Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Με μία διακλαδική άσκηση μέσης κλίμακας που έλαβε χώρα τις νυκτερινές ώρες, πέρασε για τα πληρώματα της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού η 12η Δεκεμβρίου, συμπληρώνοντας με την ολοκλήρωσή της ένα ακόμη “τετραγωνάκι” στο αέναο, απαιτητικό πρόγραμμα εκπαιδεύσεως που ακολουθούν οι μονάδες προκειμένου να διατηρούνται αξιόμαχες.
Η λεγόμενη Training Task Order (TTO) ή Σημαντική Διαταγή Επιχειρήσεων (ΣΔΕ) κατά την χρησιμοποιούμενη ορολογία, είναι μία αρκετά συνηθισμένη άσκηση για την Πολεμική Αεροπορία, που προβλέπεται για όλες τις Μοίρες. Κάθε Μοίρα εκτελεί ανά εξάμηνο αρκετές TTO, γεγονός που σημαίνει ότι συνολικώς κάποιες δεκάδες τέτοιες ασκήσεις λαμβάνουν χώρα ανά εξάμηνο. Άλλες φορές η άσκηση διεξάγεται ημέρα και άλλες νύκτα, με την δεύτερη περίπτωση όπως είναι φυσικό, να είναι πολύ πιο απαιτητική.
Η TTO, μπορεί να αφορά διάφορα σενάρια. Τα μαχητικά αεροπλάνα εξασκούνται σε σενάρια επιχειρήσεων αντεπιθέσεως με επιθέσεις εναντίον αεροπορικών βάσεων, Εγγύς Αεροπορικής Υποστηρίξεως, επιθέσεως σε Στόχο Υψηλής Αξίας, άμυνα περιοχής κ.λπ. Μία από τις πιο σύνθετες περιπτώσεις, είναι το σενάριο Τακτικής Αεροπορικής Υποστήριξης Ναυτικών Επιχειρήσεων (ΤΑΥΝΕ) που στην περίπτωση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων έχει αυτονοήτως ιδιαίτερη σημασία. Αυτό ήταν και το χθεσινό σενάριο, που όμως εκτελέστηκε νύκτα, αυξάνοντας τον βαθμό δυσκολίας.
Η συγκεκριμένη άσκηση προέκυψε κατόπιν συνεννοήσεως του Αρχηγείου Στόλου με το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας. Ο Στόλος επρόκειτο να εκτελέσει γυμνάσια, στο πλαίσιο του προγράμματος εκπαιδεύσεως. Ενεργώντας με βάση το Διακλαδικό Δόγμα Επιχειρήσεων, το Αρχηγείο Στόλου ενημέρωσε το ΑΤΑ για την πρόθεση συμμετοχής, ώστε να αξιοποιηθεί η ευκαιρία πιο σύνθετης και διακλαδικής εκπαιδεύσεως. Η συνεννόηση υπήρξε παραγωγική και μετά από σύντομο συντονισμό του ΑΤΑ, αφού εξετάσθηκαν οι υποχρεώσεις κάθε Μοίρας από πλευράς TTO, δηλώθηκαν οι συμμετοχές. Πάντοτε φυσικά υπάρχουν περιορισμοί, λόγω των δεσμευμένων περιοχών, οπότε κάποιες Μοίρες μπορεί να αποκλειστούν επειδή απλώς “δεν χωράνε”.
Το βασικό σενάριο είναι δύο αντίπαλες ναυτικές δυνάμεις που αναμετρούνται, με μία εξ αυτών να επιτίθεται απολαμβάνοντας ΤΑΥΝΕ και την άλλη να αμύνεται διαθέτοντας αεροπορική κάλυψη. Οι ναυτικές δυνάμεις, απέπλευσαν από τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας και αναπτύχθηκαν βορείως Κρήτης ενώ οι αεροπορικές δυνάμεις συμμετείχαν από τις οικείες αεροπορικές βάσεις.
Καθώς το αεροπορικό όπλο διακρίνεται από υψηλές ταχύτητες που επιτρέπουν την προστασία ευρείας περιοχής από μικρό αριθμό αεροπλάνων, η ανάπτυξη δυνάμεων έγινε από το Ιόνιο μέχρι την Κεντρική Ελλάδα. Ο σχεδιασμός προέβλεπε την προσβολή της εχθρικής ναυτικής δυνάμεως από πολλαπλούς άξονες επιθέσεως ταυτοχρόνως, επειδή ο αριθμός των πλοίων που συμμετείχαν ήταν μεγάλος.
Καθώς στην χθεσινή άσκηση δεν συμμετείχε η 332 Μοίρα με τα Rafale F3R, την αποστολή ΤΑΥΝΕ, επωμίσθηκαν μαχητικά F-16 Block 52+ των 337 και 340 Μοιρών, με τα F-4E AUP της 338 Μοίρας. Ως εκ τούτου, οι εικονικές επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν με βλήματα αέρος – επιφανείας AGM-65G Maverick και κατευθυνόμενες βόμβες. Η αναμέτρηση ξεκινάει με την επιτιθέμενη ναυτική δύναμη και σχεδόν ταυτόχρονη επίθεση των αεροπλάνων ΤΑΥΝΕ. Περισσότερες από 100 “βολές” όλων των ειδών πραγματοποιήθηκαν από τις αντίπαλες δυνάμεις, είτε βολές αέρος – αέρος, είτε αέρος – επιφανείας, είτε επιφανείας – αέρος και επιφανείας – επιφανείας.
Τις νυκτερινές ώρες της 12ης Δεκεμβρίου, με τους περισσότερους Έλληνες να αναπαύονται στα σπίτια τους, εκατοντάδες προσωπικό σε δεκάδες αεροπλάνα και πολεμικά πλοία στο Αιγαίο, περνούσαν ώρες γεμάτες ετοιμότητα, ένταση και δράση. Η νυκτερινή TTO συνετέλεσε στην συνολική βελτίωση όσων συμμετείχαν στην σχεδίαση και εκτέλεση. Πάνω απ’ όλα όμως, αναδείχθηκε η δυνατότητα της Πολεμικής Αεροπορίας στην σχεδίαση κι εκτέλεση σύνθετων αποστολών εντός χρονικού διαστήματος λίγων ωρών.
ΠΗΓΗ https://doureios.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου