Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2024

Φαίνεται ότι θα προχωρήσει άμεσα η πώληση των μαχητικών F-35: “Η Ελλάδα, ως συνεπής και αξιόπιστος εταίρος και σύμμαχος, θα λάβει αυτά που έχουν συμφωνηθεί”…


Secretary Antony J. Blinken (center, left) watches as Ambassador George Tsunis pulls up a chair to join a meeting with Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis (center, right) in Crete, Greece, January 6, 2024. Official State Department photo by Chuck Kennedy

ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL- Ουάσιγκτον

Η πώληση των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα θα προχωρήσει κανονικά σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές που έχουν γνώση των συζητήσεων του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν.

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε να προχωρήσει και να σταλεί στο Κογκρέσο το ελληνικό αίτημα γι’ αυτή τη σημαντική αγορά. Ζήτησε επίσης να μην συνδέεται η αγορά των F-35 με το τουρκικο αίτημα για τα F-16.

Κυβερνητικές πηγές απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα τόνισαν τα εξής:

“Η Ελλάδα, ως συνεπής και αξιόπιστος εταίρος και σύμμαχος, θα λάβει αυτά που έχουν συμφωνηθεί”.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε τα εξής για τη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Άντονι Μπλίνκεν:

Με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη συναντήθηκε σήμερα στην Κρήτη ο υπουργός Εξωτερικών Antony J. Blinken. Οι δυο άνδρες υπογράμμισαν τη δύναμη της διμερούς σχέσης και την κοινή δέσμευση ως Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ για τη δημοκρατία, την ειρήνη και την ευημερία.

Συζήτησαν για τη συνεχιζόμενη κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Ο υπουργός ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για την περιφερειακή ηγεσία της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της συνεχούς υποστήριξής της προς την Ουκρανία, της παροχής σωτήριας ανθρωπιστικής βοήθειας σε πολίτες στη Γάζα και για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα μέσω της συμμετοχής της στην Επιχείρηση Prosperity Guardian.

  • ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ Λένα Αργύρη μετέδωσε τα εξής:

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχαμε πριν από την συνάντηση, ο κ. Μπλινκεν, που αποφάσισε να σταματήσει και στην Ελλάδα, πριν μεταβεί στην Ιορδανία, για να δείξει έμπρακτα ποσό σημαντικός εταίρος είναι η Ελλάδα, επρόκειτο να εξηγήσει στον Έλληνα Πρωθυπουργό τους λόγους για τους οποίους έχει καθυστερήσει τόσο πολύ η πώληση των F-35 και να τον διαβεβαιώσει ότι η επίσημη ειδοποίηση του Κογκρέσου είναι ζήτημα χρόνου.

Για τους Αμερικανούς το ιδανικό σενάριο είναι να προχωρήσει στα μέσα του μήνα η έγκριση της Σουηδίας από την τουρκική Εθνοσυνέλευση και αμέσως μετά να ξεκλειδώσουν ταυτόχρονα τα αιτήματα για τα F-16 και τα F-35.

Όμως σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες αν δεν συμβεί αυτό με υπαιτιότητα της Τουρκίας και πάλιι, προτίθενται να προχωρήσουν με το ζήτημα των F-35 κάτι για το οποίο έχει πιέσει και το Κογκρέσο το οποίο ούτως η άλλως θεωρεί ότι η διασύνδεση των δυο ζητημάτων ήταν μια λανθασμένη προσέγγιση.

Πέρα από αυτό το θέμα, προφανώς ο αμερικανός υπουργός ήθελε να συζητήσει με τον Έλληνα Πρωθυπουργό όλους τους τομείς της διμερούς και περιφερειακής συνεργασίας σε μια πραγματικά δύσκολη συγκυρία με δυο πολέμους σε εξέλιξη. Θα μάθουμε περισσότερα για το περιεχόμενο της συνομιλίας τις επὀμενες ώρες.

Σε σχέση με τις συναντήσεις που είχε στην Κωνσταντινούπολη ο κ. Μπλινκεν (πέρα από το ζήτημα της Γάζας για το οποίο υπάρχει μεγάλη διάσταση απόψεων) προσπάθησε να πείσει τους κ. Φινταν και Ερντογαν ότι η ένταξη της Σουηδιας (που έχει καθυστερήσει τόσους μήνες) πρέπει να ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες, για την ακρίβεια αμέσως μόλις ανοίξει η Εθνοσυνέλευση, για να μπορέσουν να ξεκλειδώσουν και τα F-16.

Προσπάθησε επίσης να τους εξηγήσει ότι αυτό που προτείνουν, δηλαδή πρώτα να εγκρίνει το Κογκρέσο την πώληση των F-16 και μετά να εγκρίνουν αυτοί την Σουηδία δεν είναι ρεαλιστικό ούτε είναι μια πρόταση που μπορεί κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες να περάσει από το Κογκρέσο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδΊδουν Τούρκοι δημοσιογράφοι επικαλούμενοι διπλωματικές πηγές οι κ. Φινταν και Ερντογαν διαφωνούν με το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα και επέμειναν στο αίτημα τους ότι πρέπει πρώτα να περάσουν από το Κογκρέσο τα F-16, κάτι που αν ισχύει δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για τους Αμερικανούς.

Επίσης σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Στειτ Ντιπαρτμεντ ο κ. Μπλινκεν έθεσε στον κ. Φιντάν το θέμα της παράκαμψης των κυρώσεων και του ελέγχου των εξαγωγών προς την Ρωσία, ένα θέμα που τα τελευταία χρόνια προκαλεί μεγάλη ένταση στις σχέσεις των δυο χωρὠν.

  • Τα παρακάτω αποδίδονται στον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ:

Με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη συναντήθηκε σήμερα στην Κρήτη ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνεν (Antony J. Blinken), σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι δυο τους υπογράμμισαν τη δύναμη της διμερούς σχέσης και την κοινή δέσμευση ως Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ για δημοκρατία, ειρήνη και ευημερία. Συζήτησαν για τη συνεχιζόμενη κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Ο υπουργός ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για την περιφερειακή ηγεσία της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της συνεχούς υποστήριξής της προς την Ουκρανία, της παροχής σωτήριας ανθρωπιστικής βοήθειας σε πολίτες στη Γάζα και για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα μέσω της συμμετοχής της στην Επιχείρηση Prosperity Guardian.

ΠΗΓΗ https://hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου