Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2023

Η αποτιμήση του διπλωματικού μαραθωνίου Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή


Αλεξία Τασούλη

Τα σημεία - κλειδιά από την περιοδεία του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Η άρνηση του Ταγίπ Ερντογάν να συναντήσει τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ήταν κάτι που το State Department δεν θα ξεχάσει εύκολα.

Διότι ο Άντονι Μπλίνκεν προχώρησε σε ένα μαραθώνιο διπλωματικών επαφών στη Μέση Ανατολή, πραγματοποιώντας συναντήσεις με όλους τους παίκτες - κλειδιά στην περιοχή, όχι για να επιδιώξει την εκεχειρία η οποία είναι ανέφικτη αλλά για να λάβει γνώση των προθέσεων της κάθε χώρας.

Τους συνάντησε όλους, είχε ουσιαστικές επαφές. Του συνάντησε όλους εκτός από τον Ταγίπ Ερντογάν. Από τις επαφές του στην Τουρκία, τη συνομιλία του με τον υπουργό εξωτερικών Χακάν Φιντάν και την υποβαθμισμένη υποδοχή στο αεροδρόμιο της Άγκυρας, σίγουρα έγινε σαφές ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί κανένα ουσιαστικό διάλογο με τις ΗΠΑ.

Το δεύτερο που κρατάμε από την περιοδεία Μπλίνκεν είναι ασφαλώς η αιφνιδιαστική επίσκεψή του στη Βαγδάτη όπου συνομίλησε με τον Ιρακινό πρωθυπουργό για τους κινδύνους επέκτασης του πολέμου.

Η επίσκεψη, η οποία ήταν σωστή και επιβεβλημένη ανακοινώθηκε από το γραφείο του Ιρακινού πρωθυπουργού Μοχάμεντ Σία αλ-Σουντάνι και δεν είχε αποκαλυφθεί για λόγους ασφαλείας. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε ότι είναι «εντελώς απαράδεκτες» οι επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων που σταθμεύουν στο Ιράκ και τη γειτονική Συρία μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Κατά τη συνάντησή του με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Μοχάμεντ Σία αλ-Σουντάνι, ο Μπλίνκεν του «είπε ξεκάθαρα ότι οι επιθέσεις ή οι απειλές που προέρχονται από πολιτοφυλακές που ευθυγραμμίζονται με το Ιράν είναι εντελώς απαράδεκτες», όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που οργανώθηκε πριν αναχωρήσει αεροπορικώς για την Τουρκία.

«Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουμε τους δικούς μας», τόνισε. Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται σκληρά για να διασφαλίσουν να μην εξαπλωθεί η σύγκρουση στη Γάζα.

Δήλωσε επίσης ότι είχε μια καλή, ειλικρινή συνομιλία με την κυβέρνηση του Ιράκ. Η Ουάσινγκτον κατηγορεί το Ιράν ότι εμπλέκεται δι’ αντιπροσώπου στις επιθέσεις αυτές που στόχευσαν επίσης αμερικανικά στρατεύματα στη γειτονική Συρία.

Η στάση του στην Κύπρο, δείχνει τέλος, τη σημασία που αποδίδουν οι Αμερικανοί στο ρόλο που μπορεί να παίξει η Κυπριακή Δημοκρατία όχι μόνο ως ανθρωπιστικός διάδρομος των προσφύγων από τη Γάζα αλλά λόγω της εγγύτητας του νησιού με τα εμπλεκόμενα κράτη. Αυτό σημαίνει ότι η Λευκωσία μπορεί να αναπτύξει και διπλωματικό διαμεσολαβητικό ρόλο. Κάτι που δεν χαροποιεί τον Ερντογάν.

ΠΗΓΗ https://www.newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου