Πίεση στην Ευρώπη για να δώσει «πράσινο φως» για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ασκεί η Ουκρανία, με τον υπουργό Εξωτερικών της Ντμίτρι Κουλέμπα, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, να προειδοποιεί ότι το αντίθετο θα ήταν «καταστροφικό».
Η Ουκρανία, όπως και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι τα βασικά θέματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων. Το βράδυ, θα υπάρξει συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης (Ουκρανία, Μολδαβία, Γεωργία, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν).
Ενίσχυση της στήριξη9ς στην Ουκρανία ζητά ο Μπορέλ
Το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών θα συζητήσει για την 12η δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας, τη Διευκόλυνση για την Ουκρανία (Ukraine Facility), ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ και για τη μακροπρόθεσμη στήριξη μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ειρήνης (European Peace Facility).
Η πρόταση της Κομισιόν για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία προσκρούει στην σθεναρή αντίσταση του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βικτόρ Ορμπάν, που μπλοκάρει τόσο την πολιτική στήριξη στο Κίεβο, όσο και τη στρατιωτική και την οικονομική.
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι οι αντιρρήσεις του Βίκτορ Όρμπαν και το πώς θα ξεφύγουμε από τα αδιέξοδα θα συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής στις 11 και 12 Δεκεμβρίου. Άρα δεν αναμένεται ότι θα ληφθεί απόφαση σήμερα.9
«Ελπίζω ότι η ευρωπαϊκή ενότητα δεν θα διαρραγεί. Τώρα είναι η ώρα να ενισχύσουμε τη βοήθειά μας προς την Ουκρανία και όχι να τη μειώσουμε», είπε ο Ζ. Μπορέλ. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η βοήθεια προς την Ουκρανία είναι προτιμότερο να συνεχίσει να παρέχεται συντονισμένα σε επίπεδο ΕΕ και όχι διμερώς.
«Καταστροφικό» αν δεν δοθεί πράσινο φως
Από την πλευρά του, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρι Κουλέμπα δήλωσε ότι θα είναι «καταστροφικό» για την Ουκρανία και την ΕE εάν οι ηγέτες της ΕΕ δεν δώσουν στο Κίεβο το «πράσινο φως» κατά τη σύνοδο κορυφής που θα γίνει αργότερα αυτήν την εβδομάδα.
«Δεν μπορώ να φανταστώ, δεν θέλω καν να μιλήσω για τις καταστροφικές συνέπειες που θα προκύψουν εάν το (Ευρωπαϊκό) Συμβούλιο δεν καταφέρει να λάβει αυτή την απόφαση», δήλωσε ο Κουλέμπα σε δημοσιογράφους, προσερχόμενος στη συνεδρίαση. Ο Ουκρανός υπουργός υποστήριξε ότι η χώρα του έχει κάνει αυτά που έπρεπε και το ίδιο αναμένει από την ΕΕ.
Ειδικότερα, ανέφερε ότι η χώρα του πέρασε τους τρεις από τους τέσσερις νόμους που ζήτησε η Κομισιόν από το Κίεβο, εκ των οποίων οι δύο αφορούν στην καταπολέμηση της διαφθοράς και ο τρίτος την εκπαίδευση.
«Ήρθα εδώ με ξεκάθαρο μήνυμα, αυτό της δέσμευσης της Ουκρανίας να κάνει τη δουλειά που πρέπει για να ανοίξουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις» επισήμανε ο Ντμίτρο Κουλέμπα και προσέθεσε ότι το Κίεβο αναμένει από την ΕΕ μία απόφαση που δείχνει ότι εκτιμά την προσπάθεια που κάνει.
Για τη Μέση Ανατολή
Όσον αφορά στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή, οι Ευρωπαίοι υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις για το αίτημα του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για ανθρωπιστική εκεχειρία, όπως και την πρόταση της Ισπανικής Προεδρίας της ΕΕ για επιβολή κυρώσεων στη Χαμάς και μεμονωμένες κυρώσεις σε εξτρεμιστές εποίκους που ασκούν βία κατά των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη. Θα συζητήσουν επίσης για την «επόμενη μέρα», μετά το τέλος του πολέμου.
Ο Μπορέλ σημείωσε ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ που βρίσκονται στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στήριξαν την πρόταση του Γκουτέρες, την οποία καταψήφισαν οι ΗΠΑ. Πρόσθεσε, θα πρέπει να συμφωνηθεί τουλάχιστον μια σειρά από παύσεις των εχθροπραξιών, καθώς η ανθρωπιστική κατάσταση είναι άθλια, με χιλιάδες ανθρώπους να έχουν εκτοπιστεί κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο. «Δεν υπάρχουν άλλα καταφύγια στη Γάζα», δήλωσε ο Ζ. Μπορέλ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου