Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023

Κτήριο επτά δωματίων έφερε στο φως υποβρύχια έρευνα στη Σαλαμίνα - Ανήκει στα καταποντισμένα λείψανα της κλασικής πόλης


Άποψη τμήματος του μακρόστενου κτηρίου (Στοάς) κατά την ανασκαφή του 2022, από τα βόρεια (φωτ.: Υπουργείο Πολιτισμού)

Κτήριο επτά δωματίων έφερε στο φως η υποβρύχια έρευνα στη Σαλαμίνα, όπου τα τελευταία χρόνια ερευνώνται συστηματικά καταποντισμένα λείψανα της κλασικής πόλης του νησιού, στα οποία περιλαμβάνονται μεγάλα τμήματα του επιθαλάσσιου τείχους, πάχους 3-4 μ., και άλλων δημόσιων κατασκευών.

Συγκεκριμένα, στη βορειοδυτική πλευρά του σημερινού Όρμου του Αμπελακίου, άρχισε η ανασκαφική διερεύνηση ενός μεγάλου μακρόστενου δημοσίου κτηρίου, το οποίο είναι εν μέρει καταβυθισμένο.

Αεροφωτογραφία του μακρόστενου δημόσιου κτηρίου (Στοάς), κατά την περίοδο πτώσης των υδάτων στον Όρμο (φωτ.: Υπουργείο Πολιτισμού)

Με βάση το μέγεθος, το σχήμα και την διάταξη των χώρων του, το αποκαλυπτόμενο κτήριο παρουσιάζει όλα τα χαρακτηριστικά της Στοάς.

Την ίδια στιγμή, η ανασκαφική διερεύνηση της Στοάς απέδωσε πλήθος κινητών ευρημάτων. Ειδικότερα, ανασύρθηκε μεγάλη ποσότητα κεραμικής διαφόρων περιόδων, μέρος της οποίας, όμως, ιδίως των Πρωτοβυζαντινών και Μεσαιωνικών-Νεωτέρων χρόνων, αναμφίβολα αποτελεί φερτό υλικό, παρασυρμένο στην σημερινή θαλάσσια βουρκώδη έκταση.

Ανώτερο μέρος (επίτιτλο) μαρμάρινης ψηφισματικής στήλης του 4ου αι. π.Χ., με τμήμα ανάγλυφης παράστασης (φωτ.: Υπουργείο Πολιτισμού)

Το εσωτερικό του περιλαμβάνει σειρά τουλάχιστον έξι ή επτά δωματίων, από τα οποία ερευνήθηκαν ένα (σχεδόν πλήρως), εσωτερικών διαστάσεων 4,7 x 4,7 μ., με μεγάλο αποθηκευτικό πίθο, σε μόνιμη τοποθέτηση, στην Β.Δ. γωνία του, καθώς και τμήματα δύο άλλων.

Αθηναϊκή κεραμική του 4ου αι. π.Χ (φωτ.: Υπουργείο Πολιτισμού)

Από τους στιβαρούς τοίχους του, πάχους 0,60 μ. περίπου, κατασκευασμένους από μεγάλες ξεστές λιθοπλίνθους, διατηρούνται σήμερα μόνον μία ή δύο στρώσεις λίθων, ενώ στο τμήμα που ανασκάφηκε ο δυτικός μακρός τοίχος και οι εγκάρσιοι εδράζονται σε καλοκτισμένο θεμέλιο/υπόβαθρο.

Αθηναϊκή κεραμική του 4ου αι. π.Χ (φωτ.: Υπουργείο Πολιτισμού)

Το αρχαίο κατάλοιπο, όπως συμβαίνει και με άλλες παρακείμενες κατασκευές, είναι απογυμνωμένο σε μεγάλο βαθμό από το δομικό υλικό του, επειδή η συγκεκριμένη περιοχή αποτέλεσε διαχρονικά πρόσφορο πεδίο λήψης οικοδομικού υλικού, μέχρι και τα τέλη του 19ου αιώνος.

Αθηναϊκή κεραμική του 4ου αι. π.Χ (φωτ.: Υπουργείο Πολιτισμού)

Θραύσμα στήλης με τμήμα επιγραφής (ψηφίσματος) (φωτ.: Υπουργείο Πολιτισμού)

Άποψη τμήματος μακρόστενου κτηρίου (Στοάς) κατά την ανασκαφή του 2022, από τα βορειοδυτικά (φωτ.: Υπουργείο Πολιτισμού)
 

                                       
ΠΗΓΗ pontosnews

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου