Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023

Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΧΙ ΤΟΥ 1940


Του Ιωάννου Καζαζάκη
Εκπαιδευτικού Μ.Ε. - Φυσικοθεραπευτού


Σήμερα γιορτάζουμε την Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου του 1940. Εάν παρακολουθήσει κάποιος από την τηλεόραση τις παρελάσεις που γίνοντε, καθώς και διάφορες άλλες εκπομπές, θα διαπιστώσει πως η πλειοψηφία των δημοσιογράφων, καθώς και των αριστερών, προσπαθούν να μας πείσουν πως το ΟΧΙ δεν το είπε ο Ι. Μεταξάς, αλλά ο λαός.

Ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος στο βιβλίο του << Τα χρόνια του μεγάλου πολέμου >> γράφει τα ακόλουθα <<…. Πρέπει να είμεθα, χωρίς άλλο, ευγνώμονες εις τον Ιωάννην Μεταξά, διότι είπε, ολομόναχος εις στο σκοτάδι της νυκτός, το μέγα ΟΧΙ >>. Ο Εμμανουέλε Γκράτσι, εκτελώντας εντολή, που δεν του άρεσε, ξύπνησε στις 3 τα μεσάνυχτα τον Μεταξά και όχι τον Ελληνικό λαό. Φυσικά και ο λαός ήθελε το ΟΧΙ και ψυχολογικά ήταν έτοιμος να πολεμήσει τους Ιταλούς έπειτα από τον τορπιλισμό του << Έλλη >> στις 15 Αυγούστου του 1940. Εάν ο Μεταξάς δεν ήθελε να πει το ΟΧΙ δεν θα θα υπήρχε και λόγος να προετοιμάσει την Ελλάδα για πόλεμο.
Οι τομείς της εθνικής ασφάλειας και άμυνας της Ελλάδας, ήταν σε δραματικά επίπεδα, όταν στα 1936, η κυβέρνηση του Ιωάννη Μεταξά εγκαινίαζε το τιτάνιο και δύσκολο έργο της υλικής και ψυχολογικής προπαρασκευής της Ελλάδας, προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπίσει την διαγραφόμενη στον ορίζοντα εξωτερική απειλή. Η χώρα μας έπρεπε να υπολογίσει ως πολύ πιθανή την εμπλοκή της σε πόλεμο με Βουλγαρία, Ιταλία και Γερμανία.

Η προετοιμασία αυτή υπήρξε ιστορικό καθήκον που επωμίσθηκε και εξετέλεσε ο Στρατηγός Ι. Μεταξάς στην αρχή ως πρωθυπουργός και στη συνέχεια ως δικτάτορας. Ο Μεταξάς κατόρθωσε μέσα σε τέσσερα χρόνια να ετοιμάσει ένα Στρατό ετοιμοπόλεμο, άριστα οργανωμένο, πολύ καλά εξοπλισμένο, με υψηλό ηθικό. Ήταν οι γενναίοι μας αξιωματικοί και στρατιώτες που πραγμάτωσαν το μεγαλειώδες << ΟΧΙ >> του Εθνικού Κυβερνήτη. Φυσικά όλα αυτά με την βοήθεια της Παναγίας και των ηρωϊκών γυναικών της Ηπείρου.

Όπως βλέπουμε από την απόρρητη, υπηρεσιακή αλληλογραφία μεταξύ του Πρωθυπουργού και Υπουργού Στρατιωτικών Ι. Μεταξά και του Αρχηγού Στρατού Αντιστράτηγου Αλέξανδρου Παπάγου, καθώς και των κρατικών αρχείων, η Ελλάδα προετοιμάσθηκε, αθόρυβα αλλά μεθοδικά για να είναι πανέτοιμη για πόλεμο. Η Ελλάδα προμηθεύτηκε:

- 8 πλήρεις αντιεροπορικές πυροβολαρχίες με 24 πυροβόλα και όλα τα ειδικά μηχανήματα για την αντιεροπορική άμυνα.

- 54 αντιεροπορικά πυροβόλα των 37 .

- 56 πυροβόλα των 20 και πολλές χιλιάδες βλημάτων.

- 315 όλμους με 246.000 βλήματα.

- 14 άρματα μάχης των 6 – 7 τόννων με πλήρες εξοπλισμό.

- 24 αντιαρματικά πυροβόλα.

- 100.000 τυφέκια τύπου << Μάουζερ >> και 200 οπλοπολυβόλα.

- 1750 πιστόλια φωτοβολίδων.

- 500.000 αντισφυξιογόνες προσωπίδες.

- 500 οχήματα μεταφοράς για το στρατό.

- 140.000.000 φυσίγγια για τα τυφέκια, τα περίστροφα και τα οπλοπολυβόλα.

Το Ελληνικό Βασιλικό Ναυτικό ενισχύθηκε με 4 αντιτορπιλικά και 6 υποβρύχια και η Ελληνική Βασιλική Αεροπορία με 5 αεροπλάνα. Εδώ να τονίσουμε πως είχαν γίνει περισσότερες παραγγελίες αλλά αρκετές δεν έφθασαν στην χώρα μας λόγω της κύρηξης του Β΄Παγκόσμιου Πολέμου το 1939.

Οχύρωση - Αεράμυνα

Μέχρι τις 28 Οκτωβρίου 1940 είχαν διανοιγεί 174 χιλιόμετρα νέων οδών και συντήρηση οδών 83 χλμ για στρατιωτικούς σκοπούς.

Επίσης κατασκευάστηκαν 21 οχυρά συνολικής δαπάνης 1.059.000.000 δραχμών.

Επειδή μετά τον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο ο Μεταξάς είχε αντιληφθεί πως το αεροπλάνο θα κυριαρχούσε στις πολεμικές συγκρούσεις, πολλαπλασιάζοντας τον κίνδυνο για τον άμαχο πληθυσμό ήθελε να οργανώσει την αεράμυνα κυρίως στα αστικά κέντρα. Για το λόγο αυτό δεν στηρίχθηκε μόνο στην κατασκευή καταφυγίων, αλλά εισήγαγε ένα οργανωμένο σύστημα Πολιτικής Προστασίας, το οποίο προέβλεπε εκπαίδευση πολιτών για τις έκτακτες συνθήκες. Επίσης με αναγκαστικό νόμο υποχρέωνε κάθε νεόδμητη πολυκατοικία να διαθέτει υπόγειο με προδιαγραφές να χρησιμοποιηθεί ως καταφύγιο. Για το λόγο αυτό, τα σχέδια ανέγερσης των πολυκατοικιών περνούσαν πρώτα από την έγκριση της Αεράμυνας. Με αυτό τον τρόπο σώθηκαν πάρα πολλοί πολίτες από τους βομβαρδισμούς.

Σχέδιο Πολιτικής Επιστάτευσης.

Από το Μάρτιο του 1938 ήταν έτοιμο το Σχέδιο Επιστρατεύσεως το οποίο περιελάμβανε τα ακόλουθα σχέδια:

- Μεταφορών επιστρατεύσεως και κινητοποίησης σιδηροδρόμων.

- Αποκατάσταση διακοπών στις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες.

- Επιτάξεις και οργάνωση αυτοκίνητων μονάδων, καθώς και αποκατάσταση σε ζημιές στις οδικές συγκοινωνίες.

- Επιστράτευση δημοσίων υπηρεσιών και θαλάσσιων μεταφορών.

- Επιτάξεις αλεύρων, και άλλων τροφίμων.

- Επιτάξεις υγειονομικού, φαρμακευτικού και κτηνιατρικού υλικού.

- Επιτάξεις ανεφοδιασμού οργάνων, ρουχισμού, αδιάβροχου υλικού κ.α.

- Επιστράτευση ημιονηγών, αλόγων,όπου δεν υπήρχε οδικό δίκτιο κυρίως στα ορεινά.

- Μέριμνα μεταφοράς τραυματιών, καυσίμων, πολεμικού υλικού κ.λ.π.

Για το παραπάνω σχέδιο με τον νόμο 378/ 1936 άρχισε η απογραφή των βιομηχανιών και βιοτεχνιών της χώρας και ρυθμιζόταν ο τρόπος συγκεντρώσεως πληροφοριών για τα υπάρχοντα αποθέματα.

Μυστική επιστράτευση.

Ο Υπουργός ασφαλείας Κων/νος Μανιαδάκης είχε αναπτύξει ένα τεράστειο δίκτυο κατασκοπείας και αντικατασκοπείας. Χάρη σε αυτό το δίκτυο ο Μεταξάς είχε τις πολύτιμες πληροφορίες πως η Ιταλία ετοιμάζεται να επιτεθεί στην Ελλάδα. Αυτό φαίνεται και από το ημερολογιό του. Επειδή όμως ο Μεταξάς δεν ήθελε να δώσει κάποια αφορμή στην Ιταλία λίγο πριν την έναρξη του πολέμου με την Ιταλία έκανε μυστικά μερική επιστράτευση. Η Αστυνομία και η Χωροφυλακή είχαν δώσει μυστικά φύλλα επιστράτευσης δίχως να το αντιληφθούν οι κατάσκοποι των εχθρών.

Όταν ο Αρχηγός του Στρατού Αλέξανδρος Παπάγος πληροφορήθηκε πως κάποιοι ανώτατοι αξιωματικοί ήταν φιλογερμανοί και ήθελαν να δώσουν πληροφορίες για τα αμυντικά σχέδια της Ελλάδας κάλεσε στις 27 Οκτωβρίου πολεμικό συμβούλιο. Εκεί είπε πως σε περίπτωση επίθεσης της Ιταλίας η άμυνα της Ελλάδας θα ξεκινήσει πιο κάτω από τα Ιωάννινα. Επίσης είπε πως οι μάχιμοι άνδρες ήταν οι μισοί από όσοι ήταν στην πραγματικότητα. Μόλις τελείωσε το << πολεμικό συμβούλιο >> ο Παπάγος έδιωξε όλους τους παρευρισκόμενους εκτός του στρατηγού Κατσιμήτρου και μερικών της εμπιστοσύνης του. Τότε τους είπε << Κύριοι, αύριο σας περιμένω στις 8.00 στο Διοικητήριο της Σχολής Ευελπίδων. Χωρίς σημαίες και διακριτικά στα αυτοκίνητα. Εκεί θα γίνει το πραγματικό πολεμικό συμβούλιο. Η απάντηση θα είναι Άμυνα μέχρις εσχάτων. Ούτε μία σπιθαμή γης στον εχθρό >>.

Η προετοιμασία του λαού.

Το 1940 οι μνήμες ήταν νωπές από την Μικρασιατική καταστροφή του 1922. Ένα από τα αίτια που μας οδήγησαν σ’ αυτό ήταν και ο εθνικός διχασμός. Αυτό το γνώριζε πολύ καλά ο Ι. Μεταξάς και γι’ αυτό το λόγο δεν ήθελε το λαό διχασμένο. Ιδιαίτερα μετά την κύρηξη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου τον Σεπτέμβριο του 1939 η κυβέρνηση δεν ήθελε το λαό να είναι χωρισμένος σε αγγλόφιλους, γερμανόφιλους, ιταλόφιλους, γαλλόφιλους κ.λ.π. Γι’ αυτό το λόγο η κυβέρνηση με υποχρεωτικό νόμο απαγόρευσε τις συζητήσεις περί πολέμου στα καφενεία, καθώς και τους σχολιασμούς στο ραδιόφωνο και τις εφημερίδες.

Επίσης ο λαός μετά τον τορπιλισμό του << Ευδρόμου Έλλη >> από τους Ιταλούς ήταν έτοιμος να πάρει εκδίκηση. Πίστευε πως και η Παναγία μετά την προσβολή που δέχθηκε στην γιορτή της, όπως έκανε το θαύμα της και η τορπίλη που έσκασε στον προβλήτα του λιμανιού της Τήνου δεν προκάλεσε το θάνατο σε κάποιον άνθρωπο, έτσι θα έκανε και το θαύμα της σε περίπτωση πολέμου.

Επίσης ο Ι. Μεταξάς κατά την περιοδία του την ανοιξη του 1938 στο Μεσολλόγγι, προβλέποντας πως θα γίνει πόλεμος, και βλέποντας στα σπίτια να υπάρχουν πολλές γλάστρες είχε πει με έμφαση: << Βγάλτε από τις γλάστρες σας τα λουλούδια και φυτέψτε πατάτες >>.

Ένα είναι το γεγονός. Όταν ο Ι. Μεταξάς έλεγε στο Γκράτσι το ΟΧΙ ήταν απολύτα σίγουρος πως η Ελλάδα ήταν πανέτοιμη να αντιμετωπίσει την Ιταλία.

  

  

  

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου