Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024

Ας κάνουν επιτέλους τη δουλειά τους κυβέρνηση και δικαιοσύνη


Του Κώστα Στούπα

Η κυβέρνηση και η δικαιοσύνη θα πρέπει κάποτε να τολμήσουν να κάνουν τη δουλειά τους προκειμένου η χώρα να πάψει να είναι ουραγός στην Ευρώπη ως προς τη λειτουργία του κράτους δικαίου.

Τις τελευταίες μέρες μειοψηφίες φοιτητών έχουν καταλάβει τα πανεπιστήμια και παρεμποδίζουν τη λειτουργία τους.

Επιπλέον, όταν το Υπουργείο αποφάσισε να πραγματοποιήσεις τηλε-εξετάσεις προκειμένου οι φοιτητές να μην χάσουν την εξεταστική περίοδο, κάποιοι υπάλληλοι, αποσύνδεσαν τον "σέρβερ" του πανεπιστημίου προκειμένου να μην γίνουν οι εξετάσεις.

"Οι εργαζόμενοι από κοινού με καταληψίες αποφάσισαν να μπλοκάρουν συμβολικά την τηλε-εξεταστική, που θέλει η κυβέρνηση με πρόσχημα να μην χαθεί το ακαδημαϊκό εξάμηνο..." γράφουν οι αριστερές εφημερίδες.

Συμβολική πράξη θα ήταν μια πικετοφορία στο πεζοδρόμιο του κτηρίου που στεγάζει τους "σέρβερ". Το κλείσιμο του διακόπτη είναι παρεμπόδιση λειτουργίας, παραβίαση ασφαλείας και δολιοφθορά.

Επιπλέον, οι υπάλληλοι έπραξαν τα αντίθετα από αυτά για τα οποία πληρώνονται. Πουθενά στον κόσμο ένας υπάλληλος που εσκεμμένα παρεμποδίζει τη λειτουργία της επιχείρησης ή του οργανισμού στον οποίο εργάζεται την επόμενη μέρα συνεχίζει να εργάζεται στην ίδια θέση.

Όχι μόνο απολύεται αλλά υπάρχει και προσφυγή στη δικαιοσύνη εναντίον του από τυχόν ζημιές. Οι φοιτητές που θα χάσουν την εξεταστική και οι γονείς τους θα υποστούν κάποιο επιπλέον κόστος.

Επιπλέον, η δικαιοσύνη θα 'πρεπε να είχε παρέμβει από μόνη της και να εξετάζει ποιοι νόμοι έχουν παραβιαστεί προκειμένου  να απονείμει ευθύνες.

Ακόμη και στην Ελλάδα που δημόσιοι υπάλληλοι είναι κάτι σαν τις "ιερές αγελάδες" στην Ινδία, προβλέπονται περιπτώσεις απόλυσης.

Σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο που ψηφίστηκε την περίοδο που  αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ήταν ο κ.  Γιώργος Κατρούγκαλος, υπάλληλοι του δημοσίου τίθενται σε αργία στις εξής περιπτώσεις:

- Όταν ένας υπάλληλος στερηθεί την προσωπική του ελευθερία μετά από ένταλμα προσωρινής κράτησης ή δικαστική απόφαση, ακόμα κι αν απολύθηκε με εγγύηση.

- Όταν επιβληθεί η ποινή της οριστικής παύσης.

- Όταν η θέση εργασίας ή ο οργανισμός καταργηθεί, η σύμβαση εργασίας λύεται αυτομάτως.

Επιπλέον, αν συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος, μπορεί να τίθεται σε αργία ο υπάλληλος, για παράδειγμα, όταν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για αδίκημα που μπορεί να επισύρει την έκπτωση από την υπηρεσία.

Η δικαιοσύνη θα πρέπει να εξετάσει ποιοι και γιατί έχουν ευθύνη για την κατάσταση στην παιδεία και να την αποδώσουν.

Ποιος κυβερνά;

Η πλειοψηφία της κοινωνίας επιθυμεί τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων. Στις έρευνες της κοινή γνώμης όσοι επιθυμούν τη λειτουργία τους ή δεν έχουν πρόβλημα με αυτήν, αθροίζουν περίπου τα δυο τρίτα του συνόλου.

Από την άλλη πλευρά, αντιτίθεται σθεναρά περίπου το  20% ενώ άλλο ένα 10-15% είναι γενικά κατά.

Οι πεποιθήσεις της κοινωνίας είναι σαφείς και με τον ίδιο τρόπο περίπου αποτυπώνονται και στο εκλογικό αποτέλεσμα. Στη Βουλή υπάρχει μια σαφής πλειοψηφία που προτίθεται να νομοθετήσει υπέρ της λειτουργίας μη κρατικών πανεπιστημίων παράλληλα με τα κρατικά.

Από την άλλη πλευρά, τα κρατικά πανεπιστήμια αποτελούν Δημόσια περιουσία και αυτό σημαίνει πως κανένας δεν μπορεί να παρεμποδίζει τη λειτουργία τους ή να τα καταλαμβάνει, να τα βρωμίζει γράφοντας στους τοίχους προπαγανδιστικά συνθήματα,  να αλλάζει τη χρήση των εγκαταστάσεων κλπ.

Κάποιοι "έξυπνοι" θα τρέξουν να αναφέρουν την κατάληψη του Πολυτεχνείου το 1973. Κάνουν λάθος, δεν υπάρχουν ομοιότητες.

Το 1973 στην εξουσία βρισκόταν μια  κυβέρνηση που είχε καταλάβει την εξουσία με πραξικόπημα.

Οι χούντες δεν απηχούν τις διαθέσεις και πεποιθήσεις της πλειοψηφίας των πολιτών και γι’ αυτό καταλαμβάνουν την εξουσία με πραξικοπήματα και όχι μέσω εκλογών.

Σήμερα η κυβέρνηση είναι εκλεγμένη με διαδικασίες που κανένας δεν αμφισβητεί. Αυτό δίνει στη Βουλή το δικαίωμα να νομοθετεί και υποχρεώνει την εκτελεστική εξουσία (την κυβέρνηση) να εφαρμόζει τους νόμους που θεσπίζει η νομοθετική εξουσία.

Όσοι δεν επιθυμούν τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων στις επόμενες εκλογές ας εκλέξουν μια κυβέρνηση που δεν θα την επιτρέψει.

Οι φοιτητές και διοικητικοί υπάλληλοι που πραγματοποιούν καταλήψεις ή παρεμποδίζουν τη λειτουργία των πανεπιστημίων παρανομούν.

Κυβέρνηση και δικαιοσύνη πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους. Κράτος δικαίου για το οποίο κόπτονται οι "αριστεριστές" τις τελευταίες ημέρες σημαίνει εφαρμογή των νόμων.

kostas.stoupas@capital.gr 

ΠΗΓΗ https://www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου