Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Έφτασαν στο Κόρνιτζορ οι πρώτοι πρόσφυγες - 120.000 Αρμένιοι θα εγκαταλείψουν την περιοχή


Μια πρώτη ομάδα προσφύγων από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ πέρασε την Κυριακή (24/9) στην Αρμενία, σύμφωνα με τη δημοσιογραφική ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται στα σύνορα.

Στην ομάδα αυτή, που αποτελείται από μερικές δεκάδες ανθρώπους, περιλαμβάνονται γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι. Όλοι τους έφτασαν στο κέντρο υποδοχής που έχει στήσει η κυβέρνηση της Αρμενίας στο Κόρνιτζορ.

Φωτογραφίες και βίντεο που δείχνουν Αρμένιους πρόσφυγες από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ αναρτήθηκαν επίσης στην αρμενική ενημερωτική πλατφόρμα CivilNet.

Μεταξύ αυτών που εικονίζονται στις φωτογραφίες αυτές είναι και μερικές γυναίκες με παιδιά. Το πρακτορείο Reuters ανέφερε ότι δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει τη γνησιότητα των φωτογραφιών.

Νωρίτερα, η ηγεσία των Αρμενίων του Καραμπάχ ανέφερε ότι η ρωσική ειρηνευτική δύναμη θα συνοδεύσει όσους έμειναν άστεγοι από τις συγκρούσεις και θέλουν να φύγουν στην Αρμενία.

Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Ασθενοφόρα με τραυματίες κατευθύνθηκαν από τον θύλακα προς την Αρμενία

Ασθενοφόρα μεταφέρουν κάποιους από τους τραυματίες από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ στην Αρμενία, μετέδωσε την Κυριακή (24/9) το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο το υπουργείο Υγείας της Αρμενίας.

«Ασθενοφόρα με ιατρικό προσωπικό μεταφέρουν 23 τραυματίες από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, οι οποίοι είναι σε σοβαρή και εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση», σύμφωνα με το υπουργείο και όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τα ασθενοφόρα έχουν ήδη διασχίσει τη γέφυρα στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Αρμενίας.

Ναγκόρνο-Καραμπάχ: 120.000 Αρμένιοι θα εγκαταλείψουν την περιοχή

Οι 120.000 Αρμένιοι του Ναγκόρνο-Καραμπάχ θα φύγουν για την Αρμενία διότι δεν θέλουν να ζουν ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν και φοβούνται εθνοκάθαρση, δήλωσε στο Reuters η ηγεσία της αποσχισθείσας περιοχής.

Οι Αρμένιοι του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, περιοχή που αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα της αζερικής επικράτειας, αλλά κατοικείται κυρίως από Αρμένιους, αναγκάστηκαν να κηρύξουν κατάπαυση του πυρός στις 20 Σεπτεμβρίου έπειτα από μια 24ωρη επιχείρηση-αστραπή του Αζερικού Στρατού.

Το Αζερμπαϊτζάν δηλώνει ότι θα εγγυηθεί τα δικαιώματά τους και θα ενσωματώσει την περιοχή, αλλά η ηγεσία των Αρμενίων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ δήλωσε στο Reuters ότι αυτοί θα φύγουν. Το Αζερμπαϊτζάν έχει επανειλημμένως αρνηθεί οποιαδήποτε πρόθεση να τους βλάψει.

«Ο λαός μας δεν θέλει να ζει ως μέρος του Αζερμπαϊτζάν. Το 99.9% προτιμά να εγκαταλείψει τα ιστορικά μας εδάφη», δήλωσε στο Reuters ο Νταβίντ Μπαμπαγιάν, σύμβουλος του Σαμβέλ Σαχραμανιάν, προέδρου της Δημοκρατίας του Αρτσάχ, όπως ονομάζουν οι Αρμένιοι το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν είναι σαφές πότε οι Αρμένιοι του θύλακα θα ακολουθήσουν τον διάδρομο του Λατσίν, που συνδέει το Ναγκόρνο Καραμπάχ με την Αρμενία, όπου ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν βρίσκεται αντιμέτωπος με αιτήματα να παραιτηθεί από αυτούς που του προσάπτουν ότι απέτυχε να σώσει το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

«Η μοίρα του φτωχού λαού μας θα μείνει στην ιστορία ως ντροπή και όνειδος για τον αρμενικό λαό και για ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο", σημείωσε ο Μπαμπαγιάν. "Αυτοί που ευθύνονται για τη μοίρα μας θα λογοδοτήσουν μια μέρα ενώπιον του Θεού για τις αμαρτίες τους», πρόσθεσε.

Η διαδικασία παράδοσης των όπλων των Αρμενίων μαχητών του θύλακα βρίσκεται σε εξέλιξη, συνέχισε.

Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Η ρωσική ειρηνευτική δύναμη θα συνοδεύσει στην Αρμενία τις οικογένειες που έμειναν άστεγες

Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι οι στρατιώτες της ρωσικής ειρηνευτικής δύναμης θα συνοδεύσουν τις άστεγες οικογένειες των Αρμενίων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ στην Αρμενία, εφόσον το επιθυμούν, ανακοίνωσε η ηγεσία της αποσχισθείσας περιοχής.

«Σας ενημερώνουμε ότι οι οικογένειες που έχουν μείνει άστεγες ως αποτέλεσμα των πρόσφατων στρατιωτικών επιχειρήσεων και έχουν εκφράσει την επιθυμία να φύγουν, θα μεταφερθούν από τους Ρώσους κυονόκρανους» αναφέρεται σε μια ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Facebook.

«Η κυβέρνηση θα παράσχει σύντομα πληροφορίες για τη μεταφορά και άλλων πληθυσμιακών ομάδων», προστίθεται σε αυτό το κείμενο.

Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Η Αρμενία ζητά την άμεση ανάπτυξη αποστολής του ΟΗΕ

Σημειώνεται ότι η Αρμενία ζήτησε το Σάββατο (23/9) την άμεση ανάπτυξη αποστολής του ΟΗΕ για να επιβλέπει τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την κατάσταση της ασφάλειας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ εν μέσω ενδείξεων ότι μπορεί να αναμένεται η άφιξη βοήθειας στην αποσχισθείσα περιοχή που τελεί υπό μια εύθραυστη κατάπαυση του πυρός.

Το Αζερμπαϊτζάν κήρυξε την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου κατάπαυση του πυρός αφού ανάγκασε τις αρμενικές αυτονομιστικές δυνάμεις να αποδεχθούν την πλήρη επιστροφή του Ναγκόρνο -αραμπάχ, θύλακα που αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα της αζερικής επικράτειας, αλλά κατοικείται κυρίως από Αρμένιους, στον έλεγχο του Μπακού.

Οι Αρμένιοι του Καραμπάχ δηλώνουν ότι φοβούνται διώξεις αν παραμείνουν. Ωστόσο, το Αζερμπαϊτζάν δεσμεύτηκε ότι θα προστατεύσει τα δικαιώματα των Αρμενίων, αλλά δηλώνει ότι αυτοί είναι ελεύθεροι να φύγουν αν το προτιμούν.

«Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να καταβάλλει κάθε προσπάθεια για άμεση ανάπτυξη μιας διυπηρεσιακής αποστολής από τον ΟΗΕ στο Ναγκόρνο Καραμπάχ με στόχο την επίβλεψη και την αξιολόγηση (του σεβασμού) των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ανθρωπιστικής κατάστασης και αυτής της ασφάλειας στην περιοχή», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας, Αραράτ Μιρζογιάν, σε ομιλία του στον ΟΗΕ, σύμφωνα με αντίγραφό της.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν, Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ, σημείωσε επίσης σε ομιλία του στον ΟΗΕ ότι η χώρα του θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την «προώθηση της οικοδόμησης της ειρήνης μετά την σύγκρουση, της επανένταξης και της ειρηνικής συνύπαρξης».

ΠΗΓΗ https://www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου