Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2024

Black Hawk: Στα 1,2 δισεκ. δολάρια για 35 ελικόπτερα το τελικό κόστος – Έως τα τέλη Μαρτίου οι υπογραφές για τη συμφωνία


* Του Κώστα Σαρικά

Στα χέρια των αρμόδιων στελεχών του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) και της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) βρίσκεται πλέον η επίσημη έγγραφη απάντηση της αμερικανικής κυβέρνησης μέσω Letter of Acceptance, για την πώληση στην Ελλάδα των ελικοπτέρων Black Hawk.

Η LOA έχει ως καταληκτική ημερομηνία τα τέλη Μαρτίου για την τελική συμφωνία και την υπογραφή της μεταξύ της ελληνικής και της αμερικανικής κυβέρνησης, όπως προβλέπει η  διακρατική διαδικασία πώλησης οπλικών συστημάτων μέσω FMS (Foreign Military Services).

Black Hawk

Όπως είχε αναφέρει το Onalert.grτο τελικό κόστος για την απόκτηση των συνολικά 35 ελικοπτέρων UH-60M Black Hawk, εκ των οποίων τέσσερα από αυτά σε διαμόρφωση για λογαριασμό της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, φτάνει στο 1,2 δισεκ. δολάρια, δηλαδή σχεδόν 1,1 δις ευρώ με την τρέχουσα ισοτιμία.

Ενώ η αρχική κοστολόγηση από την αμερικανική κυβέρνηση και συγκεκριμένα την αρμόδια για τα εξοπλιστικά υπηρεσία για την Άμυνα και την Ασφάλεια (Defense Security Cooperation Agency) άγγιζε το 1,95 δσεκ. δολάρια και αφορούσε τη μέγιστη διαμόρφωση με πλήρη εξοπλισμό και οπλισμό, περισσότερους κινητήρες και μια σειρά ακόμη υλικών και ανταλλακτικών, το κόστος περιορίστηκε με την τελική πρόταση να περιλαμβάνει τα απολύτως απαραίτητα και χωρίς επιπλέον κόστος για κατασκευή υποδομών.

Στο τελικό ποσό πάντως περιλαμβάνεται τόσο η εκπαίδευση του προσωπικού αλλά και η υποστήριξη των ελικοπτέρων για πέντε χρόνια με παράδοση όμως περιορισμένου αριθμού ανταλλακτικών. Με την αποπληρωμή να περιλαμβάνει ευνοϊκούς όρους, μικρή προκαταβολή και τελευταία δόση το 2031, δηλαδή τέσσερα χρόνια μετά την παράδοση και των τελευταίων ελικοπτέρων.

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να συσταθούν σχετικές επιτροπές τόσο από τη ΓΔΑΕΕ όσο και από το ΓΕΣ προκειμένου να αρχίσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις ώστε οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία. Θα μεσολαβήσουν φυσικά οι κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις και η νέα ηγεσία του στρατεύματος με το Στρατιωτικό Επιτελείο σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία να έχει τον πρώτο λόγο.

Black Hawk

Με δεδομένη την απόφαση για οριστική απόσυρση των ελικοπτέρων UH-1 Huey κρίνεται ως απαραίτητος ο αριθμός των συνολικά 35 ελικοπτέρων ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες της Αεροπορίας Στρατού και της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου. Ωστόσο στην ευρύτερη λογική της επανεξέτασης όλων των εξοπλιστικών προγραμμάτων δεν θεωρείται αδύνατο η τελική συμφωνία να αφορά μικρότερο αριθμό ελικοπτέρων με option για αγορά επιπλέον Black Hawk τα επόμενα χρόνια και ανάλογα των αναγκών.

Με την υπογραφή της LOA, o χρόνος πλέον θα αρχίσει να μετρά αντίστροφα για την απόκτηση των ελικοπτέρων από την Ελλάδα καθώς πρόκειται να δεσμευτούν συγκεκριμένα slots κατασκευής με σαφές χρονοδιάγραμμα, το οποίο θα προβλέπει την παράδοση των πρώτων ελικοπτέρων εντός του 2025 και  ολοκλήρωση της παραλαβής όλων των Black Hawk έως τα τέλη του 2027.

Black Hawk

Όλα τα επίπεδα της συμφωνίας, μέχρι και την παράδοση του τελευταίου ελικοπτέρου, τα χειρίζεται από πλευράς Αμερικανών το αρμόδιο τμήμα «Black Hawk Utility Helicopter Project Office» όπως άλλωστε προβλέπεται για όλες τις FMS συμφωνίες.

Με «όπλα» του την αξιοπιστία αλλά και τη συνεχή υποστήριξη, καθώς η Sikorsky έχει κατασκευάσει ήδη περισσότερα από 5.000 Black Hawk από το 1974, το UH-60M θεωρείται σταθερή αξία. Χρησιμοποιείται σε διάφορες εκδόσεις από τουλάχιστον 35 χώρες παγκοσμίως και συνεχώς εξελίσσεται. Με δύο ισχυρούς κινητήρες χαρακτηρίζεται ως «multi mission» ελικόπτερο, ενώ έχει δώσει ισχυρά «διαπιστευτήρια» σε μια σειρά πολεμικών συγκρούσεων.

ΠΗΓΗ https://www.onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου