα του Αιγαίου – Με ταχύτητα φωτός οι νέες παραλαβές – Νίκη κατά κράτος απέναντι στα F-16

 

Ούτε μια μέρα από την παραλαβή των πρώτων Rafale δεν έχει σταματήσει η σκληρή εκπαίδευση των ιπτάμενων αλλά και τεχνικών.

Το 18ο μαχητικό Rafale της Πολεμικής μας Αεροπορίας με τον σειριακό αριθμό 419 «πάτησε» νωρίς το μεσημέρι για πρώτη φορά στον διάδρομο της 114 Πτέρυγας Μάχης στην Τανάγρα. Πρόκειται για ένα μονοθέσιο αεροσκάφος, το  12ομεταχειρισμένο που παραλαμβάνει η HAF ενώ ήδη στη «φαρέτρα» της διαθέτει ακόμη 6 καινούργια τα οποία ήδη έχει παραλάβει τους προηγούμενους μήνες.

Το χρονοδιάγραμμα παραλαβής των πρώτων 18 Γαλλικών «ριπών» τηρήθηκε με απόλυτη ακρίβεια καθώς όπως είχε αποκαλύψει το Newpost από τον περασμένο Ιούλιο έως τα τέλη του καλοκαιριού θα έχει παραληφθεί το σύνολο της πρώτης παραγγελίας Rafale. Ενώ τα υπόλοιπα 6 καινούργια αναμένεται να προσγειωθούν και αυτά σταδιακά στην Τανάγρα έως τα τέλη του 2024.

Χωρίς αμφιβολία όσα έχουν γίνει από τον Ιανουάριο του 2022 όταν η Πολεμική Αεροπορία και η 332 Μοίρα «Γεράκι»’ παρέλαβε τα πρώτα έξι Γαλλικά μαχητικά μπορούν να χαρακτηριστούν χωρίς υπερβολή ένα μικρό αεροπορικό  «θαύμα» σε όλα τα επίπεδα. Η εκπαίδευση του πρώτου πυρήνα ιπτάμενων που είχε ήδη αρχίσει τόσο επί Γαλλικού εδάφους όσο και στον εναέριο χώρο της Γαλλίας προχώρησε στην Ελλάδα με εντυπωσιακό ρυθμό.

Με δεκάδες σε πολλές περιπτώσεις καθημερινές απογειώσεις ειδικά όσο μεγάλωνε ο αριθμός των αεροσκαφών μήνα με το μήνα οι πιλότοι των Rafale με τη βοήθεια και των Γάλλων εκπαιδευτών όχι απλά μυήθηκαν στα μυστικά των «ριπών» αλλά έφτασαν ήδη σε υψηλό επίπεδο. Δεν είναι τυχαίο ότι σε χρόνο ρεκόρ η 332 ΠΜ πιστοποιήθηκε ως απόλυτα επιχειρησιακή και ενσωματώθηκε στον σχεδιασμό του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας.

Τον περασμένο Μάιο μάλιστα για πρώτη φορά τα Rafale άφησαν τη «φωλιά» τους  και μεταστάθμευσαν στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα προκειμένου να λάβουν μέρος στη μεγάλη Αεροπορική Πολυεθνική άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 23» μαζί με κορυφαίες αεροπορίες συμμαχικών και φιλικών κρατών.

Ούτε μια μέρα από την παραλαβή των πρώτων Rafale δεν έχει σταματήσει η σκληρή εκπαίδευση των ιπτάμενων αλλά και τεχνικών. Έπειτα από την εξοικείωση στο πανίσχυρο αεροσκάφος και στα πτητικά του χαρακτηριστικά ακολούθησε η εκπαίδευση στα υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά του. Ωστόσο το μεγάλο ‘’στοίχημα’’ για το προσωπικό της Μοίρας ήταν οι δοκιμές των υπερσύγχρονων όπλων που μπορεί να μεταφέρει το μαχητικό με αιχμή του δόρατος τους κορυφαίους Α/Α πυραύλους Meteor.

Το γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή που η Πολεμική Αεροπορία παρέλαβε τα πρώτα μαχητικά Rafale είχε στη διάθεση της τους Meteor όπως φυσικά και τα υπόλοιπα όπλα-Mica, Scalp, Exocet- αποτέλεσε ένα τεράστιο πλεονέκτημα για την 332 Μοίρα και το προσωπικό της.

Πολύ γρήγορα ο οπλισμός φορτώθηκε στις ‘’ριπές’’ με τους ιπτάμενους να εκπαιδεύονται εντατικά στη χρήση του σε κάθε είδους αποστολή. Ειδικότερα για τους Meteorοι πιλότοι των Rafale έχουν ήδη εκπαιδευτεί στη χρήση τους έναντι μαχητικών F-16 τα οποία άλλωστε αποτελούν το μοναδικό μαχητικό που διαθέτουν οι γείτονες το οποίο θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τα Ελληνικά Rafale.

Οι δοκιμές πάντως έδειξαν ότι οι ‘’ριπές’’ με τους Meteor κάτω από τα ραντάρ τους και με τη βοήθεια των πανίσχυρων ραντάρ και αισθητήρων τους δεν έχουν αντίπαλο και υπερισχύουν κατά κράτος ειδικά απέναντι στις εκδόσεις F-16 που διαθέτει η Τουρκική πολεμική αεροπορία.

Την ίδια ώρα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ήδη ολοκληρωθεί η εκπαίδευση των ιπτάμενων στα Rafale οι οποίοι δεν βρίσκονταν στον αρχικό πυρήνα με αποτέλεσμα η 332 Μοίρα ‘’Γεράκι’’ να διαθέτει ήδη τουλάχιστον 24 ετοιμοπόλεμους πιλότους που πετάνε καθημερινά με τις ‘’ριπές’’.

ΠΗΓΗ newpost

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου