Ο αντίκτυπος της επίσκεψης του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας για την απόκτηση των μαχητικών F-35 και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να έρθει η απάντηση από την Ουάσιγκτον στην ελληνική αποστολή αιτήματος που είχε στείλει η Πολεμική Αεροπορία το Ιούνιο του 2022 για την προμήθεια μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35.
Αυτή τη διαβεβαίωση έλαβε η ελληνική πλευρά κατά τη συνάντηση που είχε χτες με την αμερικανική αντιπροσωπεία στο σπίτι του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κρήτη. Είναι ενδεικτικό ότι κυβερνητικές πηγές αμέσως μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αντονι Μπλίνκεν έλεγαν με νόημα ότι «η Ελλάδα, ως συνεπής και αξιόπιστος εταίρος και σύμμαχος, θα λάβει αυτά που έχουν συμφωνηθεί».
Η προώθηση του αιτήματος της Αθήνας για τα F-35 έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία, αφού συμφωνήθηκε μετά τις συναντήσεις που είχε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας με τον Ταγίπ Ερντογάν. Εκεί φαίνεται ότι υπήρξε απογοήτευση των Αμερικανών καθώς η Άγκυρα δήλωσε ότι αναμένει την ολοκλήρωση της διαδικασίας αγοράς των F-16 από τις ΗΠΑ και ότι η τελική απόφαση σχετικά με τη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εναπόκειται στην τουρκική Εθνοσυνέλευση.
Καλά πληροφορημένες πηγές που έχουν γνώση της συνάντησης χθες στην Κρήτη έλεγαν ότι οι Αμερικανοί δεν θέλουν να υπάρχει μεγάλο χάσμα στους τομείς των εξοπλιστικών συστημάτων ανάμεσα στις δύο χώρες. Εάν λοιπόν προχωρήσει η ένταξη στο πρόγραμμα των F-35 μέχρι το καλοκαίρι, με έναρξη παράδοσης το 2029 δίχως παράλληλη έγκριση των F-16 Viper για την Άγκυρα, θα διευρύνει το χάσμα υπέρ της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας ακόμη περισσότερο, με επιπτώσεις που δεν αφορούν μόνο το Αιγαίο αλλά και τον γενικότερο προσανατολισμό της Τουρκίας, η οποία μας αρέσει δεν μας αρέσει, δεν μπορεί να μείνει χωρίς στόλο σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών. Η ελληνική πλευρά αντέτεινε το επιχείρημα προς την αμερικανική ότι το ελληνικό αίτημα δεν μπορεί να μείνει σε ομηρία λόγω της αμερικανοτουρκικής διαφοράς για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Σε ό,τι αφορά το καθαρό διπλωματικό κομμάτι της χθεσινής συνάντησης, η ελληνική πλευρά ενημέρωσε τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών για το χρονοδιάγραμμα του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Ο κ. Μπλίνκεν μετέφερε μάλιστα προς τον κ. Γεραπετρίτη τους προσωπικούς χαιρετισμούς από τον Χακάν Φιντάν, τον οποίο είχε συναντήσει λίγες ώρες νωρίτερα στην Τουρκία και έδειξε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι υπάρχει αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και υπάρχει τακτικός δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στους δύο υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας. Μέχρι τον Μάρτιο μάλιστα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να έρθει στην Αθήνα, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και άλλη συνάντηση μέσα στον Φεβρουάριο Γεραπετρίτη-Φιντάν σε ουδέτερο έδαφος.
Η δήλωση πάντως του Αντονι Μπλίνκεν για τις άριστες ελληνοαμερικανικές σχέσεις και προσωπικά για τον Έλληνα πρωθυπουργό βρήκε πολύ ικανοποιημένο το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς δίνει τη δυνατότητα για περαιτέρω εμβάθυνση συνεργασίας σε άλλους στρατηγικούς τομείς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου