Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2023

Είδαμε το σούπερ αμερικανικό μαχητικό F-35 στην Τανάγρα: Aλλά για την Πολεμική Αεροπορία παραμένει «αόρατο» μέχρι να έρθει η πολυπόθητη απάντηση των Ηνωμένων Πολιτειών…


Δίχως αμφιβολία το F-35 ήταν το αεροσκάφος που κέρδισε τα βλέμματα των θεατών το Σαββατοκύριακο στο πλαίσιο του Athens Flight Week Πηγη εικόνας: Οργανωτική επιτροπή Athens Flight Week

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL

Δεν είναι παράλογο ότι το F-35A που πετούσε το Σαββατοκύριακο στον ουρανό της Τανάγρας η Σμηναγός Kristin Wolfe με την κωδική ονομασία στην USAF «Βeo», τράβηξε όχι μόνο τα βλέμματα αλλά και το ενδιαφέρον του φιλοθεάμονος κοινού, διότι πρόκειται για το «αόρατο» μαχητικό που ζητά η Ελλάδα από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Kristin «Βeo» Wolfe που πετά το F-35 έξι χρόνια ως demo pilot έκανε ότι περνά από το χέρι της ώστε να δείξει τη δύναμη που κρύβει ο κινητήρας του αεροσκάφους 5ης γενιάς. Οι πάντες στην αεροπορική βάση της Τανάγρας στο πλαίσιο του Athens Flight Week αυτό μπορούσαν ν’ αντιληφθούν μέσα από εντυπωσιακούς ελιγμούς και δίχως αμφιβολία ήταν το αεροσκάφος που κέρδισε τις εντυπώσεις.

  • Τα ηλεκτρονικά του stealth αεροσκάφους και οι τακτικές δυνατότητες που έχει είναι μια άλλη υπόθεση που αφορά το αεροπορικό επιτελείο κι όλους όσοι εκ των υφιστάμενων αεροπόρων έχουν σκοπό να μεταπηδήσουν σε αυτό τον τύπο εφόσον βεβαίως αποδεσμευτεί στην Ελλάδα.
  • Και όσο η Σμηναγός «Βeo» έκανε το δικό της display στον αέρα πολλές ήταν οι ερωτήσεις στα στελέχη της Lockheed Martin που ήταν στο περίπτερο της εταιρείας, για το ποια είναι η τύχη του επίσημου αιτήματος της Αθήνας (LOR for LOA) προς την Ουάσιγκτον, για τα 20+20 F-35A.

Ορισμένα από αυτά τα στελέχη μάλιστα είχαν συναντήσει πρόσφατα ελληνική δημοσιογραφική αποστολή στις ΗΠΑ και είχαν δηλώσει τότε, ότι η επίσημη απάντηση της Αμερικής αναμενόταν το πολύ ως την προκήρυξη των πρώτων εκλογών.

Το Σαββατοκύριακο που πέρασε όμως εκείνο που μπορούσε κανείς ν’ αντιληφθεί συνομιλώντας μαζί τους ήταν ότι υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία. Ορισμένοι εξ αυτών έδειξαν τον ερχόμενο Οκτώβριο ως τον μήνα «κλειδί», άλλοι λακωνικά σημείωναν πως «εμείς είμαστε σε όλα έτοιμοι, αφορά πλέον αποκλειστικά την κυβέρνηση στις ΗΠΑ» κι άλλοι έδειξαν προς τον ουρανό, δηλαδή ο Θεός μόνο ξέρει…

Το βέβαιο είναι ότι τα μαχητικά 5ης γενιάς με τις δυνατότητες που έχουν, αναμφισβήτητα προσδίδουν ευκαιρία για σχεδιασμό νέων τακτικών, για όποια πολεμική αεροπορία αποδεσμεύονται, πάντοτε σε συνδυασμό με προηγμένα όπλα που είναι ικανό να φέρει και δίχως σε αυτά «εκπτώσεις».

Ο σκόπελος των τουρκικών F-16 Viper

Στην ελληνική πραγματικότητα τα F-35 τοποθετήθηκαν και προεκλογικά στην εθνική ατζέντα της σημερινής κυβέρνησης, με τον πρωθυπουργό να ομιλεί γι’ αυτά κατά τις επισκέψεις του στην δυτική Ελλάδα, στην Ανδραβίδα και την Αχαϊκή πρωτεύουσα, την Πάτρα.

  • Ωστόσο από τον περασμένο Απρίλιο και την τρίμηνη προεκλογική περίοδο μεσολάβησαν κι άλλα γεγονότα που έχουν να κάνουν με τις νέες ισορροπίες που επιχειρεί η Συμμαχία, κυρίως οι ΗΠΑ, στη νοτιοανατολική της πτέρυγα. Η Άγκυρα ακόμη δεν έχει λάβει το για εκείνη, πολυπόθητο πράσινο φως, που αφορά την αποδέσμευση αεροσκαφών F-16 Viper, την στιγμή μάλιστα που η TuAF δείχνει ότι η αιμορραγία στον αεροπορικό της στόλο δεν σταματά.

Παράλληλα το βέτο του Γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ βρίσκεται στην γωνία ως «δαμόκλειο σπάθη» στον σχεδιασμό ενίσχυσης του τουρκικού αεροπορικού στόλου με νέα F-16.

Ο διπλωματικός μαραθώνιος και η επιχειρησιακή διαφορά

Και από την άλλη πλευρά σε λίγες ώρες από τώρα το τετ α τετ του Έλληνα ΥΠΕΞ Γιώργου Γεραπετρίτη στην Τουρκία, με τον ομόλογό του Χακάν Φιντάν που μπορεί να εκφράζεται κάποια αισιοδοξία όμως η ιστορία έχει ήδη γραφτεί και μαρτυρά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες η Αθήνα προσέρχεται στο τραπέζι του διαλόγου αυτού.

  • Η Αθήνα έχει ξεκαθαρίσει ότι, ακόμη και σε επίπεδο κορυφής, μόνο το σημαντικό ζήτημα της οριοθέτησης οικονομικής αποκλειστικής ζώνης στο Αρχιπέλαγος και την Αν. Μεσόγειο είναι αυτό που μπορεί να συζητηθεί κι όχι ένας διάλογος εφ’ όλης της ύλης των ελληνοτουρκικών διαφορών και αιτιάσεων που θέτει η γείτονα.
    Για πολλές διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές τα ελληνικά F-35 περνούν μέσα από το τραπέζι του διαλόγου Αθήνας- Άγκυρας, αλλά και από τον σκόπελο των τουρκικών F-16 Viper…

Στα θετικά μπορούμε να κρατήσουμε ότι ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας της 340 Μοίρας «Αλεπού» να αρχίσει την υποδοχή των F-16 Viper από την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία…

ΠΗΓΗ https://hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου