Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2024

F-35: Έως τα μέσα Φεβρουαρίου το ελληνικό αίτημα στο Κογκρέσο


Στο χρονικό διάστημα από τα τέλη Ιανουαρίου έως το αργότερο τα μέσα Φεβρουαρίου αναμένεται να εξεταστεί από το αμερικανικό Κογκρέσο το ελληνικό αίτημα για τα μαχητικά F-35.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, το συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο προκύπτει από τα όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση που είχαν το απόγευμα του Σαββάτου στα Χανιά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, που πραγματοποιεί μια ακόμα περιοδεία στη Μέση Ανατολή λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στη Γάζα.

Θα δρομολογηθούν δύο βήματα. Η αποστολή της επιστολής της αμερικανικής κυβέρνησης προς την ελληνική κυβέρνηση για την αποδοχή του αιτήματος για την αγορά των F-35 και ταυτόχρονα προς την Ολομέλεια του αμερικανικού Κογκρέσου, προκειμένου να εγκρίνει τη διαδικασία της εκκίνησης. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έκανε  αναφορά σε χρονοδιάγραμμα  κατά τη χθεσινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ωστόσο επισήμαναν ότι η φιλοσοφία της συζήτησης ήταν πως το ελληνικό αίτημα δεν μπορεί να περιμένει άλλο και θα προωθηθεί σύντομα.

Παράλληλα, κατά τις ίδιες πάντα πληροφορίες, δεν υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στο ελληνικό αίτημα για τα F-35 με τα F-16 της Τουρκίας, αλλά η διαδικασία αφορά σε γραφειοκρατικά ζητήματα της αμερικανικής διοίκησης.

Άλλωστε το στίγμα της ταχείας δρομολόγησης του ελληνικού αιτήματος προς έγκριση στο αμερικανικό Κογκρέσο έδωσε και ο πρωθυπουργός χθες.

Κυρ. Μητσοτάκης: Περαιτέρω βήματα στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας

Περαιτέρω θετικά βήματα στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε αναρτήσεις του στην πλατφόρμα X, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, στα Χανιά. Μια συνάντηση που τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποτιμούν θετικά.

«Είχα τη χαρά να υποδεχθώ στα Χανιά τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν σε μια στιγμή που πιστεύω ότι η διμερής μας σχέση είναι στο καλύτερο επίπεδο. Και δεν μπορώ να σκεφτώ ένα μέρος που να συμβολίζει καλύτερα το βάθος της στρατηγικής εταιρικής μας σχέσης, από την Κρήτη», έγραψε αρχικά ο πρωθυπουργός.

«Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, κάναμε μια συνολική επισκόπηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Επιβεβαιώσαμε ότι στο πλαίσιο του εξαιρετικού επιπέδου τους θα υπάρξουν περαιτέρω θετικά βήματα στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας.

«Είχαμε επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα με επίκεντρο τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, αλλά και τις εξελίξεις στην Ουκρανία και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κυβερνητικές πηγές για F-35: Η Ελλάδα θα λάβει αυτά που έχουν συμφωνηθεί

Σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στα Χανιά το απόγευμα του Σαββάτου και διήρκεσε μία ώρα και είκοσι λεπτά.

Μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Μπλίνκεν ακολούθησε συνάντηση εργασίας σε διευρυμένη σύνθεση.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε μια συνολική επισκόπηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Επιβεβαιώθηκε ότι στο πλαίσιο του εξαιρετικού επιπέδου τους θα υπάρξουν κατά το επόμενο χρονικό διάστημα περαιτέρω θετικά βήματα στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας. Γεγονός που εκτιμάται ότι ανοίγει τον δρόμο για την απόκτηση των αμερικανικών F-35. 

Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί πως κυβερνητικές πηγές σε ερώτηση για τα F-35, τόνιζαν πως «η Ελλάδα, ως συνεπής και αξιόπιστος εταίρος και σύμμαχος, θα λάβει αυτά που έχουν συμμορφωθεί».

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ αντάλλαξαν απόψεις για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα με επίκεντρο τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης εξέφρασε την αυξανόμενη ανησυχία του για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και για τους κινδύνους επέκτασης της κρίσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την ανάγκη απρόσκοπτης ροής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα και υπογράμμισε ότι η λύση δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική, στη βάση της λύσης των δύο κρατών σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. 

Ο πρωθυπουργός και ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αντάλλαξαν ακόμη απόψεις για τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την στήριξη που παρείχε η Ελλάδα στην Ουκρανία από την πρώτη στιγμή. 

Συζητήθηκε ακόμη η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη σταθερή και διαχρονική θέση της Ελλάδας υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών και των σχέσεων καλής γειτονίας με βάση το Διεθνές Δίκαιο, αρχές που διασφαλίζουν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από την ελληνική πλευρά ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Άννα Μαρία Μπούρα και η Ειδική Σύμβουλος Διεθνούς Πολιτικής και Δημόσιας Διπλωματίας του Πρωθυπουργού Αριστοτελία Πελώνη.

 ΠΗΓΗ https://www.liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου