Σε ανοικτή γραμμή με υψηλόβαθμους αξιωματούχους των Βρυξελλών, ηγέτες Ευρωπαϊκών χωρών και κρατών της περιοχής βρίσκεται η Λευκωσία προκειμένου να καταστεί η Κύπρος ένας θαλάσσιος ανθρωπιστικός διάδρομος για την περιοχή.

Η πρόταση ως γνωστό είχε κατατεθεί από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη κατά τις εργασίες της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τις προηγούμενες μέρες. Ακολούθησε και η αναφορά του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για το ρόλο της Κύπρου και της Ελλάδας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Λευκωσία βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον Γάλλο Πρόεδρο για το θέμα, ενώ ως γνωστό την προηγούμενη βδομάδα, ο Νίκος Χριστοδουλίδη είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αλ Σίσι. Η επικοινωνία με την Αίγυπτο είναι συνεχής, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας.

Χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος ταξίδεψε στην Ιορδανία όπου είχε επαφές με τον Ιορδανό ομόλογο του. Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα του ανθρωπιστικού διαδρόμου και του ρόλου της Κύπρου τέθηκε προς συζήτηση με την οποία Κυβέρνηση της Ιορδανίας να βλέπει θετικά το θέμα. Οι δύο χώρες θα βρίσκονται σε επαφή.

Ο Κωνσταντίνος Κόμπος μετά την Ιορδανία, την Τετάρτη θα ταξιδέψει στο Βερολίνο για να συζητήσει το θέμα. Η Λευκωσία θα θέσει το θέμα απευθείας στον ΟΗΕ, αναμένοντας απαντήσεις.

>> Αναβάθμιση ρόλου της Κύπρου

Για την αναβάθμιση του ρόλου της Κύπρου, μέσα από τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει με αφορμή την κρίση στο Μεσανατολικό, για την ελπίδα ότι θα ενισχυθούν οι προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού και πως σύντομα ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ θα προχωρήσει με το διορισμό μιας προσωπικότητας που θα συμβάλει στην κατεύθυνση αυτή, μίλησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τον χαιρετισμό του, την Κυριακή, σε εκδήλωση εγκαινίων μνημείου στη Αγλαντζιά, για τους αιχμαλώτους του 1974.

Ανέφερε, ακολούθως, ότι σήμερα η περιοχή συγκλονίζεται από έναν ακόμη πόλεμο, σημειώνοντας ότι «ο πόλεμος όπου κι αν συμβαίνει αφορά όλους μας, ο ανθρώπινος πόνος και η οδύνη του πολέμου είναι ευθύνη όλων μας». Γι’ αυτό, όπως είπε, «η Κυπριακή Δημοκρατία, έχει ήδη ενεργήσει ως το κράτος μέλος της ΕΕ που βρίσκεται γεωγραφικά πιο κοντά στο σημείο συγκρούσεων, με άριστες σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη, έτσι ώστε να βοηθήσουμε πρώτα και πάνω απ΄ όλα τον άμαχο πληθυσμό».

Πρόσθεσε, εξάλλου, ως άξιο αναφοράς «το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα, η ΕΕ όσο και τα εμπλεκόμενα μέρη στην κρίση, αναγνωρίζουν και χαιρετίζουν την πρωτοβουλία και τον ρόλο που μπορούμε να διαδραματίσουμε και ελπίζω τις επόμενες μέρες να καταφέρουμε αξιοποιώντας τους λιμένες της Κυπριακής Δημοκρατίας να αποστείλουμε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα».

«Είναι μέσα από τέτοιες δράσεις και πρωτοβουλίες που αναβαθμίζεται και ο ρόλος της χώρας μας τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο, ευελπιστώντας μέσα και από τέτοιες δράσεις να ενισχυθεί και η προσπάθεια μας για επίλυση του Κυπριακού», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

ΠΗΓΗ philenews