Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2023

Αμερικανοί κομάντος στο Ισραήλ: Για απελευθέρωση των ομήρων και περίπλοκες επιχειρήσεις στο πυκνοκατοικημένο αστικό πεδίο της Γάζας [videos]


File Photo epa10474235 US Army soldiers take part in the Justified Accord 2023 military exercise EPA/DANIEL IRUNGU

Οι ΗΠΑ έστειλαν ειδικές δυνάμεις στο Ισραήλ για να βοηθήσουν στην εύρεση εκατοντάδων ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας από τη Χαμάς, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του Πενταγώνου, τον οποίο επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα The New York Times.

Αν και οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει προ ημερών ότι έστειλαν στρατιωτικούς συμβούλους για να βοηθήσουν το Ισραήλ στον πόλεμο κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς, ο Κρίστοφερ Μάιερ,  βοηθός υπουργός Άμυνας, ανέφερε ότι έχουν αναπτυχθεί και κομάντος, σύμφωνα με το δημοσίευμα της έγκυρης αμερικανικής εφημερίδας.

«Βοηθάμε ενεργά τους Ισραηλινούς να κάνουν πολλά πράγματα», είπε ο Μάιερ σε μια διάσκεψη για τις Ειδικές Επιχειρήσεις η οποία έγινε στην Ουάσιγκτον, ανέφεραν οι New York Times.

Η είδηση ήρθε μια ημέρα αφότου το Ισραήλ απελευθέρωσε έναν από τους στρατιώτες του που κρατούνταν από τρομοκρατικές ομάδες της Γάζας, αν και δεν ήταν σαφές ποιο ρόλο είχαν, αν είχαν, οι Αμερικανοί κομάντος στη διάσωση του Όρι Μαγκίντις.

Ο Μαγκίντις ήταν ένας από τους τουλάχιστον 245 ανθρώπους που απήχθησαν όταν χιλιάδες τρομοκράτες της Χαμάς εισέβαλαν στο νότιο Ισραήλ στην καταστροφική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου που σκότωσε επίσης περίπου 1.400 ανθρώπους. Οι περισσότεροι από αυτούς που κρατούνται όμηροι είναι πολίτες και αρκετοί έχουν αμερικανική υπηκοότητα.

Το Ισραήλ έχει ορκιστεί να καταστρέψει τη Χαμάς και να απελευθερώσει τους ομήρους, ενώ διπλωμάτες από το Κατάρ και άλλες χώρες προσπαθούν να διαπραγματευτούν την απελευθέρωσή τους.

Ο Μάιερ, ο οποίος είναι ανώτερος αξιωματούχος πολιτικής ειδικών επιχειρήσεων του Πενταγώνου, είπε στη διάσκεψη ότι ένας βασικός στόχος για το αμερικανικό προσωπικό είναι να «ταυτοποιήσουν τους ομήρους, συμπεριλαμβανομένων των Αμερικανών ομήρων».

«Είναι πραγματικά δική μας ευθύνη να το κάνουμε», είπε.

Ο Μάιερ είπε ότι δεν έχει δοθεί στους Αμερικανούς κομάντο κανένας πολεμικός ρόλος, αλλά συζητούν  με τις ισραηλινές δυνάμεις για την κατάσταση στη Γάζα γι’ αυτό που «θα είναι ένας πολύ περίπλοκος αγώνας ».

  • Αν και ο Μάιερ δεν αποκάλυψε πόσες δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων βρίσκονται στο Ισραήλ, οι NY Times επικαλούνται άλλους ανώνυμους αξιωματούχους των ΗΠΑ που λένε ότι αρκετές δεκάδες έχουν σταλεί τις τελευταίες ημέρες. Υπήρχε ήδη μια μικρή ομάδα στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου για προγραμματισμένα γυμνάσια.

Οι αξιωματούχοι, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπαν στην εφημερίδα ότι οι κομάντος εντάχθηκαν σε αποστολές του FBI, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και άλλων ειδικών των ΗΠΑ που συνεργάζονται με τους Ισραηλινούς ομολόγους τους με στόχο την απελευθέρωση των ομήρων.

Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν  είναι γνωστό ότι έχει σχεδόν καθημερινές συζητήσεις με τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Γιόαβ Γκαλάντ, στις οποίες φέρεται να τόνισε ότι οποιαδήποτε χερσαία εισβολή στη Γάζα πρέπει να αντιμετωπίζεται προσεκτικά λόγω της πολυπλοκότητας των μαχών σε μια πυκνοκατοικημένη αστική περιοχή. Περιπλέκεται περαιτέρω από τα δίκτυα των σηράγγων που έχει σκάψει η Χαμάς κάτω από τη Λωρίδα για να κρυφτεί και να κινεί τις δυνάμεις της.

  • «Θα συνεργαστούμε μαζί τους όσο το δυνατόν περισσότερο για να τους συμβουλεύσουμε για τέτοιου είδους δραστηριότητες», είπε ο Μάιερ.

Η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις δήλωσε σε συνέντευξη που μεταδόθηκε την Κυριακή ότι η Ουάσιγκτον δεν θα στείλει στρατεύματα στο Ισραήλ ή τη Γάζα, εν μέσω εσωτερικών ανησυχιών ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να εμπλακούν σε μια άλλη δαπανηρή σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με τους NY Times, πολλά άλλα δυτικά κράτη έχουν επίσης μετακινήσει αθόρυβα μικρές ομάδες ειδικών δυνάμεων πιο κοντά στο Ισραήλ, όπου είναι έτοιμα να βοηθήσουν σε μια επιχείρηση διάσωσης ή να υποστηρίξουν μια μεγάλη εκκένωση των πολιτών τους από το Ισραήλ ή τον Λίβανο.

Ο Μάιερ είπε ότι οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ είναι επίσης έτοιμες «να βοηθήσουν τους πολίτες μας να διαφύγουν  και να βοηθήσουν τις πρεσβείες μας να είναι ασφαλείς».

Το Ισραήλ εξακολουθεί να υπολογίζει τον αριθμό των ανθρώπων που πιστεύει ότι αιχμαλωτίστηκαν, αλλά την περασμένη εβδομάδα είπε ότι περισσότεροι από τους μισούς – 138 – έχουν ξένα διαβατήρια από 25 χώρες. Πάνω από 200 αλλοδαποί ή διπλής υπηκοότητας άμαχοι  σκοτώθηκαν ή απήχθησαν στην επίθεση.

Τριάντα ένας Αμερικανοί έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, και 13 έχουν χαρακτηριστεί ως αγνοούμενοι.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι μεταξύ των ομήρων υπάρχουν Αμερικανοί. Τέσσερα άτομα απελευθερώθηκαν από τη Χαμάς, μεταξύ των οποίων μια Αμερικανίδα και η κόρη της.

 

 

 

Με πληροφορίες από The Times of Israel

ΠΗΓΗ https://hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου