Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023

Η ...πολλή βροχή …ξανάρχεται;


Η ...πολλή βροχή …ξανάρχεται;

Αν είναι έτσι, ας ετοιμαζόμαστε.

Στην πατρίδα μας έχει φανεί ότι δεν ισχύει  «Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού»


Το Σαββατοκύριακο η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 37 βαθμούς και από την Κυριακή το απόγευμα θα αρχίσει μεταβολή του καιρού από το Ιόνιο. Ένα βαρομετρικό χαμηλό θα επιφέρει σημαντική επιδείνωση στη χώρα, κυρίως από Δευτέρα μεσημέρι και για τα επόμενα 24ωρα με μεγάλο όγκο νερού βροχής να πέφτει, πάντα με τις ως τώρα προβλέψεις, και στην περιοχή της Θεσσαλίας.

«…θα μας απασχολήσει από την Κυριακή και τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη – Πέμπτη», ανέφερε ο κ. Μαρουσάκης, τονίζοντας πως «τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία δείχνουν μεγάλο όγκο νερού και στην περιοχή της Θεσσαλίας».

«… φαίνεται ότι η Θεσσαλία θα βρεθεί κατά κάποιο τρόπο στο επίκεντρο, όχι στα επίπεδα που ήταν η κακοκαιρία Daniel. Από Δευτέρα μεσημέρι, Τρίτη, Τετάρτη θα πέσει μεγάλος όγκος νερού και στην περιοχή της Θεσσαλίας, ιδιαίτερα προς τα δυτικά και βόρεια τμήματα. Θέλει προσοχή!».

 Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε έκτακτες ανάγκες

1.       Συντάσσει τα σχέδιά του και καθορίζει τον τρόπο και το μέγεθος συμβολής (διάθεση προσωπικού, μέσων, υλικών, εφοδίων και προώθησή τους στις πληγείσες περιοχές), των Γ ενικών Επιτελείων και Διακλαδικών Στρατηγείων, στην πρόληψη και αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών.

2.       Θέτει σε ετοιμότητα τα Γενικά Επιτελεία και Διακλαδικά Στρατηγεία για την εφαρμογή των σχεδίων, σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης και την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας στην πληγείσα περιοχή.

3.       Συνδράμει στο έργο ανάπτυξης υποδομών (χώροι διαμονής κ.λ.π) για την υποδοχή και προσωρινή εγκατάσταση των πληγέντων από καταστροφικά φαινόμενα. Προωθεί και διανέμει στον πληγέντα πληθυσμό, ανάλογα με την διαθεσιμότητα, είδη πρώτης ανάγκης.

4.       Θέτει σε ετοιμότητα και κινητοποιεί τις ειδικές μονάδες αμέσου επεμβάσεως που διαθέτει, σε περίπτωση Πυρηνικού, Ραδιολογικού, Βιολογικού ή Χημικού συμβάντος, πάντα μετά από αίτημα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για την παροχή κάθε δυνατής συνδρομής.

5.       Συνεργάζεται με άλλους φορείς για την εκκένωση περιοχών όταν αποφασισθεί η εφαρμογή του μέτρου αυτού.

6.       Διαθέτει, όπου υποχρεούται από την ισχύουσα νομοθεσία το απαιτούμενο προσωπικό για τη συγκρότηση των προβλεπομένων από τα σχέδια οργάνων.

7.       Ενεργεί οτιδήποτε άλλο απορρέει από τις υποχρεώσεις του.

Σχέδιο ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ

Στο σχέδιο «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ» εμπλέκονται ενεργά όλοι οι φορείς πολιτικής προστασίας της χώρας, το Πυροσβεστικό Σώμα, τα σώματα ασφαλείας και οι Ένοπλες Δυνάμεις οι οποίες συνδράμουν τις ομάδες πολιτικής προστασίας με εκπαιδευμένο προσωπικό και με διάθεση μέσων μεταφοράς υλικών και προσωπικού, ενώ οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι σχεδόν ο μοναδικός φορέας που κατέχει τα αεροπορικά μέσα που διατίθενται για την αντιμετώπιση μιας καταστροφής καθώς και την μεταφορά μέσω αέρος οπουδήποτε στην Ελληνική επικράτεια και στο εξωτερικό, μέσων και προσωπικού.

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμύνης, έχει συντάξει ειδικά σχέδια ανά κατηγορία καταστροφής ώστε να είναι έτοιμες και οργανωμένες οι μονάδες του, να ανταποκριθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα για να αντιμετωπίσουν μια καταστροφή και να συνδράμουν τους πληγέντες. Συγκεκριμένα, έχει συντάξει σχέδια για τις ακόλουθες κατηγορίες καταστροφών:

α. Δασικής Πυρκαγιάς

β. Σεισμού

γ. Πλημμύρας

δ. Έντονης χιονόπτωσης-χιονοθύελλας-παγετού

ε. ΠΡΒΧ συμβάντων

στ. Μεγάλων θαλάσσιων ατυχημάτων

ζ. Μεγάλων οδικών, σιδηροδρομικών ατυχημάτων και κατάρρευσης γέφυρας

Εξειδικευμένες μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων για την αντιμετώπιση των φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών, προέρχονται από διαφορετικούς κλάδους και είναι οι ακόλουθες:

747 Ειδικό Τάγμα Μηχανικού (ΕΤΜΧ)

Τον Ιανουάριο του 2008 αποφασίστηκε να ιδρυθεί το 747 Ειδικό Τάγμα ΜΧ (747 ΕΤΜΧ) το οποίο συγκροτήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2008 στο Στρατόπεδο «Σχοινά Α’» στον Τύρναβο Λάρισας. Τον Ιούνιο του 2010 γίνεται η μεταστάθμευσή του στο Στρατόπεδο «Παπαπαναγιώτου» στο Λουτράκι Κορινθίας, με στόχο να βρίσκεται κοντά σε κεντρικό κόμβο συγκοινωνιών για να εξασφαλίζεται η άμεση και γρήγορη μεταφορά του, καθώς και κοντά στις ευαίσθητες περιοχές της Πελοποννήσου και των Ν. Αττικής και Ευβοίας, οι οποίες στατιστικά πλήττονται συχνότερα από φυσικές καταστροφές.

Το 747 ΕΤΜΧ συμμετέχει κατά την εφαρμογή τους στα σχέδια «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ» και «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ», με διάθεση μηχανημάτων και ειδικών οχημάτων και με την τήρηση του Ειδικού Τμήματος Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΤΑΚ) ως εφεδρεία. Συνεργάζεται άμεσα με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και με την ΕΜΑΚ του Πυροσβεστικού Σώματος για την εκπαίδευση του προσωπικού του με ειδικότητα Διασωστών, Πυροσβεστών και Συνοδών Σκύλων Διάσωσης. Επίσης, για την ρεαλιστικότερη εκπαίδευση του προσωπικού έχουν κατασκευασθεί εντός του Στρατοπέδου Πύργοι Αναρρίχησης, Στίβος Απεγκλωβισμού θυμάτων από όχημα και Προσομοίωμα διώροφου κτιρίου και στίβος εργατικών ατυχημάτων.

Το Ειδικό Τμήμα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΤΑΚ) έχει μέγεθος Διμοιρίας και σε αυτό υπάγονται 4 Ομάδες: μία Ομάδα Πυρόσβεσης και τρεις Ομάδες Διάσωσης. Αποστολή του είναι η έρευνα, διάσωση, παροχή Α' βοηθειών, μεταφορά θυμάτων από φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές, αυτόνομα ή σε συνεργασία με τις λοιπές Πολιτικές ή Στρατιωτικές υπηρεσίες διάσωσης.

Η εκπαίδευση του προσωπικού γίνεται στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ) (αναρρίχηση, καταρρίχηση, χειρισμός και συντήρηση ελαστικών λέμβων, Α' βοήθειες) αλλά και σε ειδικά σχολεία της ΕΜΑΚ, του ΕΚΑΒ και του Ερυθρού Σταυρού (διάσωση, απεγκλωβισμός ατόμων, Α' βοήθειες κλπ.).

383 Μοίρα Ειδικών Επιχειρήσεων & Αεροπυρόσβεσης

Αποτελεί μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας με έδρα το Α/Δ Μίκρας της Θεσσαλονίκης, ανήκει στη Διοίκηση Αεροπορικής Υποστήριξης και η κύρια αποστολή της είναι η αεροπυρόσβεση. Επιχειρούν εξειδικευμένα αεροσκάφη (υδροπλάνα), τύπου ''CANADAIR'', τα οποία είναι κατασκευασμένα και εξοπλισμένα για τη συλλογή νερού από υδάτινες μάζες (θάλασσα, λίμνες) και τη ρίψη τού όγκου νερού στην εστία της πυρκαγιάς.

Η Μοίρα υπάγεται στη Πολεμική Αεροπορία και επιχειρησιακά στο Πυροσβεστικό Σώμα, το οποίο τα χρησιμοποιεί κατά τους θερινούς κυρίως μήνες. Τα αεροσκάφη επιχειρούν κατά τη διάρκεια της ημέρας και κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου βρίσκονται σε ετοιμότητα 20λεπτών στο αεροδρόμιο, ενώ πέραν της κύριας αποστολής τους της αεροπυρόσβεσης αναλαμβάνουν και δευτερεύουσες αποστολές έρευνας-διάσωσης.

Κινητή Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΚΟΜΑΚ)

Η Κινητή Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (KOMAK) συστάθηκε το 2000, μετά το σεισμό της 9ης Σεπτεμβρίου 1999 με επίκεντρο τη Πάρνηθα , που έπληξε την Αθήνα και προκάλεσε μεγάλες καταστροφές.

Η ΚΟΜΑΚ έχει ως αποστολή την οργάνωση και εκτέλεση επιχειρήσεων αντιμετώπισης καταστροφών σε εγκαταστάσεις της ΠΑ. Υπό ειδικές συνθήκες, κατόπιν εγκρίσεως του ΓΕΕΘΑ, επεμβαίνει προς όφελος των λοιπών Κλάδων των ΕΔ ή του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου.

Το προσωπικό της ΚΟΜΑΚ έχει εκπαιδευθεί στο αντίστοιχο σχολείο της 206 ΠΑΥ (Πτέρυγα Αεροπορικών Υποδομών), σε διασωστικά σχολεία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ), καθώς και σε αντίστοιχα στρατιωτικά σχολεία «Urban Search and Rescue» (USAR) στην Ελβετία, τη Γαλλία και το Ισραήλ.

384 Μοίρα Έρευνας & Διάσωσης

Η 384 Μοίρα έρευνας και διάσωσης εδρεύει στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας και υπάγεται στη 112 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας, ιδρύθηκε το 2006 και έχει ως κύρια αποστολή την εκτέλεση αποστολών έρευνας και διάσωσης (SAR) σε περίοδο ειρήνης και τη διεξαγωγή έρευνας και διάσωσης Μάχης (CSAR) σε περίοδο πολέμου. Χρησιμοποιεί ειδικά εξοπλισμένα για αυτό το ρόλο Ε/Π AS-332C1 ''SUPER PUMA'' τα οποία έχουν τη δυνατότητα εκτέλεσης επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης τόσο την ημέρα όσο κατά τη διάρκεια της νύχτας με σχεδόν οποιασδήποτε καιρικές συνθήκες , ενώ στα Ε/Π επιβαίνουν ειδικά εκπαιδευμένοι δύτες-διασώστες για τη περισυλλογή ναυαγών από τη θάλασσα. Τα Ε/Π μετασταθμεύουν σε αεροδρόμια διασποράς για την αποτελεσματική κάλυψη του ελλαδικού χώρου, Παράλληλα, αναλαμβάνουν δευτερεύουσες αποστολές όπως η παροχή εφοδίων σε απομονωμένες περιοχές καθώς και μεταφορές προσωπικού και υψηλών προσώπων. Επιπλέον, εκτελούν αεροδιακομιδές ασθενών και τραυματιών, επ’ ωφελεία του ΕΚΑΒ ενώ έχουν συμμετάσχει και σε ανθρωπιστικές αποστολές στο εξωτερικό.

Λοιπές μονάδες των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων

Πέραν των ανωτέρω εξειδικευμένων μονάδων που έχουν σαν κύρια αποστολή την αντιμετώπιση φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών και οι λοιπές μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων συμμετέχουν τόσο με προσωπικό όσο και με μέσα στα πλαίσια συνδρομής σε περίπτωση συμβάντος, όπως για παράδειγμα στη περίπτωση δασικών πυρκαγιών όλοι οι κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν σε ετοιμότητα ομάδες ειδικά εξοπλισμένες και εκπαιδευμένες οι οποίες συνδράμουν ,στο πλαίσιο ενεργοποίησης του σχεδίου «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ» , το Πυροσβεστικό Σώμα και τις λοιπές ομάδες πολιτικής προστασίας.

Επίσης σημαντικό ρόλο έχουν το Πολεμικό Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία οι οποίοι παρέχουν πλοία και αεροσκάφη για την άμεση μεταφορά σε περίπτωση συμβάντος μέσων, μηχανημάτων, προσωπικού και εφοδίων στη πληγείσα περιοχή, καθώς και για την εκκένωση εφόσον απαιτηθεί του πληγέντος πληθυσμού. Σημαντική είναι και η συνεισφορά των πλοίων και των ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού τα οποία, πέραν της βασικής αποστολής τους, συμμετέχουν και εκτελούν σε συνεργασία με το λιμενικό σώμα, επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης καθώς και διακομιδών ασθενών από τα απομακρυσμένα νησιά.

Περιορισμοί λόγω της εκπαίδευσης

Όταν καλούνται στρατιωτικές μονάδες να συνδράμουν το έργο των ομάδων πολιτικής προστασίας πρέπει να εξετασθεί ποιο θα είναι το έργο που θα κληθούν να εκτελέσουν, αν για παράδειγμα απαιτούνται στρατιώτες για να συνδράμουν την αστυνομία σε καθήκοντα φύλαξης ή συνδρομή για μεταφορά εφοδίων και διανομή αυτών, τότε οι μονάδες που θα σταλούν δεν απαιτείται να έχουν κάποια συγκεκριμένη εκπαίδευση και θα μπορέσουν να προσαρμοστούν στη κατάσταση και να αποδώσουν.

Επίσης μπορεί να γίνει η χρήση στρατιωτικών ιατρικών ομάδων για τη περίθαλψη των τραυματιών και τη διαχείριση των απωλειών χωρίς να χρειάζεται να λάβουν κάποια έξτρα εκπαίδευση καθώς είναι ήδη εκπαιδευμένες για πραγματοποιούν ανάλογα καθήκοντα. Κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου πολλές φορές χρησιμοποιούνται στρατιώτες για την επάνδρωση των πυροφυλακίων και των περιπόλων πυρασφαλείας ή για συνδρομή του πυροσβεστικού σώματος κατά τις κατασβέσεις δασικών πυρκαγιών, οι στρατιώτες αυτοί με μία εκπαίδευση μερικών ωρών είναι σε θέση να ανταποκριθούν με επιτυχία στα καθήκοντα αυτά.

Αντιθέτως η χρήση στρατιωτικών μονάδων για εκτέλεση αποστολών όπως η έρευνα και η διάσωση εγκλωβισμένων μέσα σε ερείπια, έργο πολύ απαιτητικό το οποίο χρειάζεται μεγάλο βαθμό τόσο θεωρητικής όσο και πρακτικής εκπαίδευσης μπορεί να προξενήσει περισσότερο κακό παρά καλό καθώς οι ομάδες αυτές θα στερούνται βασικές γνώσεις και πιθανώς θα θέσουν σε κίνδυνο τους εγκλωβισμένους καθώς και τους ίδιους, δυσχεραίνοντας το έργο της διάσωσης.

Η εκπαίδευση στις Ένοπλες Δυνάμεις αποτελεί ένα σημαντικό τομέα που λαμβάνεται από τα επιτελεία πολύ σοβαρά υπόψιν και δαπανώνται τόσο χρηματικά ποσά όσο και εργατοώρες για την σωστή και ολοκληρωμένη εκπαίδευση του προσωπικού του στρατεύματος.

Το θέμα δημιουργείται λόγω του γεγονότος ότι η εκπαίδευση αυτή επικεντρώνεται στην εκτέλεση των στρατιωτικών καθηκόντων και αποστολών των μονάδων, έτσι πέραν από λίγες ειδικά εκπαιδευμένες στρατιωτικές μονάδες για την αντιμετώπιση καταστροφών ο κύριος όγκος τους στρατεύματος δεν έχει τις γνώσεις για να αναλάβει εξειδικευμένο έργο κατά την αντιμετώπιση μιας καταστροφής οπότε πριν γίνει η ανάπτυξη αυτών θα πρέπει να γίνονται ξεκάθαρες οι ανάγκες του μηχανισμού πολιτικής προστασίας, το έργο που θα αναλάβουν οι στρατιωτικές μονάδες και μετά να αποφασίζεται αν θα σταλούν εξειδικευμένα τμήματα ή απλά θα στέλνονται στρατιώτες που θα αναλάβουν δευτερεύοντες ρόλους και υποστηρικτικές αποστολές αυξάνοντας το ανθρώπινο δυναμικό που έχει αναπτυχθεί στο πεδίο.

Εκπαίδευση-Ασκήσεις

Προκειμένου να γίνει πιο αποτελεσματική η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στη πολιτική προστασία καλό θα ήταν να γίνει πιο εξειδικευμένη και εντατική η εκπαίδευση, κυρίως των στελεχών των στρατιωτικών μονάδων που θα κληθούν πρώτες να ανταποκριθούν σε μια καταστροφή, σε θέματα αντιμετώπισης φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών, στις διαδικασίες έρευνας και διάσωσης καθώς και παροχής πρωτοβάθμιας ιατρικής περίθαλψης ακόμα και από μη ιατρικό προσωπικό.

Πολύ σημαντικό είναι να διεξάγονται ασκήσεις σε συνεργασία με τις μονάδες πολιτικής προστασίας ώστε να υπάρχει ομοιομορφία στον τρόπο αντίδρασης και να ανταλλάσσονται τακτικά απόψεις μεταξύ των εμπλεκομένων μερών ώστε η αντίδραση σε μια καταστροφή να είναι πιο άμεση και συντονισμένη.

Προς την κατεύθυνση της αποτελεσματικής συνδρομής των Ενόπλων Δυνάμεων στον τομέα των καταστροφών, σημειώνεται η ενεργός συμμετοχή τους, μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη (2010), σε όλες τις επιχειρησιακές ασκήσεις που πραγματοποιούνται, είτε σε τοπικό (Δήμοι και Περιφερειακές Ενότητες) είτε σε Εθνικό επίπεδο.

Σε τοπικό επίπεδο οι δομές τοπικής αυτοδιοίκησης, έχουν θεσμική υποχρέωση ολοκληρωμένου επιχειρησιακού σχεδιασμού για περιπτώσεις κινδύνων, από τους οποίους απειλούνται, ένα σπουδαίο τμήμα του οποίου, αναφέρεται στην υλοποίηση ασκήσεων. Η συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων σε όλες τις επιχειρησιακές ασκήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, σε κάθε επίπεδο διαχείρισης, ενισχύει την εκπαίδευσή τους και τη συνεργασία και διαλειτουργικότητα των δομών που συμμετέχουν στις πραγματικές καταστάσεις έκτακτων αναγκών.

Δημιουργία και άλλων ειδικών στρατιωτικών μονάδων αντιμετώπισης καταστροφών

Και λόγω της κλιματικής αλλαγής, σημαντικό θα είναι να εξετασθεί η δυνατότητα δημιουργίας και άλλων στρατιωτικών μονάδων ανάλογης σύστασης και δυνατοτήτων με το 747 ΕΤΜΧ, σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και αλλού, ώστε να μοιράζεται το έργο με το 747 ΕΤΜΧ. Με τον τρόπο αυτό, θα είναι πιο άμεση η πρόσβαση στις πληγείσες περιοχές σε περίπτωση εκδήλωσης συμβάντος, μειώνοντας έτσι το χρόνο αντίδρασης.

Σχόλιο-καρφί

Από ότι φαίνεται : Η ...πολλή βροχή …ξανάρχεται; Ή μήπως όχι;

Αν είναι έτσι, ας ετοιμαζόμαστε. Αν δεν είναι έτσι, τότε «πάμε και όπου πάει». Ούτως ή αλλιώς μέχρι τώρα έτσι δεν πάμε; Ή μήπως όχι;

Ας μη ξεχνάμε: Στην πατρίδα μας έχει φανεί ότι δεν ισχύει  «Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού» του αρχαίου ποιητή μας Μένανδρου
».

ΥΓ1: Όλες οι πληροφορίες από ανοιχτές πηγές με κάθε επιφύλαξη.

ΥΓ2: Το κείμενο δεν έχει σχέση με πολιτικολογία ή/και προπαγάνδα.

ΥΓ3: Σκοπός του κειμένου είναι η υποτυπώδης ενημέρωση και αφύπνιση ορισμένων...γνωστών μας με τέτοιες υποθέσεις …αρμοδίων και λιγότερο αρμοδίων.

ΠΗΓΗ https://hellenicdefencenet.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου