«Ο Μανώλης με τα λόγια χτίζει ανώγεια και κατώγεια»
Αποκρυπτογράφηση δηλώσεων ΥΕΘΑ
Α. Εγώ δεν το τοποθετώ ανταγωνιστικά ως προς την Τουρκία, δεν είμαι καθόλου έτοιμος να συνομολογήσω ότι η παρούσα πραγματικότητα είναι η αποδεκτή και η μόνη δυνατή. Μπορούμε πολύ καλύτερα.
(Μόνο εσείς και όλοι εμείς κύριε ΥΕΘΑ. Μόνο που εσείς το καταλάβατε τώρα!)
Β. Το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων πρέπει να πάψει να διαπιστώνεται από παρελάσεις. Η Ελλάδα χρειάζεται ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, διότι αντιμετωπίζει υπαρκτές απειλές.
(Δεν μας λέτε τίποτα καινούργιο!)
Γ. Πιστεύουμε στον στρατό των πολιτών. Βεβαίως με επαγγελματικά στελέχη, αλλά όχι αμιγώς με επαγγελματικά στελέχη. Οφείλει να είναι καλά εκπαιδευμένος και να είναι ενταγμένος σε αξιόμαχες μονάδες. Μονάδες με 25% πληρότητα, των οποίων το 75% θα συμπληρωθεί από εφέδρους οι οποίοι είναι ανεκπαίδευτοι, δεν είναι αξιόμαχες μονάδες.
(Από πότε το πιστεύετε αυτό; Από τότε που παραλάβατε ΥΕΘΑ; Ο υπόλοιπος Ελληνικός λαός, το πιστεύει εδώ και πάρα πολλά χρόνια!)
Δ. Σε ό,τι με αφορά για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, για να τοποθετηθεί κάποιος υπεύθυνα θα πρέπει πρώτα να έρθει, η τελική εισήγηση στο υπουργικό συμβούλιο. Να σας υπενθυμίσω πάντως ότι το 2015, ως βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης τότε, είχατε υπερψηφίσει το σύμφωνο συμβίωσης ομοφύλων.
(Ετοιμαστείτε κύριε ΥΕΘΑ να τοποθετηθείτε για το θέμα της ομοφυλοφιλίας και στις ΕΔ. Μη περιμένετε να το ανοίξουν άλλοι αυτό το θέμα, το βλέπετε τι γίνεται, ετοιμαστείτε λοιπόν.)
Ε. Το F-35 είναι ένα εμβληματικό όπλο και νομίζω ότι λειτουργεί και στο συλλογικό φαντασιακό. Θα αποκτήσουμε τα F-35, αλλά δεν είναι απαραίτητο να τα πάρουμε αύριο το πρωί. Η Πολεμική Αεροπορία, που έχει F-35 αλλά δεν έχει επαρκή μεταγωγικά αεροσκάφη, δεν είναι μία σύγχρονη Πολεμική Αεροπορία, μην κοροϊδευόμαστε. Το F-35 θα το πάρουμε πάντως, δεν χρειάζεται καθόλου να ανησυχεί η ελληνική κοινωνία γι’ αυτό.
(Πρώτα λοιπόν θα ψωνίσουμε τα απαραίτητα μεταγωγικά και μετά τα εμβληματικά F-35.)
ΣΤ. Ο στόλος πρέπει να εκσυγχρονιστεί. Κατ’ αρχάς είναι προφανές ότι πρέπει να εκσυγχρονιστεί ένας αριθμός από ΜΕΚΟ. Αυτό που πρέπει πρώτα να αντιμετωπιστεί, πάνω και πέρα από όλα, είναι η διαθεσιμότητα των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού. Για την ακρίβεια, η πλήρης διαθεσιμότητα των πλοίων, όχι απλώς να βγαίνουν στη θάλασσα, αλλά να βγαίνουν με όλα τα συστήματά τους σε λειτουργία. Εάν αυτό δεν επιτευχθεί, το να έχεις έναν τεράστιο στόλο του οποίου οι δυνατότητες είναι υποπολλαπλάσιες του αριθμού των πλοίων, δεν αποτελεί λύση. Πρέπει, λοιπόν, να βοηθήσουμε τον στόλο μας να φτάσει στα επίπεδα που ήταν πριν από την οικονομική κρίση. Αυτό σημαίνει έξυπνη αξιοποίηση των πόρων που έχουμε. Δεν χρειαζόμαστε κατ’ ανάγκην πάρα πολλά πλοία, χρειαζόμαστε όμως, σίγουρα, καλά εξοπλισμένα πλοία. Έχουμε μια τεράστια παράδοση στη θάλασσα, νομίζω ότι ο ελληνικός στόλος δεν έχει ηττηθεί στην Ιστορία του, κατά συνέπεια έχουμε ένα στέρεο υπόβαθρο πάνω στο οποίο μπορούμε να οικοδομήσουμε, χάρη και στο εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό. Αν κατανείμουμε καλύτερα τα χρήματα και αξιοποιήσουμε ορθότερα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας και τις δυνατότητές τους, μπορούμε να πετύχουμε στο ορατό μέλλον εκπληκτικά αποτελέσματα.
(Πάλι αλλαγή πορείας, τώρα πρέπει να εκσυγχρονιστεί ένας αριθμός ΜΕΚΟ (2, 3, πάντως όχι και οι 4). Να αντιμετωπιστεί πρώτα η διαθεσιμότητα των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού (το πως δε μας το λέει). Πάμε για παροπλισμούς πλοίων καθόσον δεν χρειαζόμαστε κατ’ ανάγκην πάρα πολλά πλοία, χρειαζόμαστε όμως, σίγουρα, καλά εξοπλισμένα πλοία. Άρα μειώνεται η οροφή δυνάμεων του στόλου. Όχι δεν θα διαθέσουμε άλλο χρήμα στο Πολεμικό Ναυτικό, θα κατανείμουμε καλύτερα τα χρήματα που έχουμε πει ότι υπάρχουν προς διάθεση (μόνο που το έχουμε πει εδώ και πάρα πολύ καιρό).)
Ζ. Με την έννοια του παραθύρου ευκαιρίας που φαίνεται ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή με την Τουρκία… ένα χρονικό παράθυρο που προλαβαίνουν να γίνουν αυτές οι μεταρρυθμίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις μιλάμε για 4,5-5 χρόνια από τώρα. Δηλαδή, πριν από το 2030 πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο.
(Ώστε τα έχουμε βρει με τον Τούρκο πρόεδρο; Και άρα έχουμε πίστωση χρόνου για όσο προεδρεύει;)
Σκέψεις μας
Μετά τις ετεροχρονισμένες και λανθασμένα και ακόπως συνδεδεμένες με την αλλαγή όλων των αρχηγών των ΕΔ μας, πολιτικές δηλώσεις του ΥΕΘΑ μας, που κατά την ταπεινή άποψή μας είναι απλώς ιδεολογήματα και λόγια, ας δούμε δυο τρία θεματάκια.
«Γενικά, η περιοχή μας δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Έχουμε γύρω μας σωρεία εστιών αστάθειας που απαιτούν να έχουμε σύγχρονες Ένοπλες Δυνάμεις». Είναι λόγια του ΥΕΘΑ μας, που συμφωνούμε απόλυτα (όλοι μας).
Και τι κάνουμε για αυτό; Αναπτύσσουμε ένα ΄λογικοφανές’ σκεπτικό, ένα αφήγημα, ένα ατελές σχέδιο χωρίς ‘στο δια ταύτα’ και προχωράμε σε εκπτώσεις στις οροφές των ΕΔ μας. Πουθενά δεν ακούσαμε κάτι για αύξηση των διατιθέμενων κονδυλίων για την άμυνά μας. Τουναντίον, ακούσαμε για καλύτερη κατανομή των χρημάτων που έχουν ήδη κατανεμηθεί στις ΕΔ μας εδώ και κάποια χρόνια.
Καμία αναφορά για επιπρόσθετες δαπάνες για την άμυνα, καμία αναφορά για το μισθολογικό των στελεχών των ΕΔ μας. Καμία αναφορά για κοστολόγηση των ιδεολογημάτων του ΥΕΘΑ.
Θέλετε να μάθετε τι κάναν οι Σουηδοί;
Η πρωθυπουργός της Σουηδίας Magdalena Andersson ανακοίνωσε σε δήλωσή της στις 10 Μαρτίου ότι ο προϋπολογισμός των Σουηδικών Ενόπλων Δυνάμεων πρόκειται να αυξηθεί στο 2% του ΑΕΠ το συντομότερο δυνατό. Ο προϋπολογισμός του προηγούμενου έτους αυξήθηκε σταδιακά στο 1,2% του ΑΕΠ.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία άλλαξε την κατάσταση της Ευρώπης και παρόλο που είναι αβέβαιο πώς θα αναπτυχθούν οι σχέσεις μεταξύ Σουηδίας και Ρωσίας, όλα τα πολιτικά κόμματα στο σουηδικό κοινοβούλιο ψήφισαν υπέρ της αύξησης του προϋπολογισμού των Σουηδικών Ενόπλων Δυνάμεων. Η αδιαμφισβήτητη ψηφοφορία δεν ήταν μόνο αποτέλεσμα της μεταβαλλόμενης κατάστασης της Ευρώπης και της πίεσης που ασκήθηκε στην κυβέρνηση από τα άλλα πολιτικά κόμματα και το κοινό, αλλά κυρίως από την νεοενεργοποιηθείσα Επιτροπή Άμυνας με εκπροσώπους όλων των πολιτικών κομμάτων στο κοινοβούλιο. Η επιτροπή θα συζητήσει και θα προετοιμάσει νέες σημαντικές αποφάσεις του κοινοβουλίου σχετικά με τις σουηδικές ένοπλες δυνάμεις.
Η Σουηδική Ένωση Στρατιωτικών Αξιωματικών χαιρετίζει την αύξηση
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αξιοποιήσετε σωστά τα χρήματα. Θα θέλαμε να το δούμε να χρησιμοποιείται και για τις βασικές ανάγκες που περιλαμβάνουν καύσιμα, τμήματα επισκευής, πυρομαχικά, προσωπικό εξοπλισμό και οπλικά συστήματα και με αυξημένο στρατιωτικό προσωπικό. Φυσικά, ελπίζουμε επίσης ότι θα χρησιμοποιηθεί και για την αύξηση των μισθών και των συνθηκών εργασίας όλου του στρατιωτικού προσωπικού, λέει ο Lars Fresker Πρόεδρος της Σουηδικής Ένωσης Στρατιωτικών Αξιωματικών.
Καλό το Σουηδικό… μοντέλο κύριε ΥΕΘΑ;
«Ο Μανώλης με τα λόγια χτίζει ανώγεια και κατώγεια» κύριε ΥΕΘΑ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου