Χάρτης της ευρύτερης περιοχής από την Αλεξανδρούπολη ως την Ουκρανία Πηγή Google
Καταχώρηση στην ιστοσελίδα του ραδιοφωνικού σταθμού RFI με τίτλο «Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το ελληνικό ατού του ΝΑΤΟ» και υπότιτλο «Το ελληνικό λιμάνι της Αλεξανδρούπολης που βρίσκεται στο Θρακικό Πέλαγος είναι έτοιμο να ταρακουνήσει τον γεωπολιτικό χάρτη της νότιας Ευρώπης…
Αυτό το λιμάνι, αναφέρει, προσφέρει μια εναλλακτική λύση στο κλείσιμο των στενών του Βοσπόρου από την Τουρκία» σημειώνοντας ότι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και σε εφαρμογή της Σύμβασης του Μοντρέ, η Τουρκία, στις 24 Φεβρουαρίου 2022, έκλεισε τα στενά προς τη Μαύρη Θάλασσα για όλα τα στρατιωτικά πλοία.
- Η Αλεξανδρούπολη, που βρίσκεται κοντά στα στενά των Δαρδανελίων, εμφανίστηκε τότε ως εναλλακτική λύση στη διέλευση του Βοσπόρου. Αποτελεί άλλη μία πύλη εισόδου προς τη γειτονική Βουλγαρία, μετά τη Ρουμανία και τέλος την Ουκρανία στην οποία μπορεί να φτάσει κανείς σε λίγες μέρες.
Η διασφάλιση της ροής της υλικοτεχνικής υποστήριξης είναι η ουσία του πολέμου και η Αλεξανδρούπολη προσφέρει στρατηγική πρόσβαση στην καρδιά της γηραιάς ηπείρου, υποστηρίζει ο γεωπολιτολόγος Florent Parmentier: «Οι υπηρεσίες πληροφοριών σου λένε τι να κάνεις, η στρατηγική σου λέει πώς να το κάνεις και η υλικοτεχνική υποστήριξη αν μπορείς να το κάνεις ή όχι. Και έτσι αυτή η δυνατότητα περιφερειακής προσέγγισης μέσω του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης δείχνει στην πραγματικότητα τη σημασία της υλικοτεχνικής υποστήριξης. Γίνεται επίσης κατανοητό ότι υπάρχει ένας αριθμός δυσκολιών σήμερα που παρατηρούμε στα χερσαία σύνορα με την Ουκρανία …
»Στις σχέσεις της για παράδειγμα με την Πολωνία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, βλέπουμε ότι αυτές οι διαφορετικές χώρες της περιοχής είναι ίσως πιο απαιτητικές σε σχέση με αυτό που διασχίζει τα σύνορά τους. Και έτσι η ιδέα δεν είναι να εξαρτόμαστε μόνο από αυτή τη χερσαία οδό, είναι απλά να επιτρέψουμε, μέσω της Αλεξανδρούπολης, να έχουμε λόγο όσον αφορά τη μεταφορά όπλων, στρατευμάτων και εν τέλει υλικοτεχνικής υποστήριξης, που αναδεικνύεται ως ουσιαστική διάσταση του πολέμου».
- Το ελάχιστα γνωστό μέχρι τώρα λιμάνι της Αλεξανδρούπολης επισκιάζει την Τουρκία. Έχει γίνει ένα σημαντικό ατού στο επί μακρόν μπρα ντε φερ μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο.
«Η Τουρκία ζηλεύει κατά κάποιο τρόπο τον ρόλο της ως προστάτη, εγγυητή της ασφάλειας των στενών, αλλά η Τουρκία δεν μπορεί να αντιταχθεί ανοιχτά στο μετασχηματισμό της Αλεξανδρούπολης. Κάτι που σημαίνει ότι αυτό ίσως δίνει, στις δύσκολες σχέσεις που υπάρχουν εδώ και καιρό μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ένα πλεονέκτημα στην Ελλάδα. Αυτό το πλεονέκτημα θα μπορούσε ακόμη και να αποτελέσει προοίμιο για μια μορφή ύφεσης στις μικρές περιφερειακές διευθετήσεις που υπάρχουν σήμερα μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου», τονίζει ο Florent Parmentier.
Η Γαλλία, επικεφαλής του αναπτυγμένου στη Ρουμανία πολυεθνικού τάγματος του ΝΑΤΟ, ενδιαφέρεται στενά για τις λιμενικές εγκαταστάσεις της Αλεξανδρούπολης, όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες, που τη θεωρούν ιδανικό προκεχωρημένο σταθμό για τη μεταφορά στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία. Η άγνωστη μέχρι τώρα Αλεξανδρούπολη, ετοιμάζεται να γίνει για τη Δύση και το ΝΑΤΟ ένας πραγματικός κόμβος για τη μεταφορά όπλων και στρατιωτών στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, χωρίς να χρειάζεται να εξαρτώνται πλέον από τον ταραχώδη Τούρκο γείτονα.
Πηγή RFI [Le port d’Alexandroúpoli, l’atout grec de l’Otan]
Το κλείσιμο των Δαρδανελίων από την Τουρκία
Με τίτλο «Turkey sparks row with Britain as it BANS two Ukrainian-backing ships from its waters» και υπότιτλο «The boats will be banned from travelling through the Bosporus and Dardanelles on their way to the Black Sea» η Express δημοσιεύει άρθρο του Casey Cooper-Fiske στο οποίο επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι η Τουρκία προκάλεσε μείζονα διαμάχη με τη Βρετανία, αφού απαγόρευσε σε δύο πλοία που έχουν παραχωρηθεί ως δώρο στην Ουκρανία να εισέλθουν στα ύδατά της.
Τα ναρκαλιευτικά σκάφη θα απαγορευτεί να ταξιδεύουν μέσω του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων στο δρόμο τους προς τη Μαύρη Θάλασσα, αφού η Τουρκία ενεργοποίησε τη Σύμβαση του Μοντρέ του 1936 όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.
Η σύμβαση εμποδίζει τη διέλευση πολεμικών πλοίων από τα τουρκικά ύδατα, με εξαίρεση τα πλοία που επιστρέφουν στη βάση τους.
Σύμφωνα με τον Ihor Semyvolos, διευθυντή του Κέντρου Μελετών Μέσης Ανατολής, δεν υπάρχει “σχεδόν καμία πιθανότητα” να επιτραπεί η διέλευση των βρετανικών πλοίων. Ωστόσο, ο κ. Semyvolos δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να πουλήσει τα πλοία στη Ρουμανία ή τη Βουλγαρία έναντι συμβολικής αμοιβής, οι οποίες στη συνέχεια θα μπορούσαν να τα παραχωρήσουν ή να τα πουλήσουν στην Ουκρανία.
“Κανείς δεν θα τα σταματούσε, επειδή οι χώρες αυτές δεν βρίσκονται σε πόλεμο. “Τότε μπορεί να συναντήσουμε δυσκολίες με τους Τούρκους, αλλά αν συμφωνήσουμε μαζί τους σε αυτή τη ρύθμιση, η Σύμβαση του Μοντρέ δεν θα παραβιαστεί επίσημα”, εξήγησε.
Πηγή Express [Turkey sparks row with Britain as it BANS two Ukrainian-backing ships from its waters]
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου