Ηκρίση στο Μεσανατολικό και η ελληνική συμβολή στην αποκλιμάκωσή της, βρίσκεται στο επίκεντρο των διαδοχικών συναντήσεων του Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη στην Ιορδανία, με τον Βασιλιά της χώρας αλλά και τον Ιορδανό ομόλογό του. Στη συνέχεια αναχώρησε για το Κάιρο.
«Ολοκληρώσαμε, σήμερα, την επίσκεψή μας στην Ιορδανία, μια χώρα ιδιαίτερα κρίσιμη, όχι μόνο για τις ευρύτερες εξελίξεις στην περιφέρεια, αλλά και συνολικά για την αρχιτεκτονική ασφαλείας στην περιοχή μας, την Ανατολική Μεσόγειο. Ήθελα να επισημάνω ότι είχαμε συναντήσεις στο υψηλότερο επίπεδο με τον Βασιλιά της χώρας, καθώς επίσης και με τον Υπουργό Εξωτερικών. Είχαμε την ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε το εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Εστιάσαμε όμως πρωτίστως στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και την εξελισσόμενη ανθρωπιστική κρίση. Η συζήτησή μας εστιάστηκε στη συμβολή της Ελλάδας στην επίλυση του προβλήματος, καθώς επίσης και στον συντονισμό των δράσεων μας. Η Ελλάδα, η οποία είναι ένα ισχυρό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανήκει στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, έχοντας τη δυνατότητα να συνομιλεί με τους εμπλεκόμενους και είναι από τις λίγες χώρες που έχουν αυτή τη δυνατότητα, ακριβώς επειδή έχει αποκτήσει διπλωματικό κεφάλαιο, λόγω της εξωτερικής πολιτικής αρχών που ασκεί. Είμαστε σε θέση να έχουμε μια δημιουργική και ουσιαστική παρέμβαση στο ζήτημα της Μέσης Ανατολής. Συμφωνήσαμε τα επόμενα βήματα να γίνουν συντονισμένα από την Ελλάδα και την Ιορδανία, μαζί με άλλες χώρες του αραβικού κόσμου, οι οποίες αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην αιχμή της συζήτησης.
Είναι αναγκαίο αφενός να μπορέσουμε να διευρύνουμε και να εδραιώσουμε τους διαύλους για την ανθρωπιστική βοήθεια, έτσι ώστε εκείνοι οι οποίοι βρίσκονται σε ανάγκη, ιδίως στην περιοχή της Γάζας, να μπορέσουν να έχουν τα αναγκαία και να αναπτυχθούν εκ νέου οι βασικές υποδομές, οι οποίες έχουν διαρραγεί. Αφετέρου, να ξεκινήσουμε τη συζήτηση για την επίλυση στη βάση μιας πιο μακράς παύσης, η οποία θα επιτρέψει στα μέρη, αλλά και στους διεθνείς παράγοντες, να μπορέσουν να συζητήσουν για μια βιώσιμη, διαρκή λύση, η οποία θα φέρει στην περιοχή την αναγκαία ειρήνη και ευημερία.
Σε ερώτηση για το τι αναμένει από ις συναντήσεις του στο Κάιρο κι ενόψει της συνεδρίασης τη Δευτέρα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων με συμμετοχή Αιγύπτου, Σαουδικής Αραβίας και Ιορδανίας, ο Γιώργος Γεραπετρίτης είπε:
Η αλήθεια είναι ότι θα πρέπει να εστιάσουμε όλες μας τις δυνάμεις στο να μπορέσουμε να αποτρέψουμε τη διάχυση αυτής της κρίσης και σε άλλες περιοχές που εξ ορισμού είναι ιδιαιτέρως ευάλωτες, όπως είναι ο Λίβανος και η Ερυθρά Θάλασσα, όπου ήδη διανύουμε μια περίοδο αναπτυσσόμενης έντασης στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας. Όπως σωστά είπατε, την ερχόμενη Δευτέρα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι καλεσμένοι οι Υπουργοί Εξωτερικών των κομβικών αραβικών χωρών για να μπορέσουμε από κοινού να δούμε τον οδικό χάρτη, έτσι ώστε να μπορέσουμε και να αναπτύξουμε τους ανθρωπιστικούς διαύλους σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και να μπορέσουμε να έχουμε μία συζήτηση, η οποία θα έχει υπεραξία στα ζητήματα αυτά. Να βρούμε τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσουμε να φέρουμε την ειρήνη στην περιοχή. Θα πρέπει να μην χάσουμε καμία άλλη μέρα. Η Ελλάδα στην αιχμή της κατάστασης αυτής, συνομιλεί και με την Παλαιστίνη και με το Ισραήλ, έτσι ώστε να μπορέσουμε το συντομότερο δυνατόν να βγούμε από αυτήν την διελκυστίνδα και να επανέλθει η ειρήνη και η ευημερία στην περιοχή.
Πράγματι, σε λίγο ταξιδεύουμε για το Κάιρο. Θα έχουμε επαφές στο ανώτατο επίπεδο με τον Πρόεδρο και τον Υπουργό Εξωτερικών. Αντιλαμβανόμαστε ότι η Αίγυπτος είναι μία ιδιαίτερα κρίσιμη χώρα για το ζήτημα της Μέσης Ανατολής, όχι μόνο λόγω της άμεσης γειτνίασης και βεβαίως λόγω της ειδικής σχέσης που έχει ως στρατηγική σύμμαχος της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά ιδίως επειδή η Αίγυπτος μπορεί να έχει έναν απευθείας δίαυλο επικοινωνίας και να επιτελέσει ένα κρίσιμο ρόλο. Ο συντονισμός μας με όλους τους βασικούς παράγοντες στην ευρύτερη περιοχή, στον αραβικό κόσμο αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, νομίζω είναι ιδιαίτερα κρίσιμος για να έχουμε ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα στον ταχύτερο δυνατό χρόνο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου