Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023

Εντείνονται τα ισραηλινά χτυπήματα σε βόρεια και νότια Γάζα


Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και σήμερα, καθώς ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε στόχους στην πόλη της Γάζας και σε Ράφα και Χαν Γιουνίς στον νότο. Αδύνατη η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στον θύλακα. Νετανιάχου: Η αρχή του τέλους της Χαμάς.

Νέα έκκληση προς τους Παλαιστίνιους να εκκενώσουν την πόλη της Γάζας στον βορρά και τη Χαν Γιουνίς στο νότο απηύθυνε ο ισραηλινός στρατός, υποστηρίζοντας ότι πλησιάζει στον «πλήρη έλεγχο» της βόρειας Γάζας.

Δεκάδες μέλη της Χαμάς έχουν παραδοθεί στη βόρεια Γάζα, τονίζει το Ισραήλ, ενώ η παλαιστινιακή οργάνωση διαψεύδει τους ισχυρισμούς. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου περιέγραψε την κατάσταση ως «αρχή του τέλους» για την οργάνωση.

Στην πόλη Χαν Γιουνίς, όπου οι Ισραηλινοί εκτιμούν ότι κρύβονται οι ηγέτες της Χαμάς, τανκς έχουν εισέλθει τώρα στον κύριο οδικό άξονα της πόλης, μεταδίδει το BBC.

Παλαιστίνιοι υγειονομικοί αξιωματούχοι, από την άλλη, τονίζουν ότι δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες καθώς ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε στόχους στην πόλη της Γάζας και στις νότιες πόλεις Ράφα και Χαν Γιουνίς. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων από το ξεκίνημα του πολέμου ξεπερνά τις 18.000.

Παράλληλα, άλλοι επτά Ισραηλινοί στρατιώτες ανακοινώθηκε ότι σκοτώθηκαν σήμερα το πρωί, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους σε 104.

Ρουκέτες εκτοξεύτηκαν ξανά από τη Γάζα προς το Ισραήλ και ένα άτομο τραυματίστηκε στην πόλη Χολόν, στα κεντρικά της χώρας.

Η ομάδα του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες τονίζει ότι είναι «σχεδόν ολοκληρωτική η κατάρρευση» οποιασδήποτε δυνατότητας παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας στον θύλακα της Γάζας.

Εν τω μεταξύ, η Χαμάς απείλησε το Ισραήλ ότι ούτε ένας όμηρος δεν θα φύγει ζωντανός, εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της για ανταλλαγή αιχμαλώτων.

Σε διπλωματικό επίπεδο, το Κατάρ ανακοίνωσε ότι συνεχίζει τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες για κατάπαυση πυρός και απελευθέρωση των περισσότερων από 100 ομήρων που εξακολουθεί να κρατά η Χαμάς, αλλά δεν βλέπει την ίδια προθυμία για διαπραγματεύσεις όπως το προηγούμενο διάστημα.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα συνεδριάσει αύριο Τρίτη και πιθανώς θα προκρίνει νέο σχέδιο ψηφίσματος, που θα απαιτεί άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός - αφού οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο σε αντίστοιχο ψήφισμα προ ολίγων ημερών.

Παλαιστίνιοι ακτιβιστές, ταυτόχρονα, καλούν για παγκόσμια απεργία ως μέρος συντονισμένης προσπάθειας να πιεστεί το Ισραήλ για κατάπαυση του πυρός. Ο στόχος του Τελ Αβίβ, όμως, προκειμένου να τερματίσει τη στρατιωτική επιχείρηση, είναι προηγουμένως να καταστρέψει τη Χαμάς.


ΠΗΓΗ https://www.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου