Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, παραχώρησε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM» και μίλησε για τις πρόσφατες εξελίξεις και τα επίκαιρα θέματα που απασχολούν τις Ένοπλες Δυνάμεις, όπως τα εξοπλιστικά προγράμματα, όπως οι φρεγάτες Constellation αλλά και τα F-35, με φόντο την επιστολή του Άντονι Μπλίνκεν.
Οι χθεσινές δηλώσεις του ΥΕΘΑ για τον σχεδιασμό συμπαραγωγής φρεγατών νέας γενιάς σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, αλλά και για την προμήθεια των αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς τύπου F-35, λέγοντας ότι με τα stealth μαχητικά χώρα μας διατηρεί την αεροπορική υπεροχή στην περιοχή μας και κατά συνέπεια τα ελληνικά συμφέροντα προστατεύονται, δίχως όμως να επιδιώκει «κούρσα εξοπλισμών».
Αρχικά, ο Νίκος Δένδιας είπε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να κρίνουν αν η μεταφορά πολεμικού υλικού στην Τουρκία, με αφορμή την πώληση των F-16 Viper, εξυπηρετεί αφενός τα αμερικανικά και αφετέρου τα νατοϊκά συμφέροντα. Διευκρίνισε πως δεν είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να απειλείται η Ελλάδα με αμερικανικά οπλικά συστήματα και πως θα ήταν σοφό για τις ΗΠΑ να υπάρχουν όροι που θα αναγκάζουν την Τουρκία στην λήψη ορθών αποφάσεων για την χρήση των αμερικανικής κατασκευής οπλικών συστημάτων και εξοπλισμών για να μην χρησιμοποιούνται κατά συμμάχων (δηλαδή την Ελλάδα) εντός πλαισίου NATO.
Για την επιστολή Μπλίνκεν και το τελικό κόστος της προμήθειας των F-35, ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε ότι είμαστε ακόμα «σε απολύτως αρχική βάση» και ξεκαθάρισε πως ο αριθμός, η διαμόρφωση και τα οπλικά συστήματα που θα πάρουμε είναι αρμοδιότητα αρχικά του ΓΕΑ, μετά του ΓΕΕΘΑ και στο τέλος της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ που θα εισηγηθεί τις προτάσεις στο ΚΥΣΕΑ. Στο σημείο αυτό ο ΥΕΘΑ είπε ότι θα αποκτήσουμε τα F-35 επί της βάσης του στρατηγικού δόγματος της χώρας που είναι η αποτροπή ενώ διέψευσε τις αναφορές για το τελικό κόστος προμήθειας, αφού οι διαπραγματεύσεις είναι σε αρχικό στάδιο.
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας απάντησε ερωτήσεις ακροατών και ήταν κατηγορηματικός για τις δυνατότητες των F-35, λέγοντας ότι είναι η πιο εξελιγμένη πλατφόρμα, που συνεργάζεται με τα υπάρχοντα συστήματα της ΠΑ, τα οποία επίσης απασχολούν το ΥΠΕΘΑ και αποκάλυψε ότι υπάρχουν εργασίες στην Πολεμική Αεροπορία για την αναβάθμιση των F-16 Block 50, καταλήγοντας ότι σε κάθε περίπτωση οι ελληνικές αεροπορικές δυνάμεις, βασισμένες στο έμψυχο δυναμικό και στα μέσα της, έχει και θα έχει απόλυτη δυνατότητα αποτροπής και ακόμα πλήρη υπεροχή.
Ο Νίκος Δένδιας έπειτα αναφέρθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό και τόνισε ότι η προμήθεια των τριών φρεγατών Belharra δεν αρκεί και πρέπει να μπούμε στην «επόμενη φάση», χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να πάρουμε κάτι έτοιμο που κατασκευάζεται στο εξωτερικό. «Στο πλαίσιο αυτό», είπε ο ΥΕΘΑ «εντάσσεται η συνεργασία με τις ΗΠΑ και επί του παρόντος είμαστε σε αρχική συζήτηση για να συν-σχεδιάσουμε τις μελλοντικές φρεγάτες νέας γενιάς, για να καλύπτουν τις ελληνικές επιχειρησιακές ανάγκες και να κατασκευαστούν έως 7 φρεγάτες κλάσης Constellation εδώ».
Ο Νίκος Δένδιας πρόσθεσε πως: «Ο στόχος έιναι να σχεδιάσουμε, να παράγουμε και να συντηρήσουμε τα δικά μας πλοία αλλά και τρίτων χωρών για τον επόμενο μισό αιώνα. Προφανώς αυτό δεν θα γίνει αύριο. Η φάση σχεδιασμού διαρκεί 2 με 3 χρόνια, μετά υπολογίζονται οι δυνατότητες του πλοίου και το αρχικό κόστος. Τέλος η αντίληψη ότι πρέπει να αγοράσουμε από το πάνω ράφι, αντιθέτως να αποκτήσουμε τεχνογνωσία, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να αναπτυχθούν τεχνολογίες για μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας (USV) αλλά και για μη επανδρωμένα υποβρύχια οχήματα (UUV).
Για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι δεν είναι ικανοποιημένος από τις αμοιβές των στελεχών και ότι πρέπει να δούμε τι μπορεί να γίνει εντός δημοσιονομικών πλαισίων, ώστε να προβούμε σαν κράτος στην ορθή αντιπαροχή προς τα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων που διακινδυνεύουν τη ζωή τους, κάνοντας αναφορά στο Επίδομα Στόλου, το οποίο βρίσκεται υπό εξέταση για την ορθή πλέον καταβολή του.
Σε ερώτηση ακροατή για την καταλληλότητα των F-35, ο ΥΕΘΑ απάντησε ότι «πρόκειται για μια πλατφόρμα που θα μπορεί να εκτελέσει οποιαδήποτε αποστολή εμείς του αναθέσουμε» και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα θέλει την πιο προηγμένη τεχνολογία και έτσι η διαμόρφωση (configuration) των F-35 είναι πιο σημαντική ως από τον αριθμό των F-35 που μπορούμε να αποκτήσουμε».
Σε ερώτηση για αίτημα των ΗΠΑ να πουλήσουμε πυρομαχικά στην Ουκρανία, ο ΥΕΘΑ είπε ότι «πυρομαχικά που θα λήξουν σύντομα και μπορούν να πωληθούν, θα φέρουν μεγάλο κέρδος, καθώς δεκάδες εκατομμύρια θα μπορούν μετά να χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν τις μεγάλες ανάγκες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων».
Τέλος, σε ερώτηση για το αν οι φρεγάτες κλάσης Constellation καλύπτουν τις ανάγκες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, ο Νίκος Δένδιας απάντησε κατηγορηματικά λέγοντας ότι «το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού έστειλε επιστολή ενδιαφέροντος στις ΗΠΑ», γεγονός που αποδεικνύει ότι οι Επιτελείς μας έχουν κρίνει ότι οι φρεγάτες αυτές θα πληρούν τα κριτήρια. Τέλος, δήλωσε ότι η συνάντηση με τον Στέφανο Κασσελάκη ήταν πολύ καλή και ότι από την πλευρά του επιδιώκει την ενημέρωση του κόσμου και την εθνική ομοψυχία στα εθνικά θέματα.
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου