Για «σκληρές συνέπειες», εάν δεν σταματήσει τις πολεμικές επιχειρήσεις κατά των τρομοκρατών της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, απείλησε το Ισραήλ ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν σε κοινή συνέντευξη του με τον Τούρκο ομόλογό του στην Άγκυρα, ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί σύντομα τον Ερντογάν ο Ιρανός πρόεδρος Ιμπραχίμ Ραϊσί.
Στην πρώτη κοινή συνέντευξή τους, μετά την έναρξη του πολέμου Ισραήλ - Χαμάς, ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας κλιμάκωσε την επιθετική ρητορική του κατά του Ισραήλ, συνεπικουρούμενο από την Τουρκία η οποία στο ίδιο μοτίβο έκανε λόγο για πιθανή εξάπλωση των συγκρούσεων, «καθώς ισχυρές ενδείξεις ότι άλλα ένοπλα στοιχεία στην περιοχή θα συμμετάσχουν στη σύγκρουση εάν δεν αλλάξουν οι συνθήκες».
Η ανακοίνωση επίσκεψης του προέδρου του Ιράν στην Τουρκία για να συζητηθεί η κρίση στη Μέση Ανατολή, επαναφέρει στην επικαιρότητα τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν να αναλάβει ηγετικό ρόλο και να συσπειρώσει τον μουσουλμανικό κόσμο υπό την αιγίδα της Τουρκίας, αναβαθμίζοντας τον περιφερειακό ρόλο της, ενώ δίνει τη δυνατότητα στον Τούρκο πρόεδρο να αυτοπροβληθεί ως ειρηνοποιός.
Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Ερντογάν μετά το υπουργικό συμβούλιο μίλησε για τη δημιουργία ενός μηχανισμού ασφαλείας για την ειρήνευση στη Γάζα και σήμερα ο φιλοκυβερνητικός τουρκικός τύπος αναφέρει ότι η Άγκυρα προετοιμάζει το έδαφος για συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωση ομήρων.
Μια φόρμουλα παρόμοια με τη διαδικασία της Αστάνα, η οποία ξεκίνησε με την πρωτοβουλία της Άγκυρας και της Μόσχας για τον έλεγχο του πολέμου στη Συρία, όπως παρατηρεί και η Deutsche Welle.
Οι αναφορές Ιράν για τις «σκληρές συνέπειες»
«Αν συνεχιστούν οι επιθέσεις στη Γάζα, οι συνέπειες θα είναι σκληρές» ήταν η χαρακτηριστική απειλητική έκφραση του υπουργού Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, ο οποίος και πρόσθεσε ότι «το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και οι υποστηρικτές των εγκλημάτων πολέμου θα είναι υπεύθυνοι εάν η κατάσταση ξεφύγει από τον έλεγχο, εφόσον δεν αποτραπεί ο πόλεμος», ισχυριζόμενος μάλιστα ότι η Ισραηλινή κυβέρνηση «συνεχίζει να σφαγιάζει χωρίς διακρίσεις, χρησιμοποιώντας όλα τα απαγορευμένα όπλα κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου».
«Ο Ιρανός πρόεδρος πρότεινε διάσκεψη με τους τοπικούς ηγέτες, τις μουσουλμανικές και αραβικές χώρες το συντομότερο δυνατόν για τον τερματισμό του πολέμου» στην Γάζα, δήλωσε επίσης κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας στις δηλώσεις του ανέφερε ότι «δεν θέλουμε η ανθρώπινη τραγωδία της Γάζας να μετατραπεί σε μία σύρραξη που θα επηρεάσει τις χώρες της περιοχής», εκφράζοντας την «ανησυχία» του για μια πιθανή εξάπλωση των συγκρούσεων κάνοντας μια σαφή αναφορά στις απειλές του Ιράν: «Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι άλλα ένοπλα στοιχεία στην περιοχή θα συμμετάσχουν στη σύγκρουση εάν δεν αλλάξουν οι συνθήκες», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ο Φιντάν επισήμανε ότι η «Τουρκία δεν επιθυμεί η σύγκρουση στη Γάζα να εξελιχθεί σε περιφερειακό πόλεμο. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε πρώτα για μια κατάπαυση του πυρός και στη συνέχεια για μόνιμη ειρήνη», καθώς και ότι η χώρα του είναι έτοιμη να «αναλάβει την ευθύνη και να είναι εγγυητής» για την υλοποίηση μιας συμφωνίας. Ο ίδιος σημείωσε πως «μια λύση είναι απαραίτητη που θα γίνει αποδεκτή από την Παλαιστίνη και τις χώρες της περιοχής»
Πυρά κατά των ΗΠΑ και της ΕΕ
Κατήγγειλε περαιτέρω τα «διαφορετικά πρότυπα» για την Ουκρανία και την Παλαιστίνη, τονίζοντας ότι «αν θέλουμε έναν δίκαιο κόσμο, πρέπει πάντα να ενεργούμε με ακεραιότητα και συνέπεια». «Αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θέλει να ακούσει τη λέξη "κατάπαυση του πυρός" λόγω της θέσης της δίπλα στις ΗΠΑ, την οποία καθορίζει το Ισραήλ» υποστήριξε.
«Η Δύση έχει χάσει πλέον την ηθική της υπεροχή σε αυτό το σημείο» υποστήριξε και πρόσθεσε πως όταν «όλο και περισσότεροι άνθρωποι υφίστανται καταπίεση και γίνονται προσπάθειες συγκάλυψης, κάθε δικαιολογία έχει πλέον εξαντληθεί»
Επισημαίνοντας τις διαμαρτυρίες υπέρ της Παλαιστίνης παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των δυτικών χωρών, είπε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει τώρα να επικεντρωθεί στο τι μπορεί να κάνει για μόνιμη ειρήνη στην Παλαιστίνη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου