Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2024

Αθήνα και Στοκχόλμη οι πόλεις «κλειδιά» για βελτίωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Επιφυλακτική ως προς τα αποτελέσματα της επίσκεψης Μπλίνκεν είναι η Τουρκία. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ήρθε για πιέσεις προς τον Ερντογάν και ξεκαθάρισε δύο πράγματα: Η Τουρκία πρέπει να κάνει, και το τελικό βήμα στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, και να συνεχίσει την προσέγγιση με την Ελλάδα. 

Αυτά τα δύο και μόνο είναι ικανά να πείσουν το Κογκρέσο να κάμψει τις αντιρρήσεις και να δώσει τα F-16 στην Τουρκία. Απόδειξη, ότι στη συνάντηση Μπλίνκεν-Ερντογάν, επικροτήθηκε η πρόσφατη ελληνοτουρκική προσέγγιση.

Οι Τούρκοι πήραν το μήνυμα ότι η Ουάσιγκτον συνδέει τη βελτίωση των τουρκοαμερικανικών σχέσεων, με δύο πρωτεύουσες: τη Στοκχόλμη και την Αθήνα, και ότι τα F-16, πιθανότατα θα πάνε πακέτο στο Κογκρέσο με τα F-35 της Ελλάδας. Τουλάχιστον έτσι το βλέπει η Άγκυρα κι η πολιτική ανάλυση.

Το ερώτημα είναι πώς θα ενεργήσει τώρα ο Ερντογάν μετά από αυτή την επίσκεψη; Θα περιμένει πάλι να γίνει κάποια κίνηση από την κυβέρνηση Μπάιντεν στο Κογκρέσο, ή θα προχωρήσει τελικά στην ένταξη της Σουηδίας; Η απάντηση βρίσκεται στο ποιος βιάζεται περισσότερο. Οι περισσότεροι εδώ θεωρούν ότι ο Ερντογάν το θέλει περισσότερο, όσο πλησιάζουν πάλι εκλογές το Μάρτη και γι’ αυτό θεωρείται, από την ίδια την τουρκική πολιτική ανάλυση, ότι είναι μονόδρομος πλέον για τον Ερντογάν, όσα τσαλίμια ή όσες καθυστερήσεις κι αν παίξει. Εκείνος θα κάνει και πάλι το κύριο βήμα και όχι οι ΗΠΑ.

Ο «εκλεκτός» του Ερντογάν για την Κωνσταντινούπολη

Με μία φαντασμαγορική τελετή, λες και παρουσίαζε τον νικητή κάποιου διαγωνισμού ή των τουρκικών καλλιστείων, κι έπειτα από πολλές προαναγγελίες, του τύπου, «και ο υποψήφιος της δικής μας Κωνσταντινούπολης είναι ο...», που μεγάλωναν ολοένα την αγωνία, ο Ερντογάν ανακοίνωσε την Κυριακή, 3 μήνες πριν από τις αυτόδιοικητικές εκλογές, ότι ο υποψήφιός του είναι ο Μουράτ Κουρούμ, ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Αστικοποίησης, ο οποίος έχει συνδέσει το όνομά του με την ανοικοδόμηση στις σεισμόπληκτες περιοχές.

Ο Ερντογάν φέρνει κάποιον που θα αναλάβει, αν νικήσει, να μετασχηματίσει την πόλη της Κωνσταντινούπολης και να προφυλάξει τα 20 εκατ. κατοίκους της, από έναν ενδεχόμενο μεγάλο σεισμό. Προσφέρει λοιπόν «ασφάλεια» - αυτό τονίζει και με αυτό το συναίσθημα θα παίξει, προκειμένου να πάρει πίσω την Κωνσταντινούπολη από τον Ιμάμογλου.

Συνέθεσαν μάλιστα και ειδικό τραγούδι για την περίσταση, με το ρεφραίν να λέει: «Ξανά η Κωνσταντινούπολη δική μας, πάλι το ΑΚΡ παρόν στην Κωνσταντινούπολη». Τώρα το πόσο θα το πετύχει αυτό,  μπροστά σε έναν υπερλαμπερό Ιμάμογλου, ένας πολύ χαμηλών τόνων πρώην υπουργός, είναι το μεγάλο στοίχημα του Ερντογάν, που πήρε ρίσκο. Ο Ιμάμογλου θεωρείται ακόμη μεγάλο φαβορί για την Κωνσταντινούπολη. 


ΠΗΓΗ https://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου