Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2024

Ο δρόμος για τα F-16 περνά από Ελλάδα και Σουηδία: Τι είπε ο Μπλίνκεν σε Ερντογάν και Φιντάν

Μαρία Ζαχαράκη

Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Οι τουρκο-αμερικανικές σχέσεις έφτασαν σε ένα πολύ κρίσιμο στάδιο το Σάββατο 6 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη. Η επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ ήταν το πρώτο θέμα. Όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στις συναντήσεις του Άντονι Μπλίνκεν με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν

Η Τουρκία, ο Φιντάν κι ο Ερντογάν, που αυτή τη φορά δέχτηκε να τον δει, όχι σαν την προηγούμενη φορά που προτίμησε τα βουνά από το να συναντήσει τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, περιμένουν 2 χρόνια να πάρει μία απάντηση από τις ΗΠΑ για το αν θα πάρει τα F-16.

Το μήνυμα που έδωσαν στον Μπλίνκεν χθες ήταν «Κάντε κι εσείς μία κίνηση!Δώστε μας ένα σημάδι ότι θα υπάρξει θετική κατάληξη. Κι εμείς θα προχωρήσουμε αμέσως στην επικύρωση. Έχουμε κάνει ήδη το πρώτο βήμα. Πρέπει να ολοκληρωθεί επιτέλους η διαδικασία για την προμήθεια των F-16», είπε χαρακτηριστικά ο Φιντάν στον Μπλίνκεν.

Πρώτα η Τουρκία πρέπει να κάνει όλα τα βήματα

Από την πλευρά της Τουρκίας, λοιπόν, είναι σαφές τι είπαν στον Μπλίνκεν. Ο Μπλίνκεν από την πλευρά του φέρεται να είπε σύμφωνα με πληροφορίες ότι πρέπει πρώτα η Τουρκία να κάνει όλα τα βήματα, γιατί μόνο έτσι μπορεί να πείσει το δικό του Κογκρέσο κι ότι ζήτησε από τον Ερντογάν να δεσμευτεί με κάποιο τρόπο ότι θα προχωρήσει στην επικύρωση.

Ο δρόμος για τα F-16 περνά και από τα Χανιά

Μετά τις συναντήσεις Μπλίνκεν στην Τουρκία τα βλέμματα της Άγκυρας στράφηκαν στην Κρήτη. Δεν πέρασε καθόλου απαρατήρητη η επίσκεψη που έκανε ο Μπλίνκεν στα Χανιά, γιατί οι Τούρκοι συνειδητοποίησαν, με το ταξίδι του Μπλίνκεν αυτή τη φορά ότι: ο δρόμος των τουρκικών F-16 περνάει κι από τα Χανιά.

Η Άγκυρα συνειδητοποιεί ότι οι ΗΠΑ έχουν δημιουργήσει ένα τρίγωνο Σουηδία – Ελλάδα – Τουρκία. Ο Μπλίνκεν όταν γυρίσει από την περιοδεία του εκτιμούν στην Τουρκία ότι θα ενημερώσει το Κογκρέσο όχι μόνο για τα τουρκικά F-16, αλλά και για τα F-35 που θα δοθούν στην Ελλάδα κι αυτά όλα θα γίνουν μέσα στις επόμενες 15 ημέρες. Άρα ο παράγοντας Ελλάδα είναι για άλλη μια φορά προϋπόθεση για να πάρει η Τουρκία τα F-16 ή αυτό τουλάχιστον πιστεύουν στην Τουρκία από το Σάββατο και έπειτα...

ΠΗΓΗ https://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου