Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2023

Παλαιστινιακά… μάτια μέσα στη Γάζα καθοδηγούν τα χτυπήματα του IDF κατά της Χαμάς: Η Δύση αναζητεί αξιόπιστους συνομιλητές για την επόμενη μέρα – Απορρίπτονται Νετανιάχου και Αμπάς


Στιγμιότυπο από τις επιχειρήσεις του Ισραηλινού Στρατού Πηγή IDF

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, Hellas Journal

Την ώρα που η διπλωματία της Δύσης «τρέχει» να κεφαλαιοποιήσει τα έστω μικρά κέρδη του αγώνα δρόμου ώστε να όπλα να σταματήσουν τους θανατηφόρους ήχους τους, τόσο το Τελ Αβίβ, όσο και το στρατιωτικό σκέλος της Χαμάς αυξάνουν την ένταση των πολεμικών συγκρούσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Δύση αλλά και τα περιφερειακά ισχυρά κράτη του Αραβικού κόσμου ήδη αναζητούν τις πολιτικές λύσεις της επόμενης μέρας των στρατιωτικών επιχειρήσεων, διότι στο Τελ Αβίβ θεωρητικά δεν θα μπορεί εύκολα να σταθεί μια κυβέρνηση υπό τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Και από την άλλη πλευρά η διαφθορά της Παλαιστινιακής αρχής έχει δημιουργήσει δεκάδες προβλήματα που την καθιστούν επισφαλή για το μέλλον των Παλαιστινίων. Παράλληλα ουδείς ξεχνά ότι η οργάνωση Χαμάς είναι εκείνη που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου την 7η Οκτωβρίου και έδωσε το έναυσμα για ένα αιματοκύλισμα δίχως σταματημό.

Κατά συνέπεια, τα πρόσωπα που θα μπορεί να είναι αξιόπιστοι συνομιλητές Ανατολής και Δύσης, αποτελούν μια σημαντική πτυχή των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή.

Το 48ωρο της αγωνίας…

Το μηχανοκίνητο πεζικό έχει δημιουργήσει μια ισχυρή περίμετρο ασφάλειας, διχοτομώντας της Γάζα σε βόρεια και νότια, όμως το 48ωρο που ήδη τρέχει θεωρείται κομβικής σημασίας για την εξέλιξη των επιχειρήσεων του Ισραηλινού Στρατού (IDF).

Επιθυμία του Τελ Αβίβ, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, είναι να πετύχει τον πλήρη έλεγχο του κεντρικού ιστού της Γάζας, με όσο το δυνατό λιγότερες απώλειες για τις χερσαίες δυνάμεις, τους ομήρους και τον άμαχο Παλαιστινιακό πληθυσμό τον οποίο και καλεί διαρκώς να μετακινηθεί προς το νότο.

Παλαιστινιακά μάτια…

Σημαντικό ρόλο σε αυτή την επιχείρηση παίζουν οι «πληροφοριοδότες» που δρουν επ’ ωφελεία των Ισραηλινών και ζουν εντός της πόλης της Γάζας. «Δεν αρκεί μόνο η τεχνολογία, τα UAV’s, τα drones, τα ηλεκτρονικά μέσα επιτήρησης και καταγραφής πληροφοριών. Ο ανθρώπινος παράγοντας θα διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην επιχείρηση εντός του πολυπληθούς αστικού ιστού, ώστε να γίνουν ιδιαίτερα στοχευμένες επιχειρήσεις», εξήγησε στέλεχος των Ισραηλινών δυνάμεων.

Και μέσα στον ιστό αυτό οι Ισραηλινοί θέλουν να δείχνουν ότι υπολογίζουνε τις «παράπλευρες απώλειες», ώστε να μην εισπράττουν την κατακραυγή.

Κάθε μονάδα και μια αποστολή

Η ίδια πηγή εξηγεί επιπλέον ότι το μηχανικό μάχης πρώτο θα μπει σε κάθε δρόμο και στενό της Γάζας ώστε να δημιουργήσει το κατάλληλο έδαφος για τις δυνάμεις που έχουν την εντολή για το έλεγχο της πόλης. Ακολουθούν διαφορετικές μονάδες, ορισμένες ειδικών επιχειρήσεων, που έχει η κάθε μια ξεχωριστή αποστολή.

Άλλη είναι για την «υπόγεια Γάζα», άλλη για τα μισογκρεμισμένα κτίρια, άλλη για στρατιωτικές εγκαταστάσεις, άλλη για την ασφάλιση του άμαχου κόσμου. Όλες μαζί όμως έχουν στα χέρια τους το μεγάλο στοίχημα του Τελ Αβίβ, που δεν είναι άλλο από την εξολόθρευση της Χαμάς.

Την Τρίτη ο IDF ανακοίνωσε εκ νέου ότι εντοπίστηκαν τρομοκράτες σε παρακείμενο κτίριο από το νοσοκομείο Al Quds και ότι σχεδίαζαν από εκεί να επιτεθούν προς τις Ισραηλινές δυνάμεις. Το «ορμητήριο» αυτό χτυπήθηκε από την αεροπορία, αλλά οι εκρήξεις που ακολούθησαν υποδήλωναν ότι εκεί μέσα υπήρχε αποθήκη οπλισμού της Χαμάς.

«Δεν θέλουμε επέκταση του πολέμου»…

Οι αναλυτές της Μ. Ανατολής πάντως επισημαίνουν ότι ο συγκεκριμένος στόχος μπορεί να επιτευχθεί έως έναν βαθμό. Διότι η Χαμάς έχει εισβάλλει βαθειά μέσα στη συνείδηση των Παλαιστινίων που αναζητούν μια πατρίδα εδώ και δεκαετίες. Και μέσα από αυτούς θα ξεπηδούν πάντα φανατικά στοιχεία που θα διογκώνουν ένα διαχρονικό πρόβλημα ασφάλειας για το Ισραήλ.

Πάντως το γεγονός ότι μέσα από τους επίσημους διαύλους το Τελ Αβίβ έσπευσε να επισημάνει ότι «δεν επιθυμεί την επέκταση του πολέμου», δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο.

Βεβαίως το μήνυμα αυτό αποστέλλεται προς την Τεχεράνη καθώς και σ’ άλλα Αραβικά κράτη, που έχουν στηρίξει ανοιχτά την Χαμάς, καθώς δεν καταδίκασαν καν την τρομοκρατική ενέργεια της 7ης Οκτωβρίου.

ΠΗΓΗ https://hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου