Προς περαιτέρω χειροτέρευση της ήδη τραγικής κατάστασης οδηγείται η Γάζα μετά το βέτο των ΗΠΑ στο προτεινόμενο ψήφισμα για ανθρωπιστικής φύσης κατάπαυση των επιχειρήσεων των Ισραηλινών και την ιστορική, ως και καθοριστικής σημασίας παρέμβαση του γ.γ. του ΟΗΕ (και μετά από πολλά χρόνια) επίκληση του Αρθρου 99 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ.
Σημειώνεται ότι 13 από τα 15 κράτη-μέλη του Σ.Α./ΟΗΕ ήσαν θετικά απέναντι στο προτεινόμενο σχέδιο από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με το Ηνωμένο Βασίλειο να απέχει, ενώ 102 κράτη-μέλη του διεθνούς οργανισμού με ανακοινώσεις τους υποστήριζαν το ψήφισμα (μεταξύ των οποίων αραβικά, μουσουλμανικά, ασιατικά και δυτικά).
Ο ειδικός διαμεσολαβητής για το θέμα της ανταλλαγής των ομήρων και της ανθρωπιστικής ανακωχής, πρωθυπουργός του Κατάρ, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι, υποστήριξε χθες ότι ο συνεχιζόμενος σφοδρός βομβαρδισμός της Γάζας από το Ισραήλ «στενεύει τα περιθώρια» για ανανέωση της συμφωνίας των ομήρων. Οι προσπάθειες διαμεσολάβησης συνεχίζονται για την εξασφάλιση νέας εκεχειρίας στη Γάζα και την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων που κρατά η Χαμάς παρά τους συνεχιζόμενους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, που όμως περιπλέκουν πολύ τις ελπίδες για επιτυχή έκβαση, δήλωσε από το βήμα της διεθνούς διάσκεψης στην Ντόχα. «Οι προσπάθειές μας ως Κατάρ μαζί με τους εταίρους μας συνεχίζονται. Δεν πρόκειται να τα παρατήσουμε. Θα συνεχίσουμε να δεσμευόμαστε για να απελευθερώσουμε ομήρους, αλλά δεσμευόμαστε επίσης να σταματήσουμε τον πόλεμο», είπε και πρόσθεσε: «Δεν βλέπουμε την ίδια προθυμία και από τα δύο μέρη».
Για μία ακόμα φορά χθες, ο Ερντογάν επιτέθηκε φραστικά στις ΗΠΑ για τη στάση τους στη Γάζα κάνοντας λόγο για «σύμπραξη σε καθολική και κατάφωρη παραβίαση των κανόνων του διεθνούς και ανθρωπιστικού δικαίου από τους Ισραηλινούς», ενώ ο ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν, το τελευταίο διήμερο ήταν στην Ουάσιγκτον μαζί με τους ομολόγους του από την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Μαλαισία, το Ομάν και την Παλαιστινιακή Αρχή και είχαν συνάντηση με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν.
Την ίδια ώρα, περισσότεροι από 5.000 Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν τραυματιστεί σε μάχες στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, ενώ Ισραηλινοί αξιωματούχοι προειδοποιούν για επικείμενη κρίση ψυχικής υγείας, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα «Χααρέτζ». Ειδικοί του υπουργείου Αμυνας του Ισραήλ δήλωσαν ότι το Τμήμα Αποκατάστασής του δέχεται 60 τραυματίες στρατιώτες κάθε μέρα από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα. Η Λιμόρ Λούρια, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια και επικεφαλής του Τμήματος Αποκατάστασης του υπουργείου, δήλωσε στην εφημερίδα «Yedioth Ahronoth» ότι τουλάχιστον 2.000 Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν χαρακτηριστεί ανάπηροι, ενώ οι υγειονομικοί ειδικοί σπεύδουν να απελευθερώσουν τους τραυματίες ώστε να μπορούν να δέχονται νέους ασθενείς.
Γκουτέρες: Θα συνεχίσω την προσπάθεια για κατάπαυση του πυρός
Από την πλευρά του, χθες, ο Πορτογάλος γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δεσμεύτηκε ότι δεν θα εγκαταλείψει την επιδίωξη κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα (αφού οι ΗΠΑ άσκησαν το βέτο τους για να εμποδίσουν την κίνηση στο Σ.Α. αφήνοντας τον ΟΗΕ χωρίς σαφή χάρτη πορείας, για να σταματήσει η σύγκρουση που διαρκεί ήδη δύο και πλέον μήνες). Μιλώντας στο ετήσιο και υψηλού επιπέδου Φόρουμ της Ντόχα στο Κατάρ (χθες και σήμερα), ο Γκουτέρες δεν επέκρινε ευθέως τις ΗΠΑ, αλλά είπε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει «παραλύσει από γεωστρατηγικές διαιρέσεις». Πρόσθεσε ότι οι παγκόσμιοι θεσμοί «είναι αδύναμοι και ξεπερασμένοι, παγιδευμένοι σε μια χρονική στρέβλωση η οποία αντικατοπτρίζει μια πραγματικότητα που χρονολογείται 80 χρόνια πριν».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου