Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023

«Φύλλον Ατομικής Προσκλήσεως» του Γεωργίου Λαζ. Καλπίδη – Ντοκουμέντο με μεγάλη συναισθηματική και ιστορική αξία - Ακόμα ένα διαμάντι από το Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών


Πυροβολικό του Ελληνικού Στρατού, στο ύψωμα Μοράβα, Ελληνοϊταλικός πόλεμος, 1940 (φωτ.: el.wikipedia.org/ geetha.mil.gr)

Ήταν 30 Οκτωβρίου 1940 όταν η Ασφάλεια Αθηνών συμπλήρωνε το φύλλο πορείας του Κερασούντιου Γεωργίου Λαζ. Καλπίδη, κλάσης 1915, για το αλβανικό μέτωπο καλώντας τον να παρουσιαστεί στο ΙΑ’ Τμήμα εντός τεσσάρων ωρών.

Το «Φύλλον Ατομικής Προσκλήσεως» επιδόθηκε ένα 24ωρο αργότερα, στις 31 Οκτωβρίου 1940, στη διεύθυνση κατοικίας του στο Συνοικισμό Σκοπευτηρίου Καλλιθέας.  

Το φύλλο πορείας προειδοποιούσε τον παραλήπτη ότι εάν δεν εμφανιζόταν στο αστυνομικό τμήμα κινδύνευε με φυλάκιση πέντε ετών, πρόστιμο από 5.000-500.000 δραχμές και επιπλέον θητεία δύο ετών μη εξαγοράσιμη.

Το «Φύλλον Ατομικής Προσκλήσεως» του Γεωργίου Λαζ. Καλπίδη από την Κερασούντα (πηγή: facebook.com/epmgr)

Το ντοκουμέντο δώρισε στο Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών [2021.15.48] η αρχαιολόγος και Έφορος του Μουσείου Λένα Καλπίδου.

ΠΗΓΗ pontosnews

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου