Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2024

Ο ορισμός της παράνοιας: Οι Ρώσοι επαναλαμβάνουν την ίδια αποτυχημένη επίθεση ξανά και ξανά


Του David Axe

Όταν η επίθεση μιας μηχανοκίνητης στρατιωτικής μονάδας διά μέσου ενός ναρκοπεδίου, και δη σε μια ζώνη που καλύπτεται από ισχυρά πυρά πυροβολικού και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, προς μια οχυρωμένη θέση του εχθρού αποτύχει παταγωδώς επιφέροντας βαριές απώλειες, τι ακολουθεί;

Αν μιλάμε για τον ουκρανικό στρατό, αναθεωρεί την τακτική του και προσπαθεί εκ νέου με διαφορετική όμως προσέγγιση - όπως συνέβη τον Ιούνιο όταν μια μονάδα της 47ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας κατά την επίθεσή της παγιδεύτηκε σε ένα ρωσικό ναρκοπέδιο νότια της Μάλα Τοκμάτσκα, αλλάζοντας στη συνέχεια τακτική επιλέγοντας την πλαγιοκόπηση του εχθρού με μονάδες πεζικού.

Αν μιλάμε για τον ρωσικό στρατό, απλώς επαναλαμβάνει την αποτυχημένη επίθεση… ξανά και ξανά. Τουλάχιστον, αυτήν την τακτική ακολούθησαν η 25η και η 138η Ανεξάρτητες Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες Πεζικού γύρω από τη Σινκίβκα, στη βορειανατολική Ουκρανία τον περασμένο μήνα. 

Οι Ρώσοι έστειλαν επανειλημμένως μεικτές μονάδες αρμάτων, οχημάτων μάχης BMP και πεζικού σε μια ναρκοθετημένη ζώνη διά μέσου δασικών μονοπατιών μισό μίλι βόρεια της Σινκίβκα. Η 14η και η 30ή Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες των Ουκρανών διέλυσαν τις ρωσικές μονάδες, τη μία μετά την άλλη, προφανώς ναρκοθετώντας εκ νέου την περιοχή και επανεξοπλίζοντας τις αμυντικές τους θέσεις στα διαστήματα που μεσολαβούσαν μεταξύ των επιθέσεων.

Υπάρχουν ορατές ενδείξεις ότι οι Ρώσοι πραγματοποίησαν τουλάχιστον επτά αποτυχημένες επιθέσεις στην ίδια περιοχή μεταξύ της 14ης και της 28ης Δεκεμβρίου. Η τελευταία ήταν ίσως η πιο οδυνηρή για τις ρωσικές ταξιαρχίες.

Σε αυτήν την επίθεση, που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της ημέρας, συμμετείχαν ένα ζεύγος αρμάτων που προστάτευε δύο οχήματα μάχης BMP τα οποία μετέφεραν δυνάμεις πεζικού. Οι Ρώσοι έπρεπε να περάσουν ανάμεσα στα κατεστραμμένα οχήματα και τους κρατήρες που είχαν προκληθεί κατά τη διάρκεια των προηγούμενων επιθέσεων, επομένως ήξεραν τι τους περίμενε βγαίνοντας από το δάσος. 

Ενόσω ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος της ουκρανικής 30ής Ταξιαρχίας παρακολουθούσε το κομβόι, το ένα από τα ρωσικά άρματα μάχης είτε έπεσε σε νάρκη είτε χτυπήθηκε από αντιαρματικό πύραυλό - και εξερράγη. Οι επιζώντες του τριμελούς πληρώματος εγκαταλείποντάς το έπεσαν απευθείας πάνω στα ουκρανικά πυρά, προφανώς κάποιου οχυρωμένου BMP.

 Τα τρία άθικτα ρωσικά οχήματα στοιχήθηκαν γρήγορα πίσω από το φλεγόμενο άρμα, αλλά εκείνη τη στιγμή οι Ουκρανοί έκαναν μια κίνηση ματ - χτύπησαν το τελευταίο όχημα, ένα BMP, με ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Το πεζικό που επέβαινε στα ρωσικά BMP τα εγκατέλειψε κινούμενο προς την παρακείμενη συστάδα δέντρων. Τα εναπομείναντα ρωσικά οχήματα, ένα άρμα και ένα BMP, προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν ελιγμούς και να απομακρυνθούν από τα ουκρανικά πυρά - όμως αμφότερα έπεσαν σε νάρκες. Και τότε οι Ουκρανοί έριξαν τη χαριστική βολή, μια βόμβα διασποράς στα φλεγόμενα συντρίμμια, διασκορπίζοντας το πεζικό.

Δεν είναι σαφές πόσοι Ρώσοι έχασαν τη ζωή τους σε εκείνη την επίθετη - και αν κάποιοι διέφυγαν. Ωστόσο, την 1η Ιανουαρίου, η 30ή Ταξιαρχία των Ουκρανών αιχμαλώτισε ορισμένους Ρώσους πεζικάριους, νότια του σημείου της επίθεσης της 28ης Δεκεμβρίου.

Καθώς ο χειμώνας δυσκολεύει όλο και περισσότερο τις συνθήκες σε όλο το μήκος της 600 μιλίων πρώτης γραμμής του μετώπου που έχει δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια του 23μηνου πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και με δεδομένο ότι η Ρωσία εξαπολύει συνήθως τις επιθέσεις της στις αρχές του χειμώνα, τέτοιους είδους συγκρούσεις, όπως αυτή γύρω από τη Σινκίβκα γίνονται ολοένα και συχνότερες. 

Η κατάληξή τους σχεδόν πάντα η ίδια: οι Ρώσοι επιτίθενται, διαλύονται από τις νάρκες, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, το πυροβολικό και τα άμεσα πυρά των Ουκρανών, και μετά υποχωρούν. Λίγες ημέρες αργότερα προσπαθούν εκ νέου, σφαγιάζονται για μια ακόμη φορά και ξανα-υποχωρούν.

Στα μόνα μέτωπα όπου προελαύνουν οι Ρώσοι είναι αυτά όπου έχουν αναπτύξει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες και χιλιάδες οχήματα -όπως για παράδειγμα στην Αντβιίβκα και στη Μπαχμούτ- και σε αυτά όπου οι διοικητές των ρωσικών μονάδων είναι πρόθυμοι να υποστούν χιλιάδες απώλειες και να θυσιάσουν εκατοντάδες οχήματα προκειμένου να προχωρήσουν ένα ή δύο μίλια.


ΠΗΓΗ https://www.forbesgreece.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου