Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023

Η Ελλάδα διερευνά τη δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου για μεταφορά βοήθειας στη Γάζα


Η Ελλάδα, η οποία από την πρώτη στιγμή τόνισε την ανάγκη να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, διερευνά τη δυνατότητα δημιουργίας ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου για τη μεταφορά αγαθών πρώτης ανάγκης στην περιοχή, ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Παράλληλα, για το σχέδιο αυτό, το οποίο είναι επιχειρησιακά σύνθετο - και στο οποίο αναφέρθηκε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν την Παρασκευή - η ελληνική κυβέρνηση συζητάει με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, καθώς και με Ευρωπαίους εταίρους και διεθνείς οργανισμούς.

Το σχέδιο Μακρόν

Υπενθυμίζεται ότι μετά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο Γάλλος πρόεδρος, είχε δηλώσει ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες επιδιώκουν να δημιουργήσουν έναν «ανθρωπιστικό συνασπισμό» όσον αφορά τη Γάζα και ότι διεξάγονται συνομιλίες με την Κύπρο και την Ελλάδα για το θέμα αυτό.

«Η Κύπρος θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βάση για ανθρωπιστικές επιχειρήσεις», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όπως είπε ο Γάλλος πρόεδρος, η Κύπρος θα μπορούσε να αποτελέσει την αεροπορική βάση γι' αυτόν το θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο, τονίζοντας ότι είχε συζητήσεις με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και με τον Έλληνα πρωθυπουργό για το θέμα αυτό.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο στόχος είναι να σταλούν στη Γάζα φάρμακα, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, το συντομότερο, μέσω θαλάσσης και αέρος. Όλα αυτά είπε θα πρέπει να καθοριστούν το επόμενο διάστημα και με τις ισραηλινές αρχές και με τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο Εμανουέλ Μακρόν πρόσθεσε ότι για να εφαρμοστεί αυτή η ιδέα θα πρέπει υπάρξει «ανθρωπιστική εκεχειρία», την οποία η Γαλλία υποστηρίζει, καθώς είναι απαραίτητη για την προστασία του άμαχου πληθυσμού της Γάζας, αλλά και για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την απελευθέρωση των ομήρων.

Την Πέμπτη αναχώρησε από την Τουλόν, με προορισμό την θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Γάζας το πλοίο «Tonnerre» του γαλλικού Ναυτικού, με σκοπό να συνδράμει μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες στην στήριξη των νοσοκομείων της Γάζας για την περίθαλψη των τραυματιών.

Το «Tonnerre» είναι ελικοπτεροφόρο της κλάσης Mistral με μήκος 199 μέτρα, που μπορεί να διεξάγει επιχειρήσεις διαχείρισης κρίσεων, μεταφοράς ασθενών και παροχής ιατρικής υποστήριξης με αμφίβια και αεροπορικά μέσα.

Όπως έγινε γνωστό, στην Κύπρο έχουν σπεύσει ομάδες από 19 χώρες που σε συντονισμό με τις κυπριακές Αρχές ετοιμάζονται για όλα τα σενάρια, ακόμη και αυτό του απεγκλωβισμού από Ισραήλ και Λίβανο και την ευρύτερη περιοχή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων. Οι ομάδες αυτές έχουν εγκατασταθεί στο Συντονιστικό Κέντρο «Ζήνων» στη Λάρνακα, αλλά και στην αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο.

Κυρ. Μητσοτάκης: Η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση - Εκτός κλίματος οι δηλώσεις Ερντογάν

Τη θέση ότι είναι αναφαίρετο το δικαίωμα αυτοάμυνας του Ισραήλ, ότι απαιτείται άμεσα να ανοίξουν οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι στη Γάζα και πως πρέπει να υπάρξει άμεσα μια πολιτική λύση «δύο κρατών» σε ό,τι αφορά το Παλαιστινιακό, διατύπωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες την Παρασκευή. Ενώ κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη Χαμάς, ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε επαναλάβει πως «η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση και δεν εκφράζει τους Παλαιστίνιους».

«Το πρόβλημα του Ισραήλ χρειάζεται πολιτική λύση και αυτή είναι των δύο κρατών. Θα επιτρέψει στους πολίτες να ζήσουν ο καθένας στο δικό του τόπο», σχολίασε ο πρωθυπουργός, απαντώντας στις ερωτήσεις των Ελλήνων δημοσιογράφων.

«Στη Σύνοδο βρέθηκε ένας ικανοποιητικός κοινός τόπος που αναγνωρίζει στο Ισραήλ το δικαίωμα στην αυτοάμυνα εντός ορίων διεθνούς δίκαιου, αλλά εκφράζει και την έντονη ανησυχία για την ανθρωπιστική κατάσταση που επικρατεί στη Γάζα. Η Σύνοδος στέλνει μήνυμα το Ισραήλ να λάβει σοβαρά υπό την κατάσταση που επικρατεί στη Γάζα και να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

ΠΗΓΗ liberal

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου