Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023

Χακάν Φιντάν: Για τουρκική μειονότητα σε Θράκη και Δωδεκάνησα μίλησε ο Τούρκος ΥΠΕΞ - Τι είπε για το Κυπριακό


"Οι σχέσεις μας με την Ελλάδα εξελίσσονται σε θετική κατεύθυνση", ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν

Στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Τούρκος υπουργός ΕξωτερικώνΧακάν Φιντάν, καταθέτοντας στην Επιτροπή Σχεδιασμού και Προϋπολογισμού της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, όπου συζητείται ο κρατικός προϋπολογισμός του επόμενου έτους.

"Η κατάσταση της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης και των συμπατριωτών μας που ζουν στα Δωδεκάνησα είναι ένα από τα θέματα που θέτουμε ως προτεραιότητα", ανέφερε, χαρακτηριστικά, ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Ειδικότερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε: "Οι σχέσεις μας με την Ελλάδα εξελίσσονται σε θετική κατεύθυνση. Συνεχίζουμε τις προετοιμασίες μας για το Συμβούλιο Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου στις 7 Δεκεμβρίου 2023", φέρεται να δήλωσε ο Χακάν Φιντάν, σύμφωνα με το κρατικό δίκτυο TRT.

Ωστόσο, σύμφωνα με Τούρκος ΥΠΕΞ, η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, επιθυμώντας να προωθήσει τις σχέσεις με την Ελλάδα με έναν ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο βασισμένο σε μια θετική ατζέντα.

"Στις συναντήσεις υψηλού επιπέδου που πραγματοποιήσαμε κατά τη διάρκεια του έτους, εντατικοποιήσαμε τις προσπάθειές μας για την ανάπτυξη μιας θετικής ατζέντας και αναζωογονήσαμε τους υφιστάμενους μηχανισμούς διαλόγου μας. Συνεχίζουμε τις προετοιμασίες μας για την πέμπτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου", ανέφερε.

"Η κατάσταση της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης και των συμπατριωτών μας που ζουν στα Δωδεκάνησα είναι ένα από τα θέματα που θέτουμε ως προτεραιότητα. Είμαστε στενοί υποστηρικτές της προστασίας των δικαιωμάτων των συμπατριωτών μας σε τομείς όπως η εκπαίδευση, οι θρησκευτικές ελευθερίες και η διαχείριση των ιδρυμάτων, τα οποία κατοχυρώνονται από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης και τις διεθνείς συμφωνίες" σημείωσε ο Χακάν Φιντάν.

Κυπριακό

"Διανύουμε την 60ή επέτειο από την εμφάνιση του Κυπριακού ζητήματος. Το κλειδί για μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση του ζητήματος στη βάση της πραγματικότητας στο νησί είναι η καταγραφή των εγγενών δικαιωμάτων του τουρκοκυπριακού λαού, της κυριαρχικής του ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του. Αν υπάρξει διαπραγμάτευση, αυτή θα γίνει μεταξύ δύο κρατών, όχι μεταξύ δύο κοινοτήτων και το καθεστώς και των δύο μερών θα εξισωθεί πριν καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων", ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών για το Κυπριακό.

Τι είπε για ΗΠΑ και F-16


Σχετικά με τις ΗΠΑ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ σημείωσε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για να διορθώσουν τη λανθασμένη στάση τους σε θέματα που επηρεάζουν άμεσα την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας και είπε, "Σε αυτό το πλαίσιο, εκφράζουμε την προσδοκία μας σε όλα τα επίπεδα ότι το αίτημα προμήθειας και εκσυγχρονισμού των F-16 θα ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό, χωρίς όρους ή περιορισμούς".

Ο Χακάν Φιντάν εξέφρασε για μία ακόμη φορά τη δυσαρέσκεια της Τουρκίας κατά των ΗΠΑ, επειδή συνεχίζουν να υποστηρίζουν την τρομοκρατική οργάνωση PKK-YPG στη Συρία, υπό το πρόσχημα της καταπολέμησης του Ισλαμικού Κράτους. "Στις συναντήσεις μας τονίσαμε έντονα ότι η συνεργασία της Αμερικής με το PKK-YPG, η παρουσία του FETO (γκιουλενιστών) στις ΗΠΑ και οι μονομερείς κυρώσεις τους είναι ασυμβίβαστες με το πνεύμα της Συμμαχίας", δήλωσε.

Γάζα και Ευρωπαϊκή Ένωση

"Είναι σημαντικό οι χώρες της περιοχής να μιλήσουν με μια φωνή για να πιέσουν το Ισραήλ να σταματήσει τις επιθέσεις στη Γάζα" τόνισε, υποστηρίζοντας ότι "το ακόμη πιο σοβαρό είναι ότι οι δυτικές χώρες, που έχουν επιρροή στο Ισραήλ, σιωπούν μπροστά στις φρικαλεότητες στη Γάζα". Ο Τούρκος ΥΠΕΞ προειδοποίησε ότι η κατάσταση αυτή μπορεί "να ανοίξει την πόρτα σε άλλες κρίσεις και να οδηγήσει σε απρόβλεπτες συμμαχίες".  

Αναφορικά με τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση τόνισε πως "η Τουρκία παραμένει προσηλωμένη στο στόχο της ένταξης και συνεχίζει να επιδιώκει εποικοδομητικές πολιτικές για τη βελτίωση της συνεργασίας και του διαλόγου σε όλους τους τομείς". Σχολίασε, ωστόσο, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση απέχει μερικές φορές πολύ από το να επιδείξει ένα στρατηγικό όραμα, πιο πρόσφατα στην περίπτωση της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία για το 2023".

ΠΗΓΗ https://www.thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου