Οι πρόσφατες δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή έχουν στρέψει το βλέμμα της διεθνούς κοινότητας στην ευρύτερη περιοχή. Πέρα από την εύλογη ανησυχία για τις επιπτώσεις στα εμπλεκόμενα μέρη, νομοτελειακά κάθε κρίση δημιουργεί υποχρεώσεις και παρουσιάζει ευκαιρίες στα γειτονικά κράτη. Εν προκειμένω, σε κάθε διένεξη οι παρακείμενες χώρες οφείλουν προς τους λαούς τους να προασπίσουν τα Εθνικά τους συμφέροντα και Δίκαια και να ισχυροποιήσουν ή έστω να διατηρήσουν τη θέση τους ώστε να μην υποστούν οι ίδιες, εθνικές καταστροφές. Στα πλαίσια αυτά, ο Ελληνισμός έχει την μεγάλη ευκαιρία να αναδείξει διεθνώς ότι αποτελεί ισχυρό πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην Χερσόνησο του Αίμου (Βαλκάνια) και την Νοτιοανατολική Μεσόγειο γενικότερα.
Συγκεκριμένα, σε αυτή την περίοδο γενικότερης αστάθειας και δραματικών γεωπολιτικών ανακατατάξεων η συγκυρία είναι ευνοϊκή για τα Εθνικά μας συμφέροντα διότι μας βρίσκει δυνατούς λόγω μιας σειράς ενδογενών και εξωγενών παραγόντων.
Αρχικά, η Ελληνική Δημοκρατία έχει μια σταθερή, δημοφιλή και έμπειρη Κυβέρνηση που επανεξελέγη πρόσφατα για δεύτερη τετραετία με πολύ ισχυρή λαϊκή εντολή. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναπτύξει ισχυρούς πολιτικούς και προσωπικούς δεσμούς με ηγέτες μεγάλων δυνάμεων και έχει αποδείξει διεθνώς την αξιοπιστία του ως πολιτική προσωπικότητα (statesman) υψηλού επιπέδου.
Εν συνεχεία, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει νέα δυναμική ηγεσία που εξελέγη για πενταετή θητεία. Επομένως, ο Πρόεδρος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκονται στην ηγεσία των δυο ελληνικών κρατών για τα επόμενα χρόνια και θα μπορούν να χειριστούν αναπόσπαστοι τα Εθνικά μας θέματα.
Πολύ σημαντική συγκυρία για τα ελληνικά συμφέροντα είναι η παρουσία στην ηγεσία του Κράτους του Ισραήλ του κ. Μπενιαμίν Νετανιάχου (Benjamin Netanyahu) με τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης έχει μακρόχρονη συνεργασία και φιλία και επί του οποίου έχουν μπει από το 2010 και εντεύθεν οι στέρεες βάσεις φιλίας και συνεργασίας του τριγώνου Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ.
Επόμενη παράμετρος είναι ότι ο επανεκλεγείς Πρόεδρος της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdoğan) δεν έχει καθόλου καλές σχέσεις με το Ισραήλ και ιδίως με τον Πρωθυπουργό του κ. Νετανιάχου. Παρότι τους τελευταίους μήνες είχε επιχειρήσει μια επαναπροσέγγιση με το Ισραήλ, οι αντιδράσεις του ιδίου και στελεχών της κυβέρνησης του (εναντίον του Ισραήλ) τις τελευταίες ημέρες, δεν συντείνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό το γεγονός αδιαμφισβήτητα μας ευνοεί διότι αποδεικνύεται περίτρανα (στην πιο κρίσιμη ώρα για το Ισραήλ) ότι ο Eλληνισμός είναι ο μόνος αξιόπιστος φίλος, σύμμαχος και εταίρος του (Ισραήλ) στην περιοχή.
Ο Ελληνισμός στην προμετωπίδα των εξελίξεων
Ο Ελληνισμός έχει διαχρονικά παραδοσιακά καλές σχέσεις με τον Αραβικό κόσμο και το Κράτος του Ισραήλ. Επομένως, υπάρχει η δυνατότητα για μας να αποτελέσουμε αρωγό στις προσπάθειες για άσκηση πίεσης ως προς τον σεβασμό και την τήρηση των κανόνων του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου από τα εμπλεκόμενα μέρη. Επιπροσθέτως, είμαστε σε πλεονεκτική θέση να παίξουμε καίριο διαμεσολαβητικό ρόλο για τις ειρηνευτικές συνομιλίες που θα λάβουν χώρα κατά το προσεχές διάστημα.
Η παρουσία του κ. Μητσοτάκη στην Σύνοδο Κορυφής του Καΐρου το Σάββατο 21/10 έστειλε το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι ισχυρός πόλος στην περιοχή και αποτελεί σημαίνον κομμάτι της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος. Επίσης, ανέδειξε το ότι η χώρα μας βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων και έχει ενεργό ρόλο στα τεκταινόμενα που διαδραματίζονται στην «γειτονιά» της.
Επιπλέον, οι επισκέψεις στο Ισραήλ, του κ. Χριστοδουλίδη στις 21/10 και του κ. Μητσοτάκη στις 23/10 αντίστοιχα, αποτελούν έμπρακτη απόδειξη της στενής και στρατηγικής σχέσης Ελλάδας και Κύπρου με την φίλη και σύμμαχο χώρα του Ισραήλ. Οι επισκέψεις αυτές είναι αναγκαίες για την έμπρακτη στήριξη μιας συμμαχικής χώρας εν καιρώ πολέμου. Κοινώς κατά τη λαϊκή ρήση: «ο φίλος στην ανάγκη φαίνεται».
Εν κατακλείδι, οι προσεχτικές και στοχευμένες κινήσεις που γίνονται εκ μέρους των ηγεσιών των δυο Ελληνικών κρατών μας τοποθετούν ορθώς για άλλη μια φορά στην σωστή πλευρά της Ιστορίας και αποτελούν σημαντική παρακαταθήκη για την μελλοντική μας άμυνα και ασφάλεια, σε ένα επικίνδυνο και διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον.
***
Ο Μιχάλης Αράπης (LLB, LLM, MA) είναι νομικός με μεταπτυχιακά στο «Διεθνές
Εμπορικό Δίκαιο» και στον τομέα του «Κυβερνοεγκλήματος και της Τρομοκρατίας».
Είναι Ιδρυτής και Πρόεδρος της Ε.Κ.Ο. Επιστημόνων Ηνωμένου Βασιλείου (H.B.)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου