Ένα είναι βέβαιο, καθώς συμπληρώνονται 20 ημέρες από το «ξέσπασμα» του πολέμου στο Ισραήλ.
Καθώς συμπληρώνονται 20 ημέρες από την επίθεση της Χαμάς, ένα είναι βέβαιο. Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, δεν αφορά μόνο το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους. Υπάρχει ανησυχία για ενδεχόμενη επέκταση της σύγκρουσης, ιδιαίτερα στην περίπτωση που εμπλακεί είτε ο Λίβανος, είτε η φιλοϊρανική οργάνωση Χεζμπόλα με ορμητήριο τον Λίβανο, είτε και το ίδιο το Ιράν με προγεφύρωμα την Χεζμπόλα.
Είναι επίσης βέβαιο ότι το θέμα δεν είναι μόνο στρατιωτικό. Είναι και γεωοπολιτικό και πολυσύνθετο. Επί της αρχής κανείς δεν αμφισβητεί του δικαιώματος του Ισραήλ να αμυνθεί σε μία ένοπλη επίθεση, επικαλούμενο το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Ωστόσο, το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο θέτει όρια στο δικαίωμα αυτοάμυνας και να υπάρχει διάκριση μεταξύ ενόπλων και αμάχων, μεταξύ πολιτικών και στρατιωτικών στόχων Αυτό σημαίνει ότι οι άμαχοι δεν μπορούν να θεωρούνται στόχος εκ προθέσεως, απαγορεύεται να χτυπηθούν με δόλο.
Τι συμβαίνει όμως όταν η Χαμάς τοποθετεί εκτοξευτές πυραύλων σε κατοικημένες περιοχές; Διεθνείς αναλυτές λένε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να χτυπήσει τους εκτοξευτές πυραύλων, ακόμη και αποδεχόμενο τον κίνδυνο να προκύψουν παράπλευρες απώλειες στον άμαχο πληθυσμό.
Απώλειες που μπορεί να είναι βαρύτατες, ανάλογα με την έκταση των πολεμικών επιχειρήσεων. Η απομάκρυνση Νετανιάχου φαντάζει ως βαλβίδα αποσυμπίεσης για την ομαλοποίηση αλλά αυτό προς το παρόν μοιάζει ένα απομακρυσμένο σενάριο. H παρουσία των Αμερικανών είναι ήδη ισχυρή με την οικονομική βοήθεια προς το Ισραήλ και την προσέγγιση τεράστιων στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή.
Το αίτημα των ΗΠΑ προς την Αθήνα για την διάθεση ενός ακόμη αεροδρομίου, καθώς η Σούδα έχει κορεστεί, δείχνει τις πυρετώδεις προετοιμασίες της Ουάσιγκτον για παρουσία μακράς διάρκειας στην Μέση Ανατολή. Οι Αμερικανοί ίσως πίστευαν πως οι συνομιλίες του Τελ Αβίβ με την Σαουδική Αραβία δεν θα βρουν εμπόδια και θα αλλάξουν το σκηνικό στην περιοχή.
Ήρθε όμως η ανατροπή και κανείς δεν πρόκειται να επανέλθει στο τραπέζι πριν περάσει πολύς καιρός και φυσικά αν δεν υπάρξει διάχυση του πολέμου. Η Ευρώπη, όπως φάνηκε και από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου χτες, δεν φαίνεται να έχει σαφή γραμμή προς το παρόν, πέραν από την ανάδειξη του ανθρωπιστικού προβλήματος και της αναγκαίας βοήθειας προς τους δεινοπαθούντες Παλαιστίνιους της Γάζας, ίσως ενόψει των ευρω-εκλογών του 2024 και της πιθανής αλλαγής ηγεσίας των ευρωπαϊκών διοικητικών οργάνων.
Θα έπρεπε όμως, να γίνουν σκέψεις για τις διπλωματικές ενέργειες εκείνες, οι οποίες θα εξασφάλιζαν στη Γάζα ένα αξιοπρεπές μέλλον, και ειρήνη και ασφάλεια μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Σε κάθε περίπτωση, η αστυνομία επίσης σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όσο και οι μυστικές υπηρεσίες βρίσκονται στον ύψιστο βαθμό επιφυλακής υπό τον φόβο τρομοκρατικών χτυπημάτων και εξαιτίας της νέας έξαρσης της βίας στους δρόμους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου