Αντί να συνδράμει με κάθε τρόπο το ΥΠΕΘΑ την ελληνική αμυντική βιομηχανία στο EDF, θέτει προσκόμματα; – Στις 22 Νοεμβρίου λήγει η προθεσμία υποβολής προτάσεων για το Ευρωπαϊκό Αμυντικό Ταμείο, το European Defence Fund (EDF 2023). Κι όμως, σημαντικός αριθμός μικρών ελληνικών εταιριών που έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους στο πλαίσιο κοινοπραξιών με άλλες ευρωπαϊκές εταιρίες, κινδυνεύουν άμεσα να μην γίνουν αποδεκτές, διότι οι… μηχανισμοί του υπουργείου Εθνικής Άμυνας -κυρίως η ΓΔΑΕΕ κατά τα λεγόμενα- δεν δίνουν μια απλή Επιστολή Υποστήριξης!
Μια επιστολή η οποία… ΔΕΝ κοστίζει! Θα φέρει χρήματα εντός της χώρας, για να δουλέψουν ελληνικά μυαλά να αναπτύξουν τεχνολογίες! Μπορεί κανείς να μας εξηγήσει πώς αυτό συνάδει με τις πρόσφατες εξαγγελίες περί υποστήριξης από το ΥΠΕΘΑ του ευρύτερου τομέα με σοβαρή χρηματοδότηση, με αιχμή μάλιστα της νεοφυείς (startup) επιχειρήσεις;
Ήδη, η πλειονότητα των Κοινοπραξιών ανεβάζει στο σχετικό site της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν) τις προτάσεις τους. Λόγω του μεγάλου μεγέθους των αρχείων και του πλήθους των προτάσεων, συστήνεται στους ενδιαφερόμενους να μην περιμένουν την τελευταία στιγμή και να ξεκινήσουν έγκαιρα την υποβολή. Έλα όμως που οι ελληνικές εταιρείες οι οποίες συμμετέχουν σε διάφορες κοινοπραξίες με ερευνητικά προγράμματα προς χρηματοδότηση από το EDF και υποτίθεται πως ενδιαφέρουν τα Γενικά Επιτελεία, ΔΕΝ έχουν ακόμα λάβει τις Επιστολές Υποστήριξης (Letters of Support)! Τις οποίες, παρεμπιπτόντως, τις έχουν αιτηθεί αρμοδίως εδώ και τουλάχιστον δύο μήνες!
Σύμφωνα με πληροφορίες λοιπόν, παρά τις προφορικές διαβεβαιώσεις, το ΥΠΕΘΑ δεν έχει αποστείλει τις επιστολές, το πιθανότερο για γραφειοκρατικούς λόγους! Η δε αρμόδια γενική διεύθυνση, η ΓΔΑΕΕ, φέρεται να έχει ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους, ότι έχει ολοκληρώσει το δικό της μέρος της δουλειάς και οι επιστολές βρίσκονται στο γραφείο του υπουργού, Νίκου Δένδια. Ας σημειωθεί με την ευκαιρία, ότι το ΥΠΕΘΑ, ουδεμία δέσμευση αναλαμβάνει με τις επιστολές αυτές, ούτε οικονομική ούτε διοικητική! Άρα, η Ελλάδα μόνο ωφελημένη μπορεί να βγει!
Όλες οι χώρες δίνουν με απλές διαδικασίες στις εταιρείες τους αντίστοιχες επιστολές, για να ενισχύσουν τις πιθανότητες επιλογής των κοινοπραξιών όπου συμμετέχουν εθνικές εταιρίες. Είναι σημαντική βοήθεια για να κερδίσει η κάθε Κοινοπραξία και γεννάται ερώτημα για ποιον λόγο το ζήτημα δεν μπορεί διευθετηθεί χωρίς να… χάνουν χρόνια από τη ζωή τους από την αγωνία, περιμένοντας, οι εμπλεκόμενοι. Αντί δηλαδή το ΥΠΕΘΑ να συνδράμει με κάθε δυνατό τρόπο την προσέλκυση κεφαλαίων που θα αξιοποιηθεί από Έλληνες επιστήμονες και φιλόδοξες εταιρικές προσπάθειες σε συνεργασία με ευρωπαϊκές εταιρίες – εταίρους, δημιουργεί γραφειοκρατικής φύσεως προσκόμματα.
Για να γίνει κανείς πιο “βιτριολικός”, αρκεί να θυμίσει ότι σε κάθε περίπτωση επιτυχίας, η πολιτική ηγεσία του τόπου βρίσκεται εκεί, για να δρέψει επικοινωνιακά μέρος από τα συγχαρητήρια. Κι επειδή συχνά πυκνά υπονοείται ότι αυτές οι επιτυχίες έγιναν με τη στήριξη της Πολιτείας, ας φροντίσουν τουλάχιστον να του δώσουν υπόσταση…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου